Terhességi teszt kisokos – 8 dolog, amit tudni kell a terhességi tesztekről

két csíkos terhességi teszt

Ha babát tervezel – vagy éppen nem tervezel -, a tudás hasznos eszköze a terhességi teszt. Gyanú esetén csak odavetjük: “Majd veszek tesztet!”.
Na jó, de milyet? Egyáltalán mifélék léteznek? Mit kell tudnia egy terhességi tesztnek?
Cikkünk ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ.
terhességi teszt

1. Hol kapható terhességi teszt?

A gyógyszertárakban igen széles a kínálat, és a legtöbb helyen a tesztek a pult külső oldalán találhatók, az önkiszolgáló részben. Így bátran válogathatunk, és – ha zavarban vagyunk – nem kell hangosan bejelentenünk a gyógyszerésznek, hogy mit szeretnénk. A drogériákban, nagy áruházakban is ugyanúgy megtalálhatók, az összes nagy cégnél külön polc van erre a célra és szintén jellemző, hogy diszkréten tudunk válogatni. Természetesen ez igen intim dolog, de a legjobban mégis akkor járunk el, ha gyógyszertárba megyünk és kikérjük az ott dolgozó gyógyszerész véleményét, aki segíthet megtalálni a számunkra legmegfelelőbb terméket.

2. Hogyan működik a terhességi teszt?

A terhességi tesztek mindegyike hasonló elven működik: kimutatja a vizeletből a hCG hormon jelenlétét, ami csak várandósság esetén jelenik meg a női testben. Hasonlóan ahhoz, mikor gimiben a lakmuszpapírral kémhatást mértünk, a tesztcsík olyan reagenseket tartalmaz, amik megváltoztatják a színüket, ha érintkeznek a hormonnal. Az összes terhességi teszt ugyanezen az elven működik, a lázmérőszerű, vagy kazettás darabokon csak borítás rejti a mindentudó kis csíkot.

3. Hogy néz ki a terhességi teszt?

A legegyszerűbb darab egy vékony papírcsík, melynek végén egy más színű sáv található, ahol a reagens anyag elhelyezkedik.

Terhességi gyorsteszt, tesztcsík
Forrás: Wikimedia

A profibb kivitelek lázmérőre, vagy apró távirányítóra hasonlítanak, ezek közül némelyikben egy hasonló csíkot kell figyelnünk egy kis ablakon át.

Terhességi teszt

Megvásárolható itt: Core terhességi teszt

Más darabokon digitális kijelzőn kiírva jelenik meg a tudnivaló.

Clearblue digitális terhességi teszt

Clearblue fogamzásjelzős digitális terhességi teszt 

4. Hogy kell használni a terhességi tesztet?

Aszerint is megkülönböztetjük a terhességi teszteket, hogy hogyan érheti őket a vizelet. A csíkok otthonra ajánlatosak, mert többnyire meghatározott időre bele kell mártani őket a vizeletbe, és ez persze csak úgy lehetséges, ha előtte felfogjuk az anyagot egy tiszta pohárba. A kazettások többségénél pipettával kell belecseppenteni a jelölt nyílásba a vizeletet, ezzel sem érdemes idegen helyen vacakolni. Ha valamiért nem otthon végezzük a műveletet, a „vizeletsugaras” a megfelelő típus, ezeket az előírt ideig kell a sugárba tartani. Eltérő az idő is, hogy mennyit kell várni az eredmény megjelenéséig, ezért legyen kéznél/látható helyen egy óra, melyen pontosan látjuk, hány perc telt el, mert nem mindegy, hogy 5 vagy 8. Mindig olvassuk el a részletes használati útmutatót, melynek tartalmaznia kell a módszer pontos leírását. Attól ne térjünk el, mert becsaphatjuk magunkat a végeredménnyel, ha hanyagul végezzük a tesztet.

5. Mindegy, mikor végezzük el a tesztet?

A legújabb – és legdrágább – márkák esetében már igen, mivel ezek olyan érzékenyek, hogy bármely napszakban kimutatják a hCG hormont, mely egyébként a reggeli vizeletben található meg a legnagyobb koncentrációban. A kevésbé érzékeny, olcsóbb fajtákat ezért általában reggel ajánlatos használni, hogy megbízható eredményt kapjunk.

6. Mikortól mutatja ki a terhességet?

A leggyakoribb kérdés: mikor végezzük el a terhességi tesztet?
A magyar piacon rendkívül sokféle tesztet lehet kapni. A reagensek érzékenységétől függően van, amelyik már 1 napos terhességet is kimutat, mások 3, 5, vagy 10 nappal a fogantatás után érzékelik csak a hormon jelenlétét. Ez természetesen befolyásolja az árakat is. A dobozon fel van tüntetve, hogy milyennel van dolgunk.

7. Hogyan olvassuk le az eredményt?

A legtöbb típuson van egy úgynevezett kontrollsáv, ami csak arról tájékoztat bennünket, hogy a teszt működőképes, ezért ne rémüljünk meg az azonnal megjelenő elszíneződés láttán.
A csomagoláson annak is szerepelnie kell, hány másodperc, illetve perc után látható az eredmény. Ha a teszt jó, negatív eredmény esetén csak egy – az ellenőrző – csíkot látunk, ha pozitív, akkor pedig két sötét sáv jelzi a terhességet. A drágább, digitális fajták már szövegesen írják ki, hogy „terhes” vagy „nem terhes”, némelyiken angolul (pregnant – not pregnant) jelenik meg ugyanez, és olyan is létezik, amely már azt is képes meghatározni, hányadik terhességi hétben járunk.

két csíkos terhességi teszt

Két határozott csík: így néz ki a pozitív eredmény
Kép: Ambernectar 13 / Flickr

8. Mennyire megbízható a terhességi teszt?

A terhességi tesztek alapesetben 100%-ban megbízhatók, azonban nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. Negatív eredmény esetén mindenképp javasolt egy hét múlva megismételni a tesztet, hiszen előfordulhat, hogy még túl alacsony a hormonszint, esetleg kevés vizelet került a tesztre.
Ha túl hamar olvassuk le, akkor esetleg még meg sem jelent, vagy – ha túl sokára nézzük meg – köddé is válhat az eredményünk. Álpozitív eredmény ritkán alakul ki, azonban néhány esetben előfordulhat. Például:

Bizonyos hormonális betegségek, azok kezelése esetén
Daganatos betegségek ritka fajtáinál
Gyógyszeres kezelés, kiváltképp a meddőségi kezelés gyógyszerei esetén
Kémiai terhesség esetén: előfordulhat, hogy megtermékenyül a petesejt, azonban korai vetélés történik, még azelőtt, hogy tudomást szereznénk róla. A teszt ilyenkor a visszamaradó hCG-t mutatja ki.
Ettől banálisabb okok is előfordulhatnak, mint pl. nem megfelelően tárolt, lejárt terhességi teszt (igen, a szavatossági időkre is oda kell figyelni!), vagy nem pontos használat.

A legbiztosabb persze csak az, amikor az orvos állapítja meg a terhesség tényét, ezért pozitív eredmény esetén mindenképpen keressük fel nőgyógyászunkat, annál is inkább, mert a méhen kívüli terhességet mielőbb ki kell zárnia!

Ha pedig az orvos is igazolja az egészséges várandósságot, már nincs más dolgunk, mint boldogan hátradőlve várni, hogy 9 hónap múlva megpillanthassuk azt, aki kezdetben még csak egy milliméter széles csíkkal üzente: Úton vagyok!