A nő, aki háromszor esett teherbe védekezés mellett – Melyik a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer?

Elméletben mindannyian tudjuk, hogy nincsen száz százalékos biztonságú fogamzásgátló módszer, és sokakkal megtörténik, hogy a gondos védekezés ellenére is teherbe esnek. Na de háromszor egymás után? Egy angol párral pontosan ez történt, esetüket a Sun írta meg.

A most 29 éves Becky és férje, Ed Gower négy gyereket nevel, mindannyian öt éven aluliak. Három közülük fogamzásgátló tabletta vagy óvszer használata mellett fogant. Most úgy döntöttek, sterilizálják az apát, hátha így elkerülhetik a család további bővülését.

Első gyermekük, a most ötéves Dylen hagyományos kombinált tabletta szedése mellett érkezett. A pár akkoriban csupán három hónapja ismerte egymást, ennek ellenére úgy döntöttek, összekötik az életüket, sőt, egy év múlva egy kistestvért is vállaltak. Így született meg Archie.

A szülők úgy érezték, teljes az életük a két kicsi gyerek mellett. Becky úgynevezett mini pill-t – a széles körben elterjedt fogamzásgátló tablettától némileg eltérő metódussal működő gyógyszert – szedett, és rendkívül odafigyelt arra, hogy mindig ugyanabban az időpontban vegye be. Minden hiába, így is megfogant a harmadik fiuk, Finn.

A tablettában csalódva a szülők inkább az óvszeres védekezés mellett döntöttek, ami azonban egy alkalommal kiszakadt. Tartva az újabb terhességtől Becky ekkor megint mini pill-t kezdett szedni, de ekkor már késő volt – úton volt Cora.

„Jelenleg ismét óvszerrel védekezünk, mert nem szeretném több hormonnal bombázni a szervezetemet, de minden együttlétkor stresszelünk, hogy mi lesz, ha az ötödik baba is bejelentkezik. Ezért Ed már készül a sterilizáló műtétre, hátha ezzel sikeresebben járunk.” – nyilatkozta Becky.

Melyik a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer?

A védekezési módszerek hatékonyságát az úgynevezett Pearl-index alapján szokták megadni. A szám azt jelzi, hogy az egyes módszereket megfelelően alkalmazó nők hány százaléka esik egy év alatt teherbe. Minél magasabb a Pearl-index, annál kevésbé megbízható a módszer.
A számok természetesen csalókák lehetnek, hiszen a tabletta hatékonyságát befolyásolhatja akár egy hasmenés is, ahogy a megszakított közösülés sem mindig sikerül tökéletesre, de a következő Pearl-index adatok nagyjából megbízhatóan mutatják, milyen módszerek közül érdemes választanunk:

  • Védekezés nélkül: 85
  • Megszakításos közösülés: 30
  • Spermicidek: 28
  • Naptármódszer: 25
  • Női óvszer: 21
  • Óvszer: 12
  • Pesszárium: 3
  • Fogamzásgátló tabletta: 1
  • Sterilizáció: 0

Fotó: sasint / pixabay