A fogamzásgátlás módszerei

Számtalan oka lehet annak, ha egy pár egyelőre nem szeretne babát vállalni. A tudatos családtervezéshez több féle fogamzásgátlási módszer is rendelkezésre áll, ezeket vesszük most sorra.

Alapvetően kétféle fogamzásgátlási típust különböztetünk meg; a hormonális, és a hormonmentes fogamzásgátló módszereket.

Hormonális fogamzásgátlás

Fogamzásgátló tabletta – Talán a legismertebb hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

A fogamzásgátló tabletta olyan szer, amely a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, mesterséges hormonok segítségével megakadályozza, hogy egy nőnél terhesség foganjon meg, azáltal, hogy beavatkozik a nő normális megtermékenyülési folyamatába.
Hatékonysága az alábbi tulajdonságokban rejlik:
• gátolja a peteérést és a tüszőrepedést,
• megakadályozza a megtermékenyített pete beágyazódását,
• a spermiumok számára átjárhatatlanná teszi a nyakcsatornát.

A fogamzásgátló tablettáknak három nagy csoportja van:

  1. Egykomponensű, csak sárgatesthormont (progeszteron) tartalmazó fogamzásgátló tabletták (minipillek)
    A “mini tabletta” progesztogén hormont használ, ami egy olyan szteroid, amelynek a természetes progeszteronhoz hasonló a hatása. Mivel nem jut be az anyatejbe, szoptatás alatt is alkalmazható.
  2. 2. Kombinált fogamzásgátló tabletták
    A kombinált fogamzásgátló tabletták sárgatesthormont és tüszőhormont (ösztrogén) is tartalmaznak, változó arányban.
  3. 3. „Sürgősségi” fogamzásgátló tabletták
    A „sürgősségi” fogamzásgátló tabletta – másnéven esemény utáni tabletta – beszedésével, egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe. A módszerrel lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére a közösülés utáni 72 órán belül.

A hormonális fogamzásgátlás mellett mellékhatások is előfordulhatnak, ezért mindenkinél egyedi mérlegelést igényel alkalmazásuk. Nőgyógyász segít a legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Itt írunk részletesebben a fogamzásgátló tablettákról.

Injekció – A hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

A fogamzásgátló injekció olyan hormonális fogamzásgátló eszköz, mely a progeszteron hormonhoz hasonló hatóanyagot tartalmaz. Létezik itt is kombinált verzió, amely a progeszteron mellett ösztrogént is juttat a szervezetbe. Hatékonysága megegyezik a tablettáéval, viszont sokkal kevesebb odafigyelést igényel, igaz több mellékhatással járhat. Egy injekció 3 hónapra jelent védelmet. Ahogy a tabletta, úgy ez sem való mindenkinek, szakorvos ad róla véleményt!

Hüvelygyűrű – szintén hormonális fogamzásgátló módszer

A hüvelygyűrű egy rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, amit a hüvelybe felhelyezve gátolja meg a megtermékenyülést.
A benne található ösztrogén és progeszteron fokozatosan szívódik fel a hüvelyfalon keresztül, 21 napon át, a tápcsatornát kikerülve, ezután – a tablettaszedéshez hasonlóan – 7 napos hormonmentes időszak következik.
Előnye a tablettával szemben, hogy a gyomor-bél rendszer megbetegedései sem befolyásolják a módszer hatékonyságát. Ideális módszer tablettát nem szedhető nőknek.

Gyógyszerleadó fogamzásgátló rendszerek

A gyógyszerleadó T alakú, méhen belüli eszköz (IUS), ami a felhelyezés után, lassan, folyamatosan, kis dózisban sárgatesthormont bocsát ki a méh üregébe. A T-alak célja, hogy a rendszert a méh formájához igazítsa. A gyógyszerleadó rendszerek évekre szóló fogamzásgátlást biztosítanak.

Hormonmentes fogamzásgátlás

Pesszárium és méhszájsapka – a hormonmentes fogamzásgátlás eszközei

A pesszárium magyar neve méhszájsapka, a két szó ugyanazt jelenti, méret- és forma béli különbségek azonban adódnak köztük. Ez egy sapkaszerű eszköz, amit pontosan a méhszájra kell felhelyezni, közvetlenül az együttlét előtt. A pesszárium válaszfalat képez az ondó és a nyakcsatorna között, s így megakadályozza az ivarsejtek találkozását.
Használatát általában kiegészítik valamilyen spermicid anyaggal. Manapság már ritkán alkalmazzák.

Részletesebben a pesszárium és méhszájsapkáról

Óvszeres fogamzásgátlás

Az óvszerek a korábban említett pesszáriumok mellett szintén a mechanikus barrier (gátló, akadályozó) eszközök közé tartoznak, használatukkal a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutása akadályozható meg.
Két csoportjuk van: a női és a férfi óvszerek. Mindkét típus véd a nem kívánt terhességtől, valamint a nemi úton terjedő betegségektől.

Részletesebben az óvszeres védekezésről

Fogamzásgátló méhen belüli eszköz (IUD, „spirál”)

Az IUD (intrauterin device, angol elnevezés), melyet hazánkban csak „spirál”-nak hívnak, egy műanyag, T-betűt formáló, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, melynek gerincén fémspirált, vagy hormont helyeznek el. Többféle anyagból – műanyagból, rézből és nemesfém ötvözetekből – készülhetnek.
A hormonmentes spirál a méhet és környezetét ellenállóvá teszi a megtermékenyített petesejt beágyazódásával szemben, ugyanis steril gyulladást hoz létre a méhen belül, ez az állapot pedig megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.
A hormontartalmú spirálok (IUS, lásd fentebb) a belőlük kiáramló, minimális sárgatesthormon révén akadályozzák meg a spermiumok méhen belüli mozgását és gátolják a petesejt megtermékenyülését, illetve, ha meg is termékenyült a petesejt, megakadályozzák a beágyazódását.
A méhen belüli eszköz felhelyezése nőgyógyász feladata!

Spermicid fogamzásgátlók

A spermicidek – vagy más néven spermaölők – olyan helyi fogamzásgátló anyagok, amelyek a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat. Habok, krémek és zselék formájában kaphatók, ezeket a hüvelybe és a méhszáj közelébe kell juttatni az együttlétek előtt.
Jobb eredmény mechanikus fogamzásgátló módszerekkel kombinálva érhető el.

Megszakított közösüléses fogamzásgátlás:

A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus azt a fogamzásgátlási módszert jelöli, amelynél megszakítják a közösülést, hogy a magömlésre a hüvelyen kívül kerüljön sor.
Előnye, hogy nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást, hátránya, hogy a pénisz kihúzása a hüvelyből röviddel az orgazmus előtt nagy önfegyelmet igényel, illetve már az előváladék is elegendő spermiumot tartalmazhat illetve az előző ejakulációkból a húgycsőben maradt spermiumok is a hüvelybe kerülve terhességet okozhatnak.

Naptármódszer, mint fogamzásgátlás:

A hagyományos naptármódszer lényege, hogy stabil ciklusú nők esetén (pl. 28 nap) nagy eséllyel megadhatók a termékeny napok, mely a tüszőrepedés (ovuláció) környékére tehetők. A tüszőrepedés mindig a menstruációs vérzés első napját megelőzően két héttel (14 nap) van. Átlagos, 28 napos ciklusú nőknél ez a 14. nap („középidő”). Értelemszerűen, ha valakinek 30 napos ciklusai vannak, akkor neki a 16. ciklusnapon van tüszőrepedése. Ezen nap előtt és után nem ajánlott a védekezés nélküli szexuális élet, mert nagy a teherbeesés valószínűsége, hiszen a spermiumok 48-72 órát is élhetnek a női szervezetben, és így termékenyíteni képesek. A módszer ezért nem mondható biztonságosnak, szabálytalan, változó hosszúságú ciklus esetén nem alkalmazható.

Hőmérőzés vagy Hillebrandt-módszer fogamzásgátlás céljából:

A hőmérőzés, vagy Hillebrandt-módszer azt jelenti, hogy a nő minden reggel, ébredés után megméri a hőmérsékletét. A tüszőérés idején az úgynevezett alaphőmérséklet 0,2-0,5 Celsius fokkal megemelkedik, így a tüszőrepedés időpontja nagy biztonsággal megállapítható.
Ma már kaphatók speciális, a célnak megfelelő hőmérők, amik tárolják is a mért adatokat.

Billings módszer, avagy a nyáktünet vizsgálata fogamzásgátlási és fogantatási céllal

A menstruációs ciklus során a hüvelyváladék mennyisége és minősége változik. A váladék állapotából teljes biztonsággal nagy valószínűséggel megmondható, hogy termékeny fázisban van-e a nő, avagy sem.
A fogamzás az ovulációkor és környékén lehetséges. Bizonyos betegségek esetén leáll a nyák termelődése, ezért a módszer egyik előnye az is, hogy a folyamatos figyelés miatt a nő előbb észreveszi, ha valami nincs rendben.
Eredményességében alig marad el a szimptotermális (tüneti-hőmérőzéses) módszertől.

Önmegtartóztatás – az együttlétek teljes elkerülése fogamzásgátlás céljából

A legkézenfekvőbb lehetőség, megbízhatósága 100%-os. Egy ideig, ha mindketten így akarják, megvalósítható, de hosszú távon a párkapcsolat rovására mehet.
Sterilizálás
Lényege, hogy orvosi beavatkozás során olyan elváltozást hoznak létre a női ill. férfi szervezetben, melynek következtében az fogamzó- illetve nemzőképességét elveszti. Ezek irreverzibilis fogamzásgátló módszerek, ellentétben az előzőekkel.
Férfiaknál a meddővé tétel, az úgynevezett vazektómia (ondóvezeték elkötés), helyi érzéstelenítésben végezhető, kis kockázattal jár, és ami nagyon fontos, a férfi nem veszíti el természetes szexuális vágyát, megtartja potenciáját, de nem lesz képes teherbe ejteni a nőt. A magömlés során csak az ondó távozik, a spermiumok felszívódnak a mellékherékben.
Nőknél a hasüregben lévő petevezeték elérése (elkötése) hasüregi beavatkozást igényel (laparoszkópia), ahol a behatolás jelenti a nagyobb rizikót. A mesterséges meddővé tétel után a menstruációs ciklus, illetve a menopauza ugyanúgy zajlik, mivel a beavatkozás nem eredményez hormonális változást.
Mindkét műtéti eljárás elvégzését, az érvényes jogszabályok szerint, komoly jogi procedúra előzi meg.

A fogamzásgátló módszerek megbízhatósága, Pearl-index (PI)

A fogamzásgátlás megbízhatóságát az úgynevezett Pearl-index (PI) mutatja meg aszerint, hogy a kiválasztott eljárást alkalmazó nők (100-anként) közül, egy év alatt, hány esik teherbe. (terhesség/100 nő/év)
Minél kisebb Pearl-értékkel rendelkezik a fogamzásgátló módszer, annál nagyobb biztonsággal alkalmazható.
A nagyobb teherbeesési arányt gyakran a módszer nem előírásszerű alkalmazása okozhatja.
Az egyes módszerek Pearl-indexe (Wikipédia szerint):
Hormonkészítmények: 0,03–2,5
IUS, amely hormon tartalmú spirál néven is ismert: 0,1–0,2
IUD, amely spirál néven is ismert: 0,5–5
Hüvelyi spermicid anyagok: 0,7–7
Óvszer (condom): 3–30
Megszakított közösülés: 8–0
Naptármódszer: 10–40
Hőmérőzés vagy Hillebrant-módszer

1%-nál kisebb a teherbeesés lehetősége: hormon készítmények, IUD, IUS, nő művi meddővé tétele, férfi művi meddővé tétele.
90%-nál jobb védelmet biztosít az óvszer.
30% körüli védelmet biztosít a megszakított közösülés, a naptármódszer, a spermicid anyagok.
50–90% körüli védelmet biztosít a hőmérőzés vagy Hillebrant-módszer.
Két, vagy több fogamzásgátló módszer egyidejű alkalmazása tovább növeli a fogamzásgátlás hatékonyságát.

Szakmailag lektorálta: dr Melczer Zsolt