Így éld túl a terhesség utolsó heteit

fáradt kismama

Az utolsó hónap valahogy soha nem akar véget érni. Olyan közel van már az idő, amikor a kezünkben lesz a kisbaba, közben egyre kevésbé tudunk megszabadulni a szülést övező szorongásainktól, és a fizikai tünetek is napról-napra súlyosbodnak. Mit tehetünk, hogy ép ésszel bírjuk ki a várandósság kilencedik hónapját?

Vannak nők, akik menetrendszerűen a 38. hét környékén adnak életet a babájuknak. Irigyelhetjük őket: nem tudják, milyen gyötrelmekből maradnak ki azzal, hogy megspórolnak maguknak két hét terhességet.

A várandósság utolsó hónapja azoknak sem egy leányálom, akik egyébként könnyedén vették az akadályokat. Aludni szinte lehetetlen, mert a kismama óránként felkel meglátogatni a vécét; állandó társunk lesz a gyomorégés, szerencsétlenebb esetben pedig még a székrekedés is; nehéz mozogni, állni; mindeközben pedig ott az egyre növekvő türelmetlenség: mikor láthatom már meg végre a kisbabámat?

A következő ötletek segíthetnek abban, hogy kicsit eltereld a gondolataidat a közelgő szülésről, és akár a kellemetlen fizikai tüneteket is enyhítheted valamennyire:

1. Alkoss!

Ha kreatív típus vagy, használd ki ezt a pár nyugodtabb hetet, és alkoss valami szépet! Dekoráld ki a gyerekszoba falát, horgolj kiscipőt, vagy csak fess, rajzolj valamilyen kellemes zenei aláfestéssel.

2. Menj el a szépségszalonba!

Még most intézd el a fodrászt, kozmetikust, körmöst, vagy akár bejelentkezhetsz terhesmasszázsra is. A következő hetekben sem időd, sem igényed nem lesz már az ilyesmire.

3. Rendezz csajos délutánt!

Szintén egy olyan program, amire ezután egy darabig biztos, hogy nem lesz lehetőséged. Ülj be a barátnőiddel még utoljára nyugodtan egy kávéra, nevessetek, beszélgessetek, de arra kérd meg őket, hogy lehetőleg ne szórakoztassanak mindenféle horrorszülés történeteivel.

4. Sétálj!

Egy könnyű séta megnyugtat, kikapcsol és az emésztésnek is jót tesz.

5. Vásárolj valamit magadnak!

Ne a babának! Magadnak. Egy új ruhát vagy egy szelet tortát, mindegy – a lényeg, hogy kivételesen ne a gyerekkel legyen kapcsolatos.

6. Aludj!

Az éjszakai nyugodt alvás valószínűleg már csak vágyálom egy ideje – és ez még sokáig így marad –, viszont ha teheted, nappal lelkiismeret furdalás nélkül dőlj le. Ha van otthon már egy kisgyereked, az ő délutáni alvásidejét használhatod ki pihenésre.