Szexualitás várandósan: jobban élvezheted a szexet, amíg terhes vagy

szex várandósan

Szabad-e szexelni a terhesség alatt? Nem okozhat kárt az együttlét a magzatban? Tényleg intenzívebb lehet az orgazmus a várandósság alatt, mint azelőtt? Minden, amit a terhesség alatti hálószobatitkokról tudnod kell.

Terhesség alatti szerelmeskedés – mikor szabad és mikor nem?

Sokan tartanak attól, hogy kárt tehetnek a magzatban, ha várandós párjukhoz közelednek – így gyakran előfordul, hogy épp akkor szüneteltetik hónapokon át az összebújást, amikor a nő az addig megszokottnál jobban vágyik a szexre.

A félreértések elkerülése végett jó, ha tudjátok: hacsak nem tanácsol mást az orvos, átlagos terhesség és egészséges szülők esetén nem kell attól tartani, hogy a szexuális együttlét árthat a picinek vagy esetleg beindítja a szülést, a babát ugyanis védi a magzatvíz és a nyákdugó, mely lezárja a méhnyakat és egyben véd a fertőzésektől is.

Milyen esetben kell kerülni a szexuális együttlétet?

Nem biztonságos a terhesség alatti szex, ha:

 • Korábban előfordult már nálatok koraszülés vagy vetélés
 • Ha elfolyt a nő magzatvize
 • Ha váratlan vérzés vagy folyás lép fel a kismamánál
 • Ha “elöl fekvő”, “alacsonyan fekvő” vagy “előreesett” a méhlepény
 • Ha a méhszáj már elkezdett tágulni
 • Ha megrepedt a burok
 • Ha valamelyik félnek nemi betegsége van – ez esetben óvszert kell használni
 • Tilos, ha veszélyeztetett terhesség áll fenn.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a közösülés közben vagy után vérzés vagy szokatlan váladék jelentkezik.

Így változhat meg a szexuális élet a terhesség alatt


Szokatlan dolgokat tapasztalhatsz a hálószobában a 9 hónap alatt, például:

 • Ha megviselnek a hormonális és testi változások, tünetek, akkor egyértelmű, hogy csökken a nemi vágy (ha pl. folyton hányingertől szenvedsz, érthető, ha az utolsó dolog, ami eszedbe jut este, az a szex). A hízás következtében sok nőnek csökken az önbizalma, nem tartják magukat elég vonzónak, ez szintén elveheti a kedvüket a szexualitástól. Ne keresd magadban a hibát, ha semmi kedved nincs ágyba bújni pároddal.
 • Ugyanakkor a várandósság alatt megnő a véráramlás a medence táján, s ez vérbőséget okozhat a nemi szervekben és nagyobb síkosságot is eredményezhet – ennek következtében van, aki sokkal kívánósabb, mint azelőtt, sőt: az is előfordulhat, hogy sokkal jobban élvezi az együttlétet és intenzívebb orgazmust él át, mint korábban bármikor.
 • Ahogy nőnek a mellek, egyre érzékenyebbé válnak; de az teljesen egyénfüggő, hogy ez milyen irányba mozdítja el a szexuális életet: van, akinél fokozza az élvezetet, míg mások számára kellemetlenné válhat az érintés.
 • A klasszikus póz előbb-utóbb több okból is kényelmetlenné válhat, majd később egyenesen kivitelezhetetlenné – érdemes új testhelyzetekkel kísérletezni.

Milyen pózt válasszunk?

Az első és a második trimeszterben általában még nincs útban a pocak, a harmadik trimeszterre azonban már új pózokat kell találni a hagyományos felállás helyett.
Ha nem az ágyban kerül sor az együttlétre, ugyan megoldható a szokványos póz úgy is, hogy a férfi nem fekszik a nőre, ez azonban lehet, hogy több okból sem lesz élvezetes a kismama számára. A hanyatt fekvés sok nőnél már akkor is kellemetlenné válhat, amikor még nem olyan nagy a has mérete, mert a növekvő méh nyomást gyakorolhat a főbb erekre. Ez fájdalmas lehet, de akár csökkentheti a vérnyomást és szédülést is okozhat.

Nem szokott problémát okozni a hátulról vagy oldalról történő közeledés, és az a póz sem, amikor a nő kerül felülre. Az extrém pózokat és helyszíneket természetesen hanyagolni kell a 9 hónap alatt.

Szabad-e síkosítót használni terhesen?

A síkosító gyors megoldást kínálhat a szexuális gondok egy részére és sokkal élvezetesebbé teheti az együttlétet – ám sokan nem merik használni, mert attól tartanak, hogy árthat a magzatnak. Dr. Eszlári Péter szülész-nőgyógyász szakértőnk szerint azonban ezek a termékek – már amennyiben megbízható forrásból származnak – nem okoznak problémát a várandósság alatt sem, így nyugodtan lehet használni őket. Az erről szóló olvasói kérdéseket és szakértői válaszokat itt találod: Kérdezz-felelek.

Ha így sem bízol 100%-osan a síkosítókban, érdemes – legalább a babavárás ideje alatt – olyan terméket választani, mely természetes összetevőket tartalmaz.

Ha nem vagy biztos valamiben, ha kérdéseid vannak, mindenképp fordulj a nőgyógyászodhoz, vagy kérdezd bátran szakértőinket!

Indexkép: Lucía López Martínez / Flickr