Elhízás, meddőség: a D-vitamin segít!

Az utóbbi években egyre többet tudunk meg a D-vitamin sokoldalúságáról. Hiányának fontos szerepe van az idegrendszeri, autoimmun betegségek, daganatos betegségek kialakulásában. Dr. Nádory Éva belgyógyász, az Endocare Endokrinológiai Centrum szakorvosának írása a D-vitamin és a meddőség kapcsolatáról.

A hozzánk forduló, főként meddőséggel, testsúlyproblémákkal, PCOS-val, inzulinrezisztenciával küzdő pácienseknél rutinszerűen D-vitamin szint meghatározást kérünk. Tapasztalatunk az, hogy az esetek kb. 80%-ban a D-vitamin mennyisége nem éri el a minimális 75nmol/l szintet. A szteroid felépítésű, hormonszerű molekulának két formáját különböztetjük meg: a szervezetben szintetizálódó D3-vitamint és a táplálékkal bevitt D2-vitamint, mely a szervezetben alakul D3-vitaminná.

Számos táplálékban fordul elő, például halban, hal máj olajban (régebben gyakran adtak a gyermekeknek csukamájolajat megfelelő fejlődésük érdekében), margarinokban, tojásban vagy tejben, ezért biztatjuk a leendő kismamákat, túlsúlyosokat ezen ételek fogyasztására. A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin szükséglet megszerzésében. Mégis sokszor a D-vitamin-pótlás a fenti forrásokból nem elegendő, gyógyszeres kiegészítésre szorul. Túladagolást, 250nmol/l feletti szintet még egyetlen esetben sem tapasztaltunk.

Más egyéb paramétereket is figyelve, a D-vitamin megfelelő adagolása mellett megindul a testsúlycsökkenés, megszűnik a PCOS, az inzulin rezisztencia, létrejön a kívánt várandósság.

A rendelőnkben gondozásukat kérő kismamáknál várandósság ideje alatt is fokozott figyelmet fordítunk az anyai D-vitamin ellátásra, igyekszünk legalább két alkalommal D-vitamin szintet vizsgálni és azt 110nmol/l körüli értéken tartani.

Tesszük ezt különös tekintettel a túlsúllyal küzdő kismamáknál. Legújabb kutatások szerint ugyanis ezekben az esetekben az anyai D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben jut át az újszülöttekbe a köldökzsinórvérből vett minta alapján, még azonos, a sovány és elhízott kismamák vérében mért D-vitamin szint ellenére is, mint a normál súlyú kismamáknál, ez pedig előre vetítheti a magzat csontfejlődési problémáinak, elhízásra való hajlamának lehetőségét, hiszen a magzat számára az egyetlen forrás az anyai vérből származó D-vitamin.

A szénhidrát-anyagcsere zavarainál (PCOS, inzulinrezisztencia), meddőség, várandósság esetén tehát a D-vitamin ellátottságra szükséges és fontos odafigyelni.

Szerző: EndoCare Endokrinológiai Centrum
Fotó: Bgmfotografia / pixabay