Teherbe eshetek ha…? – Tisztázzuk a mítoszokat!

Akkor is teherbe eshet egy nő, ha a behatolás csak néhány másodpercig tart? Teherbe lehet esni “száraz szex” közben? Teherbe lehet esni előváladéktól? Teherbe lehet-e esni, ha a nőnek nem volt orgazmusa? Átjuthat-e a sperma a ruhákon vagy más anyagokon? … ilyen, és hasonló kérdésekre kaphatunk választ a cikkből.

Akkor is teherbe eshet egy nő, ha a behatolás csak néhány másodpercig tart?

Ha a pénisz közvetlen érintkezésbe kerül a hüvellyel, akkor van esély a teherbeesésre. A valószínűsége rendkívül kicsi – főleg egy ejakulációval járó közösüléshez képest -, de a kockázat megvan. Ezen kívül nemi betegségek is terjedhetnek ilyen érintkezések során.

Teherbe lehet esni „száraz szex” közben?

(Azt nevezzük “száraz szex”-nek amikor nincs behatolás, de van bőrérintkezés a nemi szervek köztött.)
Ha a pénisz és a hüvely érintkeznek, akkor némi esélye van a teherbeesésnek vagy a nemi betegségek terjedésének. Mindössze az ondófolyadéknak kell bejutnia a vaginába.

Teherbe lehet esni előváladéktól?

Előváladék szivárog a péniszből, mielőtt még az ejakuláció megtörténne. Ezt a folyadékot a cowper mirigyek termelik, melyek a húgycső hártyás részénél találhatók. A célja, hogy csökkentse a húgycső savasságát és előkészítse azt az ondó számára. A legtöbben nem képesek irányítani és nem is érzik, ha kijön. Sok ellentmondásos adat létezik a folyadék sperma tartalmát illetően. Néhány kutatás arra a következtetésre jutott, hogy tartalmaz spermát, míg mások arra, hogy nem. A legtöbb forrás azonban egyetért abban, hogy döntő bizonyítékok hiányában elővigyázatosnak kell lenni a terhesség és nemi betegségek megelőzése érdekében.

Teherbe lehet-e esni, ha a nőnek nem volt orgazmusa?

Igen, teherbe lehet esni, még akkor is, ha a nő nem tapasztalt orgazmust. Az orgazmus nem befolyásolja a petesejtek elérhetőségét.

Átjuthat-e a sperma a ruhákon vagy más anyagokon?

Ha a ruhát teljesen átitatta az ondó és közvetlen kapcsolatba került a vaginával, akkor egy kis esély van arra, hogy a sperma bejuthatott a vaginába, de ez nagyon valószínűtlen. A kutatások még nem találtak kielégítő választ erre a kérdésre.

Teherbe lehet esni, ha vízben közösülünk?

Ha a közösülés vízben történik, a terhesség abszolút lehetséges. Ez azért van, mert a közösülés során az ondó közvetlenül a hüvelybe jut és a testen kívüli víz nem tud ebbe beleavatkozni.

Teherbe lehet esni, ha az ejakuláció a vízben történt?

Nem valószínű, hogy az apró sperma el tudna jutni a hüvelyig és terhességet okozna egy hatalmas vízterületen keresztül, amely megtölt egy medencét, kádat vagy jacuzzit. Ha az ejakuláció meleg vízben történik, a sperma mindössze néhány percig képes túlélni. Ha ez forró, vagy medencei vegyszerekkel, buborékokkal vagy más anyagokkal teli medencében történt akkor a sperma nem lenne képes túlélni néhány másodpercnél tovább. A teherbe esés ilyen módon nagyon valószínűtlen és a legtöbb esetben egyáltalán nem is lehetséges.

Teherbe lehet-e esni az anális szextől?

Nem lehet teherbe esni az anális szextől magától, azonban mivel a hüvely és a végbélnyílás közel helyezkednek el egymáshoz, van rá esély, hogy az ondó átszivárog a vaginába és megtermékenyít egy petesejtet.

Csökkentheti-e a többszöri ejakuláció a teherbeesés valószínűségét?

A többszöri ejakuláció csökkentheti a spermiumok számát az egyes ejakulációkban, de még így is több millió van mindegyikben. Minden egyes ejakuláció során körülbelül 2-5 ml ondó ömlik ki, és ez milliliterenként 100,000 millió spermiumot tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy ha valaki többször is ejakulált, a spermiumok száma még mindig elérheti a 200,000 milliót. Mindössze egyre van szükség egy petesejt megtermékenyítéséhez.

Elpusztul a sperma ha levegő éri? Az oxigén megöli a spermiumot?

Nem, ez egy legenda, amiben sokan hisznek, de ez nem igaz! Csak amikor már száraz a sperma, akkor pusztul el teljesen és képtelen egy petesejt megtermékenyítésére. A spermium 3-5 napig is képes túlélni egy meleg, nedves környezetben, mint amilyen a nők méhnyaka is. Ha egyszer megszáradt, nem lesz többet életképes, még akkor sem, ha újra benedvesítik.

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter

Fotó: stokpic / pixabay