8 természetes módszer a menstruációs fájdalom kezelésére

menstruációs fájdalom enyhítése

Talán nincs nő, aki előtt ismeretlen lenne, a többséget pedig hónapról-hónapra megkínozza a menstruációs fájdalom. A következő természetes módszerekkel te is enyhítheted a roppant kellemetlen érzést.

 1. A meleg jótékony hatása
  A hasra helyezett meleg párna vagy palack a fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan blokkolja a fájdalomérzésért felelős receptorokat – állítják a University College London kutatói. Mindezzel tulajdonképpen csak alátámasztották a több évszázados megfigyelést, miszerint a meleg oldja a menstruációs görcsöt.
  Hasonlóan jót tesz egy kád jó meleg víz vagy meleg zuhany is. A vízbe tehetsz egy kávéskanálnyi gyömbért, esetleg levendulát.

 2. Relaxálj!
  Feküdj hanyatt, tegyél be relaxációs zenét, hunyd le a szemed, és próbáld meg kizárni a külvilágot. Közben masszírozd gyengéden a hasadat, és érezni fogod, ahogy lassan enyhül a fájdalom.

 3. Megfelelő táplálkozás
  A szakértők legalább napi 5-600 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, ugyanakkor azt is, hogy kerüljük ezeken a napokon a puffasztó ételeket: a babot, a borsót, a lencsét.

 4. Testtudatosság
  Önbizalmat ad, ha tudod, mikor mi zajlik épp a testedben. Menstruáció során a méh összehúzódik, hogy lelökje magáról a feleslegessé vált, megvastagodott nyálkahártyát, ez okozza a görcsös fájdalmat. Már pusztán a tudat, hogy az egész kellemetlenség csak egy természetes fizikai folyamat következménye, segíthet mindennek az elviselésében.

 5. Folyadékpótlás
  A megfelelő hidratálás létfontosságú ezeken a napokon (is): igyál sok vizet! Napi 2,5 liter víz fogyasztása megelőzi a puffadást és jótékonyan hat az emésztésre. Ugyanezen okból kerüljük ezeken a napokon a puffasztó hatású italokat: a szénsavas üdítőket és az alkoholt.

 6. Jógázz!
  A görcsök oldásában rengeteget segíthetnek a nyújtó jógagyakorlatok, főleg, ha megfelelő légzéstechnikával egészíted ki őket.

 7. Gyógyteák
  A kurkumából, gyömbérből és fahéjból készült gyógytea görcsoldó hatással bír, de kaphatóak a drogériákban is teakeverékek menstruációs fájdalmak enyhítésére. A mézzel édesített kamillatea is áldásos hatású lehet ezeken a napokon.

 8. Magnézium
  Menstruáció idején megnövekszik a szervezet magnéziumigénye. Ezt gabonafélékkel, tejtermékekkel és banánnal tudod legkönnyebben pótolni, de szedhetsz magnéziumtartalmú étrend-kiegészítőt is.

kép: silviarita / pixabay