Milyen hosszú próbálkozás kell a teherbeeséshez?

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Lehetetlen pontosan megmondani, hány hónap próbálkozás kell egy párnak ahhoz, hogy megfoganjon a gyermek, egy hozzávetőleges szám azonban adható az életkor, a szexuális szokások és néhány egyéb körülmény ismeretében.

Mikor érkezik végre a baba?

A statisztikák szerint a védekezés nélkül szeretkező párok

  • 30 százaléka egy hónapon belül
  • 60 százaléka 3 hónapon belül
  • 80 százaléka 6 hónapon belül
  • 85 százaléka 12 hónapon belül
  • 91 százaléka 3 éven belül
  • 93-95 százaléka 4 éven belül nézhet szülői örömök elé.

A négy évet azonban nem érdemes kivárni. A 35 éven aluli pároknak egy év, az ennél idősebbeknek hat hónap sikertelen próbálkozás után érdemes meddőségi specialistát felkeresniük. Egy év védekezés nélküli szexuális élet mellett be nem következő terhesség esetén a párok megkapják a „meddő” jelzőt, ez azonban nem egy visszafordíthatatlan állapot: többségük még néhány év kitartó próbálkozás mellett valószínűleg teherbe esne, ennek ellenére ilyenkor már érdemes rásegíteni is a folyamatra.

35 éves kor felett meredeken zuhan a termékenység, az idősebbeknek ezért is érdemes minél előbb orvoshoz fordulniuk, hiszen ebben az életkorban már az idő is szorít.

Hogyan befolyásolja az életkor a termékenységet?

Minél idősebb egy nő, annál nehezebben esik teherbe. Ennek legfőbb oka, hogy az idő múlásával romlik a petesejtek minősége, így a spermium egyre nehezebben találkozik olyan sejttel, amelyet megtermékenyítve egészséges baba foganhat. Érdekes, hogy a férfiak spermiumainak minősége nem változik 50 éves koruk előtt.

Ez azt jelenti, hogy egy egészséges, termékeny, húszas évei elején járó nő 85 százalékos valószínűséggel fog egy év védekezés nélküli szexuális élet mellett teherbe esni. A harmincas éveinek elejére ez a szám 63 százalékra, a negyvenes évei elejére pedig 36 százalékra esik. 45 éves kor felett legfeljebb elvétve fordul elő, hogy egy asszony spontán módon megfogan.

Hogyan eshetek gyorsan teherbe?

Aki nem szeretne ölbe tett kézzel ülni és várni, annak rendelkezésére áll néhány módszer, amellyel felgyorsítható a folyamat:

Először is: állapítsuk meg a peteérés időpontját. Ezt több módon is megtehetjük. A termékeny időszakban történő szexuális együttlét jelentősen megnöveli a sikeres fogantatás esélyét. Törekedjünk rá, hogy legalább egyszer együtt legyünk a peteérést megelőző kettő és az azt követő egy nap között.

Mindemellett a testünket is készítsük fel a várandósságra. Szokjunk le az olyan, a termékenységet negatívan befolyásoló szokásokról, mint a dohányzás vagy a túlzott alkohol és koffeinfogyasztás. Figyeljünk oda a megfelelő tápanyagbevitelre és a vitaminfogyasztásra! Aki túlsúlyos vagy esetleg kórosan sovány, próbálja meg normalizálni a testsúlyát, ezzel is növelve a sikeres teherbeesés esélyét.