Hogyan készüljünk fel a gyermekáldásra 40 felett? Érdemes fogyni a baba-projekt előtt? – 1. rész

A média egyre gyakrabban számol be 40 körüli, vagy 40 feletti sztárok várandósságáról, és a hír általában megosztja a közvéleményt. Sokan úgy vélik, hogy 40 felett a nő szinte kifutott a gyermekvállalás kedvező időszakából, ezért fokozott a kockázat mind az anya, mind a gyermek szempontjából. Mások szerint egy fitt 40-es nő még nyugodtan megszülheti és felnevelheti gyermekét…

Hosszú a 40 felett szülő hírességek névsora, a külföldi sztárok közül Susan Sarandon 46, Geena Davis 48 évesen lett anya, a hazai ismert emberek közül Fehér Anna 53, Szulák Andrea 42, Jakupcsek Gabriella 45 évesen szült, most pedig az egész ország nyomon követheti, hogy a 43 éves Liptai Claudia milyen jó formában várja második gyermeke születését.

Kivételnek számítanak ezek a sztárok? Egyáltalán nem, hiszen a gyermekvállalás trendje megváltozott az utóbbi években: az ideálisnak tartott 20-as életévekről inkább a 30-as életévekre tevődött át a gyermektervezés időszaka, Magyarországon a 38 év felett szülő nők aránya 10% körüli, tehát manapság már a 40 feletti első szülő nők sem keltenek meglepetést.

Tudományos adatok arra utalnak, hogy minél magasabb a szülők életkora, annál nehezebb a teherbeesés, gyakran csak mesterséges megtermékenyítéssel sikerül, és az anyai-magzati kockázat is nő. A növekvő anyai életkor esetén bizonyos kórképek: pl. a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség kialakulásának nagyobb a valószínűsége, sőt 35 év felett gyakoribb a terhességi cukorbetegség, a terhességi toxikózis, vagy a mélyen fekvő méhlepény előfordulása, ami a császármetszést tehet szükségessé. Ráadásul 40 éves kor felett a krónikus betegségek gyakorisága is nő, amelyek a fogamzás esélyét, illetve a terhesség kimenetelét is befolyásolhatják, pl. a magas vérnyomás a terhes nők 10 %-ánál, a cukorbetegség 10-20 %-ánál fordul elő.

A magasabb anyai életkor, sőt újabb kutatások szerint a magasabb apai életkor a magzatra is hatással lehet, pl. a Down-szindróma, és egyéb magzati fejlődési rendellenességek (pl. Edwards- és a Patau-kór) is gyakoribbá válhatnak.

Tény, hogy a tápláltsági állapot, tehát a testsúly, a testtömeg-index (BMI) és a testösszetétel (izom/zsír arány) hatással van a megtermékenyülés esélyeire, illetve az anyai és magzati rendellenességek kialakulására. Az alultápláltság (alacsony BMI és testzsír százalék) esetén gyakran nincs ovuláció, a menstruációs ciklus is rendszertelen, vagy akár elmarad a menses. De a túlsúly, és főleg az elhízás szintén kedvezőtlenül befolyásolja a menstruációs ciklust, a peteérést, a petesejtek, illetve a hímivarsejtek minőségét.

A növekvő szülői életkorral összefüggő veszélyek csökkentése érdekében mindkét leendő szülőnek érdemes minél jobb formába kerülni a gyermekvállalás előtt, ami magába foglalja a tápláltságbeli (minőségi és mennyiségi tápanyaghiány, testsúly- és testösszetétel eltérések pl. alultápláltság, túlsúly, elhízás), és fittségi eltérések rendezését, a krónikus, napi stressz-szint csökkenését, tehát a lehető legoptimálisabb egészségi állapot kialakítását.

Ennek érdekében a baba-projekt előtt minimum 3 hónappal mindkét leendő szülőnek érdemes olyan egészséges életstílusra váltani, amely többek között az optimális tápláltsági állapot elérését is szolgálja, tehát túlsúly, vagy elhízás esetén segíti a felesleg leadását. Jelentős súlytöbblet leadása 3 hónapnál hosszabb ideig is tarthat, ilyen esetben akár fél-egy évvel a babaprojekt kezdete előtt el kell kezdeni a fogyókúrát.

A fogyást azért is érdemes a terhesség előtte időzíteni, mert a zsírszövet sok olyan zsírban oldódó ártalmas anyagot is raktároz (pl. hormonális hatást is kifejtő ún. endokrin diszruptorokat), melyek felszabadulása a magzatra kedvezőtlen hatást gyakorolna. A BMI és testösszetétel rendezése nemcsak a megtermékenyülést segíti, hanem a terhesség alatti, és szülés körüli anyai és magzati szövődmények gyakoriságát is csökkenti, sőt az anya további egészségére, és a baba gyermekkori és felnőttkori egészségére, tápláltságára is hatással van. Jelentősen nő ugyanis a gyermek elhízásának gyakorisága, ha mindkét szülő elhízott.

Milyen egészségügyi vizsgálatok/teendők ajánlottak a baba-projekt előtt?

1.  A szülők családjában, ill. az előző terhességek során felmerülő genetikai eltérések feltárása.

2.  Anya és apa egészségi és tápláltsági állapotának vizsgálata:

 • Testmagasság, testsúly, testösszetétel mérés, az eltérések rendezése.
 • Fennáll-e terhességet veszélyeztető betegség, pl. epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, magas vérnyomás, rosszindulatú daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképzőrendszeri ártalom, ízületi gyulladás, nemi szervek elváltozása, asthma, bizonyos bőrbetegségek, gyomor-, vagy nyombélfekély stb.? Ha igen, a kezelőorvosnak haladéktalanul jelezni  kell a gyermekvállalási szándékot, mert szükséges lehet pl. a gyógyszer átállítás.
 • Fogászati vizsgálat, eltérések rendezése.
 • Teljes, ún. nagylabor vizsgálat, tájékozódás pl. az ásványi anyagok szintjéről, vese-, és májműködésről, gyulladás fennállásáról, vérszegénységről, zsíranyagcseréről, éhgyomri vércukor értékről stb.
 • Cukorterhelés inzulin-szint meghatározással egybekötve cukorbetegség, inzulin rezisztencia felfedezésére.
 • Pajzsmirigy hormonok vizsgálata pl. pajzsmirigy alulműködés kizárására.
 • D-vitamin szint meghatározás, hiány esetén D-vitamin pótlás.

3.  Védőoltások szükségessége. Átesett-e a leendő anya pl. rubeolán, bárányhimlőn, Toxoplazma gondii fertőzésen? A szükséges védőoltásokat  még a várandósság előtt be kell adatni, és ajánlott pl. az  influenza elleni védőoltás is.

4. Mindkét leendő szülőnél tájékozódni kell a nemi szervek állapotáról, fontos a gyulladások, szexuális úton terjedő betegségek, hormonális zavarok kizárása, vagy fennállásuk esetén kezelése.

5. Mozgásszervek, fittségi állapot vizsgálata pl. FMS teszttel. A Funkcionális Mozgásminta-Szűrés vizsgálja a mozgásmintázat korlátozottságát vagy asszimmetriáját, majd az eltérések korrekciója megtörténhet.

Életmódbeli teendők minimum 3 hónappal a várandósság előtt

 • Rendszeres vitamin- és ásványi anyag bevitel. Megfelelő folsavtartalmú magzatvédő vitamin szedésével kivédhető a fejlődési rendellenességek nagy hányada (pl. a nyitott gerinc és a koponyahiány). Folsav, cink, szelén bevitel ajánlott a leendő apának.
 • Jódtartalmú ásványvíz fogyasztása naponta jódhiány rendezése, terhesség alatti megnövekedett jódszükséglet fedezése céljából.
 • Sófogyasztás csökkentése.
 • Élvezeti szerek mérséklése, lehetőleg teljes elhagyása: napi maximum 1 szál cigarettánál,  napi maximum 2 adag kávénál, vagy teánál (1 adag: max. 70-80 mg koffeintartalom), heti 3×1 adag (1 adag alkohol= férfiak: 3 dl, nők: 2 dl jó minőségű vörösbor) alkoholnál több fogyasztása a megtermékenyülést bizonyítottan akadályozza, a magzat és az anya egészségére kedvezőtlen hatással van.
 • Energiaitalok teljes elhagyása.
 • Kábítószerek teljes elhagyása.
 • Fogamzásgátló  szer szedésének abbahagyása.
 • Leendő apáknál  a hosszú egy helyben ülés, a  forró fürdők (43-45 fok fél órán át) és a hőszigetelt, sportolás során alkalmazott védőeszközök használatának kerülése.
 • Vény nélkül szedett gyógyszerek korlátozása, elhagyása és házi/kezelőorvosával történő egyeztetés.

A cikk folytatásában az egészséges életstílus kialakítását, a tudatos táplálkozást, mozgást, és a stresszkezelést járjuk körül. Konkrét tanácsokat adunk a baba-projekt előtti életmód kialakításával kapcsolatban!