Babát szeretnénk, mikor érdemes együtt lennünk?

ovulációs diagram

A termékeny napok kiszámítása

Egy nő legnagyobb eséllyel az ovuláció előtti két nap és az ovulációt követő nap között eshet teherbe. Az ovuláció – más néven peteérés – az az esemény, amelynek során az érett petesejt kilökődik a petefészekből. Ez az időpont rendszerint a ciklus közepén, az előző menstruáció után két héttel következik be, de időnként valamennyit változhat, ezért érdemes figyelni a testünk jelzéseit.

Honnan tudhatom, mikor van peteérésem?

A peteérés időpontját a következő módszerekkel lehet kiszámolni:

  • Rendszeres (minden alkalommal ugyanannyi napig tartó) ciklus esetén használhatunk online ovulációs kalkulátort, amely kiszámolja, a hónap mely napjain vagyunk a legtermékenyebbek.
  • Az egyszerűen használható ovulációs tesztek a terhességi teszthez hasonló elven működnek, és a testben lezajló hormonszint-változás alapján jelzik a peteérést.
  • Az ébredési hőmérséklet mindennapos mérése, és a méhnyaknyák állagának vizsgálata által is kikövetkeztethető a peteérés időpontja.

Úgy nem is eshetek teherbe, ha egyszerűen csak együtt vagyunk, amikor jól esik?

Dehogynem! Mindössze arról van szó, hogy hónapokkal hamarabb megfoganhat a baba, ha az időpontra is odafigyelünk egy kicsit. Négyhetes ciklus esetén (tehát ha két menstruáció első napja között ennyi idő telik el) érdemes a második és a harmadik héten 2-3 naponta szeretkezni, és így szinte biztos, hogy eltaláljuk a termékenyi időszakot is.

A próbálkozó párok többsége három hónapon belül sikerrel jár, ez azonban sok tényezőn múlik. Idősebb korban, hosszabb ciklus esetén, vagy ha bármi okból csökken a termékenység (pl. dohányzás miatt) ez jóval több időt vehet igénybe.

A szakorvosok javaslata szerint 35 évesnél fiatalabb párok egy év, annál idősebbek hat hónap sikertelenség után forduljanak nőgyógyászhoz!

One thought on “Babát szeretnénk, mikor érdemes együtt lennünk?

Comments are closed.