A terhesség jelei

Ha egy nő fáradtabbnak érzi magát a szokásosnál, általában fel sem merül benne a gyanú, hogy esetleg várandós. Pedig a terhesség tünetei között szerepelnek olyan lényegtelennek tűnő panaszok is, mint a kimerültség, fejfájás.
Ha az utóbbi időben szokatlan dolgokat tapasztalsz magadon, olvasd végig az alábbi felsorolást, mert előfordulhat, hogy mind összefügg és egy dolgot jelent: terhes vagy.

Nagyon fontos, hogy ha teherbe estél, minél előbb tudomást szerezz róla. Ha nem tervezted előre, akkor lehetséges, hogy azonnali életmódváltásra van szükséged, és ebben a helyzetben bizony minden nap számít. A babád életében ez az egyik legfontosabb időszak – minden fontos tulajdonsága ekkor, a terhesség elején dől el.

Leggyakrabban ezek a terhesség jelei:

1. Elmaradt, vagy megváltozott menstruáció

A havi vérzés kimaradása a legszembetűnőbb jele a terhességnek, ám nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ritka, kivételes esetekben akár az egész terhesség alatt jelentkezhet bizonyos szintű vérzés! Ha bármilyen változást tapasztalsz – a vártnál később, korábban, rövidebb, vagy hosszabb ideig vérzel – azonnal keresd fel a nőgyógyászodat!

2. Megnövekedett, fájó, érzékeny mellek

Ha úgy látod, hogy nőtt a méretük, valamint feszítő, érintésre kellemetlen érzést tapasztalsz, az is egy tünet lehet. Menstruáció előtt is érezhetsz ilyesmit, de ha a mellbimbód sötétebb színűvé válik, az már egyértelműen a terhességre utal. Ezekkel a változásokkal a tested már a szoptatásra készül fel, jó előre, mivel ez a fajta érzékenység már a megfoganás után egy héttel jelentkezhet.

3. Reggeli rosszullét, gyakori hányinger

A szerencsésebbek csak a terhesség egy bizonyos szakaszán, a többiek egész végig szenvednek a gyakori hányingertől, émelygéstől. Tévedés, hogy csak a hányás utalhat terhességre: van, akinél mindössze enyhe émelygés jelentkezik. Amennyiben több napon át, minden reggel hányingert tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulnod.

4. Érzékenység a szagokra

A megnövekedett ösztrogénszint miatt már a terhesség kezdetétől érzékeny lehetsz bizonyos szagokra. Amit addig szerettél, attól most viszolyogsz, egy-egy erősebb illat pedig hányingert, hányást is kiválthat a terhes nőből. Ez a fajta érzékenység nagyon egyedi tünet, amennyiben ezt tapasztalod, feltétlenül csinálj egy tesztet, vagy fordulj orvoshoz.

5. Gyakori vizelési inger

Ha ilyesmit tapasztalsz, nem biztos, hogy ráfoghatod a felfázásra. Ez a tünet végigkíséri az egész terhességet: kezdetben a hormonváltozás az oka, később pedig, ahogy nő a pocakod, a baba egyre erősebben nyomja majd a húgyhólyagodat.

6. Undorodás bizonyos ételektől

Anélkül, hogy akár csak tudnál róla, hogy terhes vagy, a tested ösztönösen is védelmezni kezdi a magzatot. Így tart távol téged egyes ételektől, melyek esetleg valamilyen módon árthatnak a babádnak.

7. Vágy olyan ételek iránt is, amiket nem szeretsz

A tested és a babád bizony egyértelmű jeleket küld neked arról, hogy milyen tápanyagra van szükségetek. Ez inkább a terhesség későbbi időszakában szokott jelentkezni, ám ha naponta kívánsz meg olyan ételeket, amikre addig rá se bírtál nézni, érdemes azonnal utánajárni a dolognak.

8. Folyamatos éhségérzet

A terhességet végigkíséri ez az állapot, ha rád azelőtt egyáltalán nem volt jellemző, akkor érdemes rögtön venned egy tesztet.

9. Leküzdhetetlen álmosság, kimerültség

A hirtelen hormonváltozás miatt még a napi feladataid is nehezedre eshetnek, melyek azelőtt nem okoztak semmilyen problémát. Ez a természet első jele arra, hogy állj le egy kicsit. A rád törő fáradtsággal lassításra, pihenésre kényszerít téged. Amint teherbeestél, el kell kezdened megtanulni a legfontosabbat: összehangolódni a babáddal, meg kell tanulnod rá figyelni, ezt pedig a felgyorsult világban, ezer más tenivalód után rohanva nem tudod megtenni. Ez az első jel, érdemes hallgatni rá!

10. Ingerlékenység

Az egyik kellemetlen mellékhatása a terhesség korai szakaszának, hogy minden kis dolgon ok nélkül elkezdesz hisztizni. Nem kell megijedni, ez szintén a benned tomboló hormonok miatt van, melyek a testi tünetek mellett hatalmas befolyást gyakorolnak a lelkivilágodra is. Ne aggódj, el fog múlni!

11. Gyakori fejfájás

Egy kis fejfájás miatt nem kell azonnal terhességi tesztet venni, számtalan más oka is lehet, ám a hormonváltozás miatt rengeteg kismama szokott fejfájásra panaszkodni, így ez is a terhesség tünetei közé tartozik.

12. Hangulatingadozás

Ha látszólag ok nélkül váltakozik a hangulatod az egyik végletből a másikba – depresszióból kitörő jókedv -, az szintén egy intő jel lehet. A benned zajló változások a lelkedre is kihatnak, ez pedig ilyen formában törhet a felszínre.

13. Székrekedés

Attól a pillanattól kezdve, hogy teherbe esel, a testedben rengeteg változás történik. Bizonyos izmok ellazulnak, csökken a bélmozgás, ezek következménye lehet a székrekedés. Sok folyadékkal, mozgással, zöldség- és gyümölcsfogyasztással segíthetsz a problémán.

14. Megemelkedett testhőmérséklet

A terhes nőkre általánosan jellemző ez a tünet, a hormonális és testi változások együttes eredménye. Érdemes odafigyelni rá!

Szinte minden fenti tünetnek lehet más magyarázata is, okozhatja stressz, kimerültség, vagy bármilyen betegség. Ám ha a felsoroltak többsége egy időben jelentkezett nálad, érdemes venned egy tesztet, vagy felkeresned egy nőgyógyászt.