Így viseld a maszkot helyesen! – videón mutatja meg a Magyar Vöröskereszt

koronavírus maszk

Nagyon sokan keresték meg a Magyar Vöröskeresztet a védőmaszkokkal kapcsolatos kérdésekkel, így elkészítettek egy hasznos videós útmutatót a témáról.

A nagy kérdés: hordjunk-e védőmaszkot a koronavírus járvány idején?

Sokan tanácstalanok a maszkokat illetően, hisz ellentétes információkba ütközhetünk mindenhol. Hordjuk vagy ne? Müller Cecília, országos tisztifőorvos a napi sajtótájékoztatók során többször elmondta: aki egészséges, illetve nem dolgozik, érintkezik koronavírussal fertőzött személyekkel, annak nem kell maszkot viselnie. Mások úgy vélik, azért nem érdemes pl. sebészi maszkot viselni, mert az nem nyújt védelmet a vírussal szemben – például azért, mert a szemünkön keresztül is megfertőződhetünk. “Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védje a környezetében lévőket!” – olvashatjuk a koronavirus.gov.hu oldalán.
Az egyszerűbb maszkok tehát elsősorban nem a viselőjüket védik, hanem másokat, akikkel találkozik.

Mások úgy gondolják, még mindig jobb egy bármilyen, akár kézzel készített maszk is, mint a semmilyen, mert a maszknak köszönhetően legalább nem tudjuk koszos kézzel piszkálni az arcunkat, mellyel már sokat tettünk a fertőzés elkerülése érdekében. Olvasd el orvos szakértőnk írását! >> Miért véd a legrosszabb maszk néha jobban, mint a legjobb maszk? – Az orvos tanácsai

Maszkok házilag

Eközben ellentétes információk ide vagy oda, egyre többen kezdtek otthon tömeges maszkgyártásba – szorgos nagymamák, varrómamik, kézműves kisvállalkozók és még sokan mások.

A keddi sajtótájékoztatón Müller Cecília is reagált minderre, és azt kérte: ha már maszkot hordunk, hordjuk helyesen – többet között arra is ügyeljünk, hogy az orrunkat és a szánkat is eltakarja.

A maszk viselése, felhelyezése és levétele

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatása alapján a Magyar Vöröskereszt elkészített egy tájékoztató videót a maszk helyes viseléséről. Ennek segítségével a laikus használók is könnyen elsajátíthatják a védőmaszkok szabályszerű viselését, valamint tájékozódhatnak arról, hogy mikor és kinek érdemes használni a maszkot.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb hírek, és óvintézkedések az alábbi linken elérhetőek: www.voroskereszt.hu/koronavirus-tajekoztato-oldal/

Maszkot vásárolnál? Nézz szét koronavírus elleni termékeink között!

Kép: vperemencom / Pixabay