Miért véd a legrosszabb maszk néha jobban, mint a legjobb maszk? – Az orvos tanácsai

koronavírus maszk

Ha röviden akarok válaszolni, akkor azért, mert hordják. De nézzük, miért véd bármilyen maszk vagy akár házilagosan feltett kendő?

Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed!

Mi ellen véd egy egyszerűbb maszk?

  1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy – köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

  2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét, úgy, hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon (pl. boltban az árun, kilincsen, stb.) és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat, stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.

  3. És végül aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik, stb. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A magyar ember és a fiatalok különösen szégyellik, pedig nem kéne!

A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól azok alapján, amit leírtam.

Viszont ami fontos, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel lehet felvenni vagy hazaérve levenni. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel. Ugyancsak kézmosás kell minden orrfújás előtt és után különösen.

A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő – ha teljesen fedi a szájat és az orrot – nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt, és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.

A maszk tisztítása, fertőtlenítése

Ha valakinek kevés maszkja van és nem tudja cserélni minden nap, vagy kendőt használ, akkor hazaérve enyhén klóros (domestos, stb.) vagy más fertőtlenítős vízben áztassa be tíz percre, majd öblítse ki és szárítsa meg, vagy ami még jobb: vasalja át forró vasalóval. Az új maszk az igazi, de a semminél ez is jobb.

Még egy javaslat. A boltban az árut mindenki nézegeti, fogdossa. Hazaérve enyhén klóros vízzel mossuk le a csomagolást mielőtt kibontjuk. És ne felejtsék el, csak tiszta kézzel!

Jó egészséget mindenkinek!

Kérem, osszátok meg, hogy minél többen vigyázhassanak egymásra!

Dr. Fekete Ferenc

Kép: coyot / pixabay

One thought on “Miért véd a legrosszabb maszk néha jobban, mint a legjobb maszk? – Az orvos tanácsai

Comments are closed.