Segítenek-e a várandós vitaminok a terhesség létrejöttében?

Amikor a terhesség nem jön már egy ideje létre, akkor bizony sok nő többsége nagyon aggódik, szinte bepánikol. Ilyenkor előkerül a jól ismert klisé: előfordulhat, hogy másoknak gondjaik lehetnek a gyermekáldással, de velem ilyen nem történhet. Ez azonban sokszor nem így van. Azon felül, hogy a teherbeesés napjainkban egyre több párnak csak orvosi segítséggel, beavatkozással sikerül, a fölött a tény fölött sem szabad szó nélkül átsiklani, hogy Magyarországon ma minden negyedik elindult terhesség vetéléssel végződik. Ez pedig egy igencsak elkeserítő adat.

Vizsgálatok, problémák, megoldások

Tudni kell, hogy a legtöbb olyan esetben, amikor a fogantatás várat magára, illetve a vetélés bekövetkezik, olyan fel nem tárt egészségügyi, nőgyógyászati vagy andrológiai gond áll a háttérben, ami feltétlenül szakember bevonását igényli. Sajnos az esetek egy részében semmilyen akadálya nincs a teherbe esésnek, a foganás mégis várat magára. Ilyenkor el kell gondolkodni azon, hogy túl sok-e a stressz, a pszichés körülmény megfelelőek-e, illetve hogy a test felkészült-e a terhességre. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a nők szervezetét a várandósság erősen igénybe veszi, így ha annak a vitamin és ásványi anyag raktárai üresek, akkor a foganás valószínűsége csökkenhet.

Segíthetnek az ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó készítmények

Miután az orvossal konzultált a pár, és megkezdték az esetleges terápiákat, vagy abban az esetben, ha semmilyen indok nem támasztja alá a várandósság elmaradását, érdemes az ásványi anyagok, nyomelemek felé fordulni. Sőt, minden esetben, amikor a várandósság kiderül, vagy a pár azt tervezi, a szervezet támogatása jótékonyan befolyásolhatja az eredményeket.

„Sejtjeink működésének „lételemei” az úgynevezett ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok. Ahhoz, hogy minden szervünk, és együttesen szervezetünk működjön, ezeket nap, mint nap élelmiszerekkel magunkhoz kell, hogy vegyük. Ám nem mindegy, hogy milyen mennyiségben és minőségben tesszük ezt. A kiemelkedően fontos vitaminsoron kívül – mely az A, B, C, D, E – mindenképpen szükségünk van a magnézium, kalcium, vas, cink és réz megfelelő – citrát vagy glükonát – szerves kötési formáira a kiegyensúlyozott élethez.

A várandósság tervezésben, úgy a terhesség mindhárom trimeszterében és a szoptatási időszak alatt különböző igényeket támaszt a női szervezet, hogy kielégítse a magzat és saját ellátottságát. Gondoljunk bele, hogy a magzat fejlődési szakaszaival egyre változó, emelkedő mértékben van szükségünk a vitaminokra és az ásványi anyagokra, illetve bizonyos anyagok akár feleslegessé válása is indokolható, hisz a női szervet „kiszolgálja” ebben az életszakaszban a magzat igényeit. Fontos, hogy a trimeszterenként más és más igényeket jól megválasztott összetétellel logikusan támogassuk.” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.

Összefoglalva

Ha a pár abban a helyzetben találja magát, hogy egy év próbálkozás után sem jön a várva várt baba, akkor bizony el kell gondolkodni azokon a lépéseken, melyek elkerülhetetlenek a siker érdekében. Fel kell keresni az orvost, gondoskodni kell a stressz csökkentéséről, és a lehető legjobban fel kell készíteni a testet arra, hogy a várandósság probléma nélkül működhessen. A siker még ekkor sem garantált, de az esélyeket nagyban javíthatjuk ezzel.

Fotó: frolicsomepl/Pixabay.com