Hormonális fogamzásgátlás – A fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátlás fontosságáról már középiskolás kora óta sokat hall mindenki, a jelek szerint azonban mégsem eleget. Sok fiatal pár nincs tisztában a lehetőségek tárházával, pedig igen sok módszer létezik arra, hogy a nem kívánt terhességet elkerüljük. Közöttük vannak elterjedtek és kevésbé ismertek is. Sorozatunk ezeket igyekszik körbejárni, kezdve a hormonális fogamzásgátlás, ezen belül pedig a hormonális fogamzásgátló tabletták ismertetésével.

A tabletták talán a legszélesebb körben ismertek. Sikerük abban rejlik, hogy egyszerű az alkalmazásuk, helyes és pontos használatukkal igen minimális a teherbeesés veszélye. A fogamzásgátló tabletták Pearl-index száma 0,1-0,5 közé esik, ami azt jelenti, hogy 1000 nőből 1-5 esik teherbe azok közül, akik ezt a módszert alkalmazzák. Ez igen jó arány, bár természetesen csak akkor igaz, ha valóban megfelelően használjuk, nem marad ki tabletta és nincsenek befolyásoló tényezők.

Mindegyik szájon át szedhető fogamzásgátló hormonkészítmény, hatóanyagaik a női testben is előforduló hormonok, melyek eltérő hatásaikkal összetetten akadályozzák meg a terhesség létrejöttét. A tablettáknak három típusa létezik:

Kombinált fogamzásgátló tabletták:

Hogyan működik a kombinált fogamzásgátló tabletta?

Igen hatékony szerek. Kétféle hormon a hatóanyaguk, az ösztrogén és a progeszteron szintetikus megfelelője, a progesztin. A normál ciklusban az ösztrogén szint kiugróan magassá válik, amikor az érett petesejt készen áll a petefészekből való kilökődésre. A gyógyszer szerepe, hogy egyenletes szinten tartja az ösztrogént a szervezetben, így megakadályozza a peteérést. A progesztin szerepe összetett, egyrészt megvastagítja a méhnyaknyákot, így megakadályozza, a spermiumok bejutását a méhbe. Másik szerepe akkor következik, amikor a megtermékenyített petesejtnek biztonságosan be kell ágyazódnia a méhfalba. Normális esetben ugyanis a megugró progeszteron szinttől ekkor a méhnyálkahártya összetétele megváltozik, az megvastagszik, hogy fogadni tudja a csíraállapotban lévő petesejtet. A progszteron-szint egyenletesen tartásával ez a hatás sem lép életbe, így ha még sikerül is megtermékenyülnie a petesejtnek, az nem tud beágyazódni, így a menstruációs vérrel együtt távozik.
A tablettákat 21, vagy 28 darabos kiszerelésben árulják, előbbi esetben két levél tabletta között egy hét szünetet kell tartani, míg a másik csomagolása tartalmaz 7 darab placebo tablettát is, melyekben nincs hatóanyag, megkönnyítik viszont, hogy ne felejtsük el minden nap közel azonos időben bevenni a gyógyszert. A tablettamentes (illetve hatóanyagmentes) időszakban jön a menstruáció. Több típusuk létezik, az egyfázisú gyógyszerekben azonos mennyiségű hatóanyag található mind a 21 hatóanyagos tablettában, vannak azonban többfázisúak is, melyeknél az egy levélen található pirulákban eltérő mennyiségű hormon található, ezek beszedését a ciklushoz kell igazítani. Többnyire színezéssel garantálják a gyártók, hogy követhető legyen, mikor melyik gyógyszert vegyük be a levélről.

Mi a kombinált fogamzásgátló tabletta előnye?

A kombinált tabletták az előírás szerint alkalmazva roppant hatékonyak. Mindössze nem szabad elfelejteni bevenni a tablettákat a megfelelő időben. Ha rendszertelen a ciklusunk, segít beállítani a vérzést, annak mennyiségét és erősségét általában csökkenti. A kiegyensúlyozott hormonszint segít elkerülni a ciklust kísérő hangulatváltozásokat és a bőrön az aknék megjelenését. Bizonyos daganatos betegségek (méhnyak-, és petefészek-rák), ciszták megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenti, ahogyan a kismedencei gyulladások, “női bajok” is könnyebben elkerülhetők általa. Alkalmazása diszkrét, és nem zavarja meg a romantikus pillanatot, hiszen az aktusok gyakoriságától és időpontjától függetlenül kell bevenni a tablettákat.

Mi a kombinált fogamzásgátló tabletta hátránya?

Bár a legismertebb fogamzásgátló módszerek egyike, nem mindenki szedheti a kombinált gyógyszereket. Mivel hormonális szerekről van szó, alkalmazásuk nem mentes a mellékhatásoktól. Akik szív-, és érrendszeri megbetegedéssel érintettek, esetleg bizonyítottan öröklött hajlamuk van az ilyen jellegű problémákra, azok nem élhetnek ilyen tablettákkal, mivel növelik a vérrögképződés kockázatát. A migrén és kísérő tüneteinek megjelenését szintén gyakoribbá teheti az arra hajlamosaknál. Az ösztrogén a tejtermelést csökkenti, így szoptató édesanyáknak sem ajánlott a használatuk. Nem szabad elfelejteni bevenni egy tablettát sem, minden egyes kihagyott szemmel drasztikusan csökken ugyanis a megbízhatóság. Ezen kívül, mint ahogy a szájon át alkalmazott gyógyszereknél lenni szokott, a hányással, hasmenéssel járó betegségek is rontják a felszívódás esélyét, még ha be is vettük idejében a tablettát. Bizonyos párhuzamosan alkalmazott orvosságok, némely antibiotikum is útját állja a megfelelő felszívódásnak, ezért mindig mondjuk el az orvosunknak, hogy fogamzásgátlót szedünk, mielőtt bármilyen szert írna fel egyéb betegségeinket gyógyítandó. Ahogy minden gyógyszer esetében, itt is érvényes, hogy mindenképpen egyeztessünk orvosunkkal és olvassuk el a használati útmutatót, mielőtt szedni kezdenénk.

Hogyan hozzáférhető a kombinált fogamzásgátló tabletta?

A fogamzásgátló tablettát csak nőgyógyász szakorvos írhatja fel, vényköteles. Az első alkalmazást alapos vizsgálat előzi meg, hogy kiderüljön, biztosan ez a megfelelő módszer az adott nő számára. A legtöbb gyógyszer háromhavi kiszerelésben is kapható, így a nőgyógyászt elegendő negyedévente felkeresni újabb receptért és egy gyors konzultáció végett, mely során elmondhatjuk az orvosnak, minden rendben van-e, előfordult-e panasz, vagy tapasztaltunk-e mellékhatást. Az ilyen típusú gyógyszerek ára 5000 – 8000.- Forint között mozog (három havi kiszerelés) Pl.: Angiletta, Belara, Dienille, Diane, Elizette, Femoden, Lindynette, Marvelon, Mercilon, Novynette, Tri-Regol, Yadine, Yasminelle, Jangee20, Jangee30

Egyhormonos fogamzásgátló tabletták:

Hogyan működiknek az egyhormonos fogamzásgátló tabletták?

Az egyhormonos tabletták, vagy más néven minipill-ek nem tartalmaznak ösztrogént, csak progesztint, így hatásmechanizmusuk és adagolásuk némileg eltér a kombinált tablettákétól. A méhszáj nyákvastagságát és a méhfal alkalmatlanságát a petesejt fogadására mindig fenn kell tartani, ezért ezeket a típusú gyógyszereket folyamatosan kell szedni, hogy a hatóanyagbevitel egyenletes legyen. Nincsenek tablettamentes napok, sem placebo tabletták, és rendkívül fontos, hogy 24 óránként pótlásra kerüljön a szervezetben a hatóanyag, másként a megbízhatóság csökken – már pár óra késés is problémát okozhat.

Mi az előnye egyhormonos fogamzásgátló tabletták?

Eredetileg szoptató nők számára fejlesztették ki, mint a kombinált tabletták egy olyan alternatíváját, mely nem befolyásolja a tejtermelést. Szedhetik továbbá azok is, akik hajlamosak az érrendszeri betegségekre, mivel a minipill-ek nem növelik a vérrögképződés, szívroham, vagy agyi érkatasztrófa kockázatát. Csökkenthet a menstruációs vér mennyisége és a vérzés hossza. A daganatos megbetegedések és kismedencei gyulladások esélyét ugyanúgy csökkenthetik, mint a kombinált tabletták.

Mi az egyhormonos fogamzásgátló tabletták hátránya?

Nem olyan hatékonyak mint a kombinált tabletták, nem utolsó sorban azért, mert magas az emberi hiba esélye – ezt a típusú gyógyszert még gondosabb odafigyeléssel kell szedni, mint kombinált társait. A folyamatosan szintentartott hormonok miatt a ciklus összezavarodhat vagy akár ki is maradhat. Ugyanezen okból fejfájás, hőhullámok, hangulatingadozás jelentkezhet, valamint csökkenhet a libidó is. Az emésztőrendszeri megbetegedések és különféle egyéb gyógyszerek ugyanúgy csökkenthetik a megbízhatóságot, mint a kombinált szerek esetében.

Hogyan hozzáférhetők az egyhormonos fogamzásgátló tabletták ?

A kombinált tablettához hasonlóan, ez a típusú gyógyszer is vényköteles. Általában ritkábban írják fel fiataloknak, gyakoribb, hogy 35 éves kor fölötti nőknek, édesanyáknak javasolja az orvos, ha ezt a kórtörténet indokolja, ezért ilyen gyógyszer felíratásánál is számíthatunk kiegészítő vizsgálatokra, korábbi leletek bekérésére. Mivel gyakran elmarad a menstruáció az ilyen típusú gyógyszerek alkalmazásakor, ezért az orvos, mielőtt felírná az újabb negyedéves adagot, egy (többnyire ultrahangos) vizsgálat során győződik meg arról, hogy a vérzés hiánya nem terhességet jelez-e. Minipill alkalmazásakor ezért számítsunk rá, hogy minden alkalommal szükség van vizsgálatra, nem elegendő csak beszaladni egy receptért ha elfogy a tablettánk. A háromhavi adag ára 6.000 – 10.000.- Forint között mozog. Pl.: Azalia, Cerazette, Diamilla, Femelle.

Kiterjesztett ciklusú tabletta

Viszonylag új a piacon. Ugyanúgy kéthormonos, mint a kombinált tabletták, azonban több mint 80 aktív tablettát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy nem havonta jön meg a menstruáció, hanem sokkal hosszabb időközönként, körülbelül háromhavonta, bár létezik 365 napos verzió is.

Mi a kiterjesztett ciklusú tabletta előnye?

Bár első hallásra furcsán természetellenesnek tűnhet a menstruáció akár teljes elnyomása, azonban vannak, akiknek ez a praktikusabb, például vérszegénység esetén. Az alkalmazás egyszerű, nem kell észben tartani a tabletta-szünetet, vagy hogy mikor vegyük be a placebo-tablettát. Mivel nincs menstruáció, a vele járó problémák is elkerülhetők, kevesebb a kísérőtünet.

Mi a kiterjesztett ciklusú tabletta hátránya?

Nem mindenkinek a szervezete engedi elnyomni magát, ezért szabálytalan menstruáció, esetleg pecsételő, áttöréses vérzés jelentkezhet. Mivel váratlan, akár kellemetlen helyzetekben is találhat minket. A kéthormonos tabletták mellékhatásai ugyanúgy fennálnak a hosszú ciklusú gyógyszerek esetében is, ezért nem mindenki szedheti őket.

Hogyan hozzáférhető a kiterjesztett ciklusú tabletta?

Hasonlóan a fentiekhez, hormon készítményről lévén szó, ezt a típusú fogamzásgátló tablettát is csak nőgyógyász írhatja fel, alkalmazását alapos vizsgálat előzi meg. Hasonlóan a minipillekhez, itt is érdemes egy vizsgálatot végezni, hogy a terhességet kizárják, mielőtt újabb adagot írnak fel.

„Sürgősségi” fogamzásgátló tabletták

Hogyan működik a „sürgősségi” fogamzásgátló tabletta?

A más néven esemény utáni, vagy 72 órás tabletta néven ismertté vált gyógyszerek, nem rendszeres használatra lettek kifejlesztve. Amolyan tűzoltás-képpen alkalmazhatók, ha a védekezés nélküli közösülés már megtörtént, a tabletta utólag segít megakadályozni a nem kívánt terhességet. Hormontartalmának (mely egy pogeszteron-származék, a levonorgesztrel egyszeri, nagyobb dózisa) köszönhetően gátolja az ovulációt, a már érett petesejt megtermékenyülését, illetve a petesejt beágyazódását is. Sokan – helytelenül – abortusz-tablettának nevezik, azonban ez csupán a tájékozatlanság nyomán kialakult gúnynév. A gyógyszer ugyanis a már megtermékenyült, beágyazódott petesejtben, a fejlődő embrióban egyáltalán nem tesz kárt. Éppen ezért fontos, hogy az aktus után minél hamarabb, de legfeljebb 72 órán belül bevegyük az első tablettát, 12 óra elmúltával pedig a második adagot.

Mi a „sürgősségi” fogamzásgátló tabletta előnye?

Gyors segítséget jelenthet olyan esetben, ha elragadja a hév az embert, esetleg ha más fogamzásgátló próbálkozásaink sikertelenné váltak (pl. kiszakad az óvszer). Az esetek 89 százalékában megakadályozza a várandósság kialakulását, tehát relatíve nagy hatásfokkal működik, ha azt vesszük, hogy a védekezés nélküli közösülések 85 százaléka végződik terhességgel.

Mi a „sürgősségi” fogamzásgátló tabletta hátránya?

A progeszteron-tartalmú gyógyszerek mellékhatásai ugyanúgy előfordulhatnak, hányás, szédülés, fejfájás jelentkezhet. Mivel egy-egy szem viszonylag nagy dózis hormont tartalmaz a rendszeresen szedett fogamzásgátlókhoz képest, nem alkalmas arra, hogy gyakran, minden aktus után ezt a megoldást válasszuk, ráadásul ehhez az ára is borsos: egyetlen adag esemény utáni tabletta közel annyiba kerül,mint a három havi adag a kombinált tablettákból.

Hogyan férhető hozzá a „sürgősségi” fogamzásgátló tabletta?

Az összes fogamzásgátló gyógyszerhez hasonlóan, lévén hormonkészítmény, csak szakorvos írhatja fel, hazánkban, a legtöbb európai országgal szemben vényköteles. Mivel minden – a közösülés óta eltelt – órával nő az esélye, hogy “lekéssük” a petesejt megtermékenyülését, illetve beágyazódását, a lehető leggyorsabban kell hozzájutni a gyógyszerhez. Ennek érdekében országszerte sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák működnek, ahová akár éjszaka is be lehet menni receptet kérni. Fogyasztói áruk általában 6.000- 8.000.- Forint közé esik. Pl.: Ellaone, Escapelle, Rigesoft

A tudatos születésszabályozás egyik legelterjedtebb eszköze a gyógyszeres fogamzásgátlás, ráadásul hosszú távon valóban a legegyszerűbb és leggazdaságosabb eszközök a nem kívánt terhesség megelőzésére. Bevezetésükkor még nagy mennyiségű hormont tartalmaztak, és számos panaszt okoztak, édesanyáink, a mai kor nagymamái ezekre az időkre emlékeznek, mikor óva intik tőlük gyermekeiket, unokáikat. A tudomány fejlődésének hála azonban a mai fogamzásgátló tabletták már jóval szelídebbek, jobban alkalmazkodnak a nők természetes, egészséges ciklusához, ráadásul számos előnyös mellékhatással is bírnak, ezért nem kell félni tőlük. Mindenképpen érdemes egy látogatást tenni az orvosunknál, és megbeszélni vele ezt a lehetőséget.

Fogamzásgátló injekció

Hogyan működik a fogamzásgátló injekció?

Mechanizmusa hasonló a fogamzásgátló tablettákéhoz. Egy, vagy kéthormonos változat is létezik, a gyógyszerhez hasonlóan vagy kizárólag sárgatesthormont, vagy ösztrogént is tartalmaznak. A tablettáktól eltérően azonban nem szükséges minden nap a szervezetbe juttatni, elegendő – egyéni kórelőzménytől függően – egy, három, hat vagy akár tizenkét hónaponként egy injekciót beadni. A szakorvos izomba adja az injekciót, mely onnan fokozatosan szívódik fel, így folyamatosan adagolva a hatóanyagot a szervezetbe. A kombinált fogamzásgátló injekció hatása kettős. A gesztagént (a sárgatesthormon mesterséges válfaját) tartalmazó szer megakadályozza az ovulációt, valamint gátolja a spermiumok bejutását a méhbe azáltal, hogy megvastagítja a méhnyaknyákot és a méhben is kedvezőtlen feltételeket teremt mind a spermiumok, mind a petesejt számára. Az ösztrogén felel a normál női ciklus lezajlásáért, a menstruáció rendezettségéért, valamint havonta egyszer kiugróan magas szintje alapesetben a pete kilökődését váltja ki. Ha szintje a gyógyszer hatására egyenletes a szervezetben, az ovuláció nem következik be. Jótékony hatása ellenére nem minden fogamzásgátló injekció tartalmazza az ösztrogént, mivel vannak akiknek nem ajánlott. Aki hajlamos trombózisra, szív-, és érrendszeri betegségekre, vagy hormonális hízásra, esetleg dohányos, azok számára az egyhormonos változat a megfelelőbb. Az izomba adott injekciókból a hormonok fokozatosan és egyenletesen szabadulnak fel. Időbe telik, amíg a fogamzóképesség helyreáll (ez több hónapot is jelenthet), és hosszú távon -csekély mértékben bár, de- károsítja a méhnyakat, ezért az orvosok nem szokták javasolni fiatal korban, amikor a nők nagy része még gyermeket vállalhat.

Mi a fogamzásgátló injekció előnye?

A fogamzásgátló injekció kényelmes és gazdaságos megoldás azok számára, akik már nem terveznek gyermeket, és ritkábban élnek nemi életet attól, hogy érdemes legyen minden nap észben tartani a tabletták bevételét. Semmilyen különleges odafigyelést nem igényel, mindössze egy látogatás az orvosnál a megfelelő időben, amit nem szabad elfelejteni. Különleges vizsgálatokat nem szükséges végeztetni alkalmazás előtt és közben sem, évekre megoldható általa a fogamzásgátlás problémája.

Mi a fogamzásgátló injekció hátránya?

Nem alkalmazhatja mindenki. Fiatal korban egyáltalán nem írják fel, mivel hosszadalmas, esetenként bizonytalan, hogy helyre álljon a fogamzóképesség teljes mértékben. A vérzés olykor rendszertelenné válik vagy kimarad, különösen az egyhormonos injekciók esetében. Leggyakrabban azonban ciklusokon át tartó maszatoló vérezgetéssel jár, mely nagyon rontja az életminőséget. Nagyon hosszú távú, sokéves alkalmazása nem javasolt, mivel valamelyest sorvasztja a méhnyálkahártyát. Beadása után a hatóanyag folyamatosan adagolódik, és nem állítható meg a folyamat, annak kifutási ideje előtt, nincs semlegesítő szere. Érdemes tehát alaposan meggondolni, mielőtt belevágunk. Számos mellékhatás tapasztalható, ezért az orvosok ritkán ajánlják.

Hogyan hozzáférhető a fogamzásgátló injekció?

Nőgyógyász szakorvos írhatja fel és adhatja be. Mindenképpen részletes konzultációt igényel, mielőtt alkalmazzuk, alaposan gondoljuk át és pontosan beszéljük meg orvosunkkal a lehetőségeket, hogy ne érjenek meglepetések. A három hónapos adag ára körülbelül 3000.- Forint. Pl.:Depo-Provera

 

Mi a Pearl-index?

A Pearl-index egy olyan statisztikai irányszám, mely azt mutatja meg, hogy a vizsgálatok során, az adott fogamzásgátló módszert egy éven keresztül alkalmazva, 100 nőből hányan lettek várandósak. Minél alacsonyabb ez a szám, annál megbízhatóbb az adott módszer. Összehasonlításképpen: a védekezés nélküli szexuális aktus Pearl-indexe 85, vagyis száz nőből 85 egy éven belül édesanya lett, ha elhagyta a védekezést. Bizonyos módszerek, például egyes fogamzásgátló gyógyszerek esetében ez a szám 0,1 ami azt jelenti, hogy egy évig alkalmazva a készítményt, ezerből csupán egy nő került áldott állapotba. Mielőtt egy-egy készítményt, eszközt, vagy eljárást használni kezdünk, érdemes utánanézni milyen Pearl-számmal rendelkezik, hogy tudjuk, mennyire bízhatunk annak sikerében.

Szakmailag lektorálta: dr Melczer Zsolt

Vélemény, hozzászólás?