Nőgyógyászati beavatkozások járvány alatt: végeznek-e műtétet, rákszűrést és császármetszést?

Nőgyógyász

A koronavírus-járvány idején csak a legsürgősebb, életmentő beavatkozásokat végzik el a szakorvosok. Nőgyógyász szakértőnket arról kérdeztük, ebbe beletartozik-e például a terhesség művi megszakítása, vagy a rákszűrés.

Terhességi vizsgálatok

Az utóbbi napokban felröppent a hír, hogy a terhesgondozás is szünetel, ez azonban ebben a formában nem felel meg a valóságnak. Dr. Elek Csaba háziorvos, szülész-nőgyógyász szakorvos kérdésünkre elmondta: egészséges várandósság esetén a járványra való tekintettel lehet a szokásos menetrenden lazítani, ha azonban bármi komplikáció merül fel (toxémia, terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás stb.), nincs erre lehetőség, ilyenkor a terhesgondozás az egyébként szokásos módon halad.

A halasztást nem tűrő, terhességgel kapcsolatos műtéteket, ahogy eddig, ezután is elvégzik: „Sürgős és életmentő pl. egy méhen kívüli terhesség laparoszkópos ellátása, tehát nincs az a járvány, ami ezt megakadályozhatná. Hasonló elbírálás alá esik egy császármetszés is – nyugtatott meg a szakorvos.

Fontos, hogy a kismamák a vizsgálatok előtt mindig kérjenek időpontot, hogy ne találkozzanak a rendelőben senkivel. Ha csak kérdésük van, inkább telefonon kérjenek tanácsot. Különösen fontos ez akkor, ha belázasodnak: a koronavírus jelenlegi ismereteink szerint a magzatra ártalmatlan, a magas láz azonban súlyos idegrendszeri károkat okozhat neki, ezért mindenképpen csillapítani kell.

Kérdésünkre, mi a helyzet az abortuszokkal, a nőgyógyász elmondta: a terhességmegszakítás sürgős, ezt akkor is elvégzik, ha járvány van.

Vizsgálatok, műtétek

Az évenkénti rákszűrések és a jóindulatú daganatok eltávolítása nem tartozik a sürgős ügyek közé, ezért ezek halaszthatóak. A rosszindulatú daganatok operálásáról a szekértő a következőt mondta el: „Rosszindulatú daganatok ellátása mindig nagyon fontos, de nem mindig sürgős. Nem sürgős például operálhatatlan, vagy nagyon korai stádiumban. Ilyenkor mindig egy szakmai testület (“onkoteam”) dönt. A döntés alapelvei pontosan fel vannak vázolva, azok alkalmazása járványterhes időszakban sem bonyolult.”

A kismamáktól a nőgyógyász azt kéri, hogy mint mindenki más, ők is csökkentsék minimálisra a társas érintkezéseik mennyiségét, különösen a nagymamára és a nagypapára vigyázzanak.

Jó ötlet most teherbe esni?

Bár az eddigi adatok alapján úgy tűnik, a kismamákra és a magzatokra nem különösebben veszélyes a koronavírus, Dr. Petróczi István nőgyógyász kérdésünkre elmondta: a babatervező pároknak azt javasolja, hogy most inkább függesszék fel a próbálkozást, és várják meg a járvány végét.
„A nők a család központjai, üzenem, hogy legyenek ügyesek, tartsák
össze a családokat, vigyázzanak a gyerekekre és a nagyszülőkre,
hogy átvészeljék a következő nehéz időket…” – tette még hozzá a szakember.

Kép: Africa Studio / shutterstock