Kérdések és válaszok a petesejt- és spermium adományozásról

Petesejt- és spermium adományozás

Kiknek jelenthet megoldást az ivarsejt-adományozás? Miért olyan nehéz petesejtdonort találni? Felnőve megkeresheti-e az így fogant gyermek a biológiai szüleit és testvéreit? És vajon mekkora az esélye annak, hogy olyanok alapítanak családot, akik tudtukon kívül féltestvérek?

Mit jelent a petesejt- és spermiumadományozás?

Ha a pár egyik tagjának nem lehet gyermeke, a mesterséges megtermékenyítés során egy harmadik fél petesejtjét vagy spermiumát használják fel. Így ő lesz a biológiai szülő. Fontos leszögezni, hogy a donor semmi szülői joggal nem rendelkezik, az minden esetben a pár tagjait illeti meg.

Ki adományozhat sejtet?

Minden egészséges 18-35 év közötti magyar állampolgár. Nők esetében kitétel, hogy legyen legalább egy vér szerinti gyermeke. Az egészségügyi alkalmasságot részletes szűrővizsgálatokon tesztelik. Az adományozás minden esetben önkéntes, azért fizetség nem fogadható el, legfeljebb a járulékos költségek (utazás, gyógyszerek) téríthetők meg a donor számára.

Megtudhatjuk, ki volt a donor?

Spermiumadományozás során soha. A szülők kapnak egy személytelen leírást a donorról, amelyben szerepelnek a fizikai jellemzői (testmagasság, haj- és szemszín stb.), az iskolai végzettsége, személyiségjegyei, de az adatait nem ismerhetik meg.

Sokáig a petesejtadományozásra is csak anonim módon kerülhetett sor, mivel azonban ilyenkor egy sokkal hosszabb és kellemetlenebb procedúra árán nyerik ki a sejtet, senki nem szerette volna puszta szívjóságból, idegenek kedvéért kitenni ennek magát. Így ma már célzottan, rokon számára is felajánlható petesejt. A rokonságot ilyenkor közjegyző által hitelesített okiratban kell bizonyítani.

Ez azt jelenti, hogy a gyermek felnőve sem tudhatja meg, a biológiai szülei és testvérei kilétét?

Ez attól függ, hogy a donor hogyan rendelkezett a kérdésről. Amennyiben hozzájárult az adatai nyilvánossá tételéhez, azok kiadhatóak lesznek a gyermeknek. Amennyiben azonban nem, az érdeklődő egy azonosításra alkalmatlan kódszámot kap, aminek segítségével, ha szerencséje van, az interneten felkutathatja a vér szerinti féltestvéreit.

Mekkora az esélye annak, hogy felnőve két féltestvér alapít gyanútlanul családot?

Elenyésző. A törvényi előírás szerint egy donortól legfeljebb négy utód születhet, így annak esélye, hogy két biológiai féltestvér véletlenül összetalálkozik és egymásba szeret, gyakorlatilag a nullához van közel.

Hány gyerek fogan ilyen módon évente Magyarországon?

Donorspermától évente 250-300 gyermek születik hazánkban. A donor petesejtek kérdése ennél jóval összetettebb.

A rendkívül szigorú szabályozás miatt anonim adományozás szinte soha nem fordul elő, a rokonok által felajánlott petesejtek száma még megengedő becslések szerint is legfeljebb évente 30. Ennek egyik oka, hogy keveseknek van olyan hozzátartozójuk, aki megfelel a feltételeknek.

Mindeközben Csehországban, ahol a petesejtadományozásért fizetnek a donoroknak, virágzik a rendszer. Magyar nők is százával járnak a cseh klinikákra mesterséges megtermékenyítésre. Életszerűbb szabályozással valószínűleg itthon is sokkal többen jelentkeznének adományozónak, és ez reményt adhatna a meddőségi gondokkal küzdő pároknak.

kép: TBIT / pixabay