Meddőségi kezelések

A meddőségi okainak feltárása után az orvosi módszerei fő csoportjai a gyógyszeres kezelés, az Inszemináció és a lombikbébi program.

Meddőségi kezelések I.

Elképzelhető, hogy a kivizsgálás olyan eredményeket hoz, mely nem követel komoly beavatkozásokat, hormonális készítményekkel, egyéb gyógyszerekkel is eredményeket tudtok elérni. Az okok feltárása után a talált elváltozásnak megfelelő specifikus kezelés:

 • Elégtelen női nemi hormon termelés esetén a peteérést hormonok adagolásával érik el.
 • Ha az előző mellett a spermiumok száma, ill. mozgása nem megfelelő, a hormonkezelést inszeminációval (IUI) egészítik ki.
 • Átjárhatatlan, ill. hiányzó petevezetők esetén in vitro fertilizáció (lombikkezelés) szükséges.
 • Súlyos férfi meddőség esetén egyetlen spermium bejuttatása a petesejtbe (ICSI).

Inszemináció (IUI): A folyamat során a hímivarsejteket a méhüregbe juttatják. Az első kísérlet (a homológ inszemináció) a férj ondójával történik. Ezt azoknál a pároknál alkalmazzák sikeresen, ahol elegendő számú és minőségű spermium áll rendelkezésre, valamint a pár női tagjának petevezetői rendben vannak (vagy legalább az egyik), és átjárhatóak. Ezt természetesen az orvos dönti el az elkészült leletek alapján. Ha a probléma a spermiumokkal van, akkor ugyanezt a beavatkozást idegen hímivarsejtekkel is elvégezhetik (heterológ inszemináció). A donort az orvos úgy választja ki, hogy a lehető legtöbb tulajdonsága egyezzen a leendő apáéval.

Az inszemináció menete

A hímivarsejtek méhüregbe juttatását általában egy rövid stimuláció előzi meg, mely a ciklus 2-3. napjától a 12-14. napjáig tart, a petesejtek érését rendszeresen figyelemmel kisérve. Az inszeminációra 36 órával a tüszőrepesztő hormon beadása után kerül sor. Az eljárás csak néhány percet vesz igénybe, olyan, mint egy átlagos nőgyógyászati vizsgálat. Rövid pihenő után a páciens hazamehet. A sikeresség érdekében tanácsos néhány napig a túlzott megerőltetéstől tartózkodni. Sikeres kezelés esetén a terhességet, amennyiben a menstruáció időben nem jelentkezik, patikai terhességi vizelet teszttel lehet kimutatni.

Az inszeminációból 6 alkalmat támogat az OEP. Viszont egyes gyógyszereket, ha nincs rajta támogatás, teljes áron kell megvásárolni. Hat sikertelen inszemináció után, de akár előbb is, dönthet úgy az orvos, hogy lombik programmal folytassa a pár a kezeléseket, de ennek törvényi feltételei is vannak.

Meddőségi kezelések II.

A „lombikbébi módszer” (IVF): Miután egy petesejt megérett, leszívják az anyától, és összehozzák a spermiumokkal. Megfelelő körülmények között, üvegben nevelgetik, majd ha elég erős, visszaültetik a méhüregbe. Ilyen módon kikerülhető a nem megfelelően működő petevezeték. Mivel egyszerre több megtermékenyített petesejtet ültetnek vissza, ennél a módszernél nagyobb az ikerterhesség valószínűsége.

A lombik programban többféle kezelést is alkalmaznak, van rövidebb ideig tartó, ún. rövid, illetve hosszú, valamint antagonista protokoll (kezelés).

A rövid, illetve antagonista protokoll esetén általában a stimuláció a menstruáció 2. napján kezdődik, és 11-14 napig tart, majd ezt követi a petesejtek leszívása. Ezután 2-3-5 nap múlva az embriók méhbe való visszahelyezése, az embriótranfszer következik.

A hosszú protokoll a menstruáció 21. napján kezdődik és nagyjából három hétig tart, majd ezután jön a punkció, és a transzfer.

Ezek az adagolt hormonok típusában, illetve az adagolási idő hosszában különböznek. Hogy kinek mi a legmegfelelőbb, azt az orvos dönti el.

A petefészkek normál esetben havonta egy petesejtet termelnek, de a hormonkezelések hatására a női szervezet sokkal többet is képes termelni.

A lombik program menete

 1. Stimuláció: A petefészkek működésének hormonális serkentése. Ezzel elérhető, hogy egyszerre több petesejt érjen meg (hormon injekciókkal történik).
 2. A stimuláció során a tüszők érését ismételt ultrahangvizsgálatok mellett szükség esetén a vérből végzett hormon-meghatározásokkal is nyomon követik. Amint a tüszők érettsége megfelelő az esti órákban kell beadni a hCG injekciót. A petesejtnyerés (punkció) a hCG injekció beadását követő 34-36 órában történik.
 3. Punkció (petesejtnyerés, megtermékenyítés)
  A petesejtek leszívása többnyire altatásban, a hüvelyen keresztül, ultrahang segítségével történik. A punkciós tűvel átszúrják a hüvely, majd a tüsző falát és a tüszőfolyadékot steril kémcsőbe szívják le, amit a biológus megvizsgál. A petesejteket speciális tápoldatot tartalmazó tenyésztő edényben, inkubátorban tárolják.
 4. A spermát laboratóriumi körülmények között előkészítik. A megtermékenyítést a biológus 4-5 órával a punkciót követően végzi. A következő reggelen mikroszkóp alatt ellenőrzik a megtermékenyülést. A punkciót követő reggelen telefonon érdeklődhetünk arról, hogy hány petesejt termékenyült meg.Az egyszerűbb esetekben a meghatározott számú előkészített spermiumot egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik. Ebben az esetben a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon termékenyítik meg a petesejteket.Férfimeddőség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendő a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet ugyanis ún. mikromanipulációs módszerekkel is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást intracitoplazmatikus spermium injekciónak (ICSI) nevezik.

  Az ellenőrzés után a már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlődnek tovább, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetőség, hogy az embriók későbbi könnyebb megtapadását már ebben a fázisban megpróbálják segíteni a petesejtet körülvevő burok megrepesztésével. Ez az eljárás az asszisztált hatching (HA).

 5. Az embriótranszfer (ET) a punkciót követő 2-5. napon történik. Annak érdekében, hogy a teherbeesés valószínűsége nagyobb legyen több embriót ültetnek vissza. Az embriótranszfer csak néhány percet vesz igénybe, altatás nem szükséges hozzá. Az embriókat műanyag katéter segítségével helyezik a méh üregébe. Rövid pihenő után a páciens hazamehet. A sikeresség érdekében tanácsos néhány napig a túlzott megerőltetéstől tartózkodni. Sikeres kezelés esetén a terhességet az embriók visszaültetését követően kb. 11-14 nap múlva lehet kimutatni.

A laboratóriumi munkához tartozik a beültetésre nem került embriók mélyfagyasztása is. A megtermékenyült, de fel nem használt embriókat olyan speciális oldatba teszik, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. Maga a fagyasztás egy számítógép által vezérelt fagyasztókészülékben történik, és több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók speciális tárolókba kerülnek elhelyezésre. Későbbi felhasználás esetén az olvasztás után dől el, hogy az embriók életképesek maradtak-e.

Jelenleg 5 alkalmat támogat az OEP, ebbe nem kell beleszámolni a fagyasztott embriókkal történő transzfert, amennyiben a pár vállalja a fagyasztás költségét. A támogatás azt jelenti, hogy a beavatkozásokért (a kezelés megtervezése, a stimuláció során a tüszők fejlődésének nyomon követése, punkció, megtermékenyítés, embriók visszahelyezése – tehát az orvosok, biológusok, egyéb személyzet munkája) nem kell fizetni, valamint egyes gyógyszerek 50 %-os áron vásárolhatók meg. Bizonyos gyógyszereket teljes áron kell megvásárolni. A gyógyszerek támogatása az 5. alkalom után is azonos az előzőekkel.

A meddőségi kezelést megelőző vizsgálatokról bővebben is olvashatsz erről szóló cikkünkben.

Meddőségi Intézetek a CsaládiNet Kisokosban

Kézikönyv a fogantatásról – töltsd le INGYEN ajándék e-bookunkat, és olvass el minden fontos információt, amit a teherbeesésről tudni kell!

Fotó: en.wikipedia.org