Kilenc tény a menstruációról

Idén május 28. a menstruációs higiénia napja. A női lakosságnak nagyjából fele, azaz a világ népességének 26 százaléka reproduktív korban van. A legtöbb nő minden hónapban körülbelül kettő-hét napig menstruál. A menstruáció része a normális és egészséges életnek. Mindezek ellenére a menstruáció még mindig világszerte stigma a nők számára.

A menstruációval kapcsolatos hiányos információk számos országban még ma is káros tévképzetekhez és diszkriminációhoz vezethetnek, melyek azt eredményezhetik, hogy a lányok kimaradnak gyerekkoruk meghatározó élményeiből és tapasztalataiból – akár az oktatásból is. A megbélyegzés, a tabuk és a mítoszok megakadályozzák a serdülő lányokat és fiúkat abban, hogy megismerjék a menstruációval kapcsolatos tényeket. “Mi az UNICEF-nél egy olyan világban szeretnénk élni, ahol minden lánynak megvan a lehetősége a tanulásra, játékra és saját egészségének védelmére anélkül, hogy a stressz, a szégyen, vagy bármi más akadályozná őket a menstruációval kapcsolatos információkhoz és higiéniai felszerelésekhez való hozzájutásában” – mondta Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízellátási és higiéniai szakértője. “A serdülő lányok higiéniai szükségleteinek kielégítése az emberi jogok, a méltóság és a közegészségügy alapvető kérdése.”

Íme kilenc tény, amit talán még nem tudsz a menstruációról:

1.     Egy átlagos nő élete folyamán összesen 7 évig menstruál.

2.     Van, akinek az első alkalom valakinek valóságos ünnep, míg más fiatal lányokban inkább félelmet kelt, vagy szorongást okoz. Mindenki számára a nővé válás folyamatát jelzi. Ez egy olyan időszak a lányok életében, amikor sokat jelenthet a család és a barátok támogatása.

3.     Sok lánynak nincsenek pontos ismeretei a menstruációról, mint biológiai folyamatról. A lányok első menstruációját megelőző felvilágosítás megerősítheti az önbizalmukat, hozzájárulhat a társadalmi szolidaritáshoz, és egészséges szokások követésére ösztönözheti őket. Ezeket az információkat otthon és az iskolában kell biztosítani számukra.

4.     A rossz menstruációs higiénia fizikai, egészségügyi kockázatot jelenthet, akár hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket is okozhat.

5.     Sok nő és lány nem fér hozzá a menstruáció idején szükséges higiéniás felszerelésekhez, különösen vészhelyzetek esetén. A fegyveres konfliktusok vagy természeti katasztrófák áldozataira az UNICEF kiemelt figyelmet fordít, hogy ne kelljen hiányt szenvedniük ezekben az eszközökben. A biztonságos mellékhelyiség használat érdekében a lányoknak és nőknek ilyen helyzetekben zseblámpát és sípot is juttat a szervezet.

6.     A fogyatékkal élő, speciális igényű lányok és nők további kihívásokkal szembesülnek a menstruációs higiénia kapcsán. Az érintetteknek aránytalanul alacsony a hozzáférésük a vízöblítéses vécéhez és a megfelelő felszerelésekhez.

7.     Globálisan 2 300 000 000 (két és félmilliárd!) ember szenved a megfelelő higiéniai körülmények hiányától. A legkevésbé fejlett országok lakosságának mindössze 27 százaléka fér hozzá szappanos kézmosási lehetőséghez otthonában. Sokaknak tehát még saját otthonukban is kihívást jelent a menstruációs időszak.

8.     Az alacsony jövedelmű országok iskoláinak mintegy felében nincs tiszta ivóvíz és hiányoznak a megfelelő higiéniai alapfeltételek, ami a menstruáció alatt különösen nélkülözhetetlen a lányok, tanítónők, tanárnők számára. A nem kielégítő feltételek megnehezítik a diákok részvételét az oktatásban.

9.     Az UNICEF együttműködik a helyi közösségekkel, iskolákkal és a kormányokkal, hogy minél több fiatal kapjon megfelelő menstruációs tájékoztatást, ami elősegítheti az egészséges higiéniai szokások kialakulását, és leszámolhat a tabukkal. A szervezet igyekszik megfelelő higiéniai körülményeket teremteni a világ legszegényebb régióiban élők számára is.