Testen belüli fogamzásgátló eszközök

A cím persze egy kicsit sántít, hiszen jószerivel majdnem az összes fogamzásgátló eszköz testen belüli. Sorozatunk ebben a részben azokkal az eszközökkel foglalkozik, melyeknek huzamosabb ideig a női testben kell maradniuk ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék.

Hüvelygyűrű

Hogyan működik a hüvelygyűrű?

A hüvelygyűrű hormonális fogamzásgátló eszköz. Speciális műanyagból készülő, 5,4 centiméter átmérőjű karika, melyet összenyomva, egy tamponhoz hasonlóan kell a hüvelybe helyezni. Az eszközt 21 napig kell fennhagyni, ez idő alatt folyamatosan adagolja a hatóanyagot, majd egyszerű eltávolítás után 7 nap szünet következik – hasonlóan a szájon át szedhető tabletták gyógyszermentes időszakához – mely idő alatt menstruációszerű vérzés jelentkezik. Fontos tudni, hogy nem helyi jellegű fogamzásgátló, nem elegendő tehát közösülés előtt felhelyezni, nem képez fizikai gátat és spermaölő tulajdonsággal sem bír. A fogamzásgátló tablettákhoz hasonló hormonokat tartalmaz és bocsát ki magából, ezért a ciklus meghatározott napján kell felhelyezni, illetve eltávolítani ahhoz, hogy hatásos legyen. Megfelelően alkalmazva, a tablettákkal egyenértékű védelmet nyújt, a kéthormonos pirulákhoz hasonlóan progesztint (szintetikus progeszteront) és ösztrogént tartalmaz. Ezek együttesen megakadályozzák az ovulációt, illetve a spermiumoknak kedvezőtlen feltételeket teremtenek, megnehezítik a bejutást a méhbe. Használata egyszerű, nem igényel különösebben nagy gyakorlatot, felhelyezés után ritkán mozdul el. Ha mégis kicsúszik, a lehető leggyorsabban vissza kell helyezni, hiszen ez esetben a hormonadagolás szünetel, vagyis a megbízhatóság csökken.

Mi a hüvelygyűrű előnye?

A legfontosabb előny, hogy a tablettához hasonló mérvű a hatékonysága, ám mégsem kell vele annyit foglalkozni – mindössze havonta kétszer nem szabad elfeledkezni róla, hogy mikor kell felhelyezni, illetve eltávolítani. Mivel a tápcsatornát nem érintve, a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódik fel a hormon, ezért kisebb hormonterheléssel jár, mint a tabletták szedése, és így a mellékhatások is csekélyebbek. Mindezek mellett fontos tudni, hogy kevesebb az ösztrogéntartalma, mint a tablettáknak. Ráadásul egy esetleges betegség, hányás, hasmenés, vagy egyes gyógyszerek sem zavarják meg a hatékonyságát ugyanezen okból.

Mi a hüvelygyűrű hátránya?

A fogyasztói ára nem a legbarátságosabbak között van, és néhányan panaszkodnak amiatt, hogy érzik a gyűrű jelenlétét, hogy idegen test van a szervezetükben. A több mint 10 éves hazai tapasztalatok alapján azonban ennek inkább pszichés okai vannak, ugyanis a használók egy része elkezdi magát „figyelni” és túlzott koncentrálással meg-megérzik a gyűrűt. Van, akit szex közben zavar, ritkán van, aki sportolás, mozgás közben érzi, hogy van ott valami. Mivel hormonkészítményről van szó, nem mindenki használhatja és bár a mellékhatások rendszerint kisebb mértékben jelentkeznek, aki érzékeny rájuk, azoknál ugyanúgy megjelenhetnek. Ezek mértéke azonban elhanyagolható a tablettákhoz képest. Ezért is lett nagyon népszerű rövid idő alatt a hüvelygyűrű.

Hogyan hozzáférhető a hüvelygyűrű?

A hüvelygyűrű a többi hormontartalmú fogamzásgátlóhoz hasonlóan vényköteles, csak orvos írhatja fel. Előtte érdemes egy alapos kivizsgálást és konzultációt lefolytatni, hiszen aki hajlamos a trombózisra, vagy egyéb szív-, és érrendszeri megbetegedések fordultak elő a családjában, azok számára éppúgy veszélyes lehet, mint a fogamzásgátló tabletta. Ezen szövődmények esélye azonban elhanyagolható mértékű (1:1000000). Fogyasztói ár: átlagosan 5.000.- Forint, Pl.: NuvaRing, LadeeRing

Méhen belüli eszköz (IUD-Spirál )

Hogyan működik az IUD-spirál?

A méhen belüli eszköz („spirál”) egy fémből, vagy műanyagból készült úgynevezett IUD (IntraUterine Device – méhen belüli eszköz), mely nevét a formájáról kapta, régen csak ilyen alakban volt kapható. Ma már többféle formában elérhető, a hullámzótól, a T-alakún át a gyöngysorig. Az alak csak praktikussági szempont, a működési elv mindegyiknél ugyanaz. A méhbe egy kis csövön át felhelyezett tárgy steril gyulladást hoz létre a méhben, mely így alkalmatlanná válik a terhességre. A védelem egyrészt mechanikai, a hozzáérő tárgy folyamatosan izgatja a méhfalat, mely emiatt nem lesz alkalmas, hogy fogadja a petesejtet. Másfelől az eszköz fém részéből folyamatosan adagolódnak a fémionok – nem kell megijedni ettől, a táplálkozással több fémrészecskét viszünk be a szervezetünkbe, nem káros – melyek lassítják a spermiumok mozgását. Spirálból kapható hormonális változat is, ez a fogamzásgátló gyógyszerekhez hasonló hormonokat (de csak kis mennyiségű progeszteront!) bocsát ki magából, ami így kevésbé terheli a szervezetet, mint ha szájon át szednénk. Az eszköz éveken át a méhben maradhat, ha ez idő alatt nem lép fel komplikáció, probléma (pl. fertőzés vagy elmozdulás) akkor nem szükséges cserélgetni, vagy bármilyen formában karban tartani. A méhből egy kis műanyag jelzőszál lóg ki, mely segítségével ellenőrizhető, hogy az eszköz nem mozdult el, vagy csúszott ki.

Mik az IUD-spirál előnyei?

Azonnali, több éven át tartó védelmet biztosít a nem kívánt terhesség ellen. Mindennemű hatóanyaga a méhben oldódik ki és lép hatásba, és/vagy a méhnyálkahártyán keresztül szívódik fel, ezért kevésbé terheli a szervezetet, mint például az injekció, vagy a tabletta. Akár szoptatás mellett is alkalmazható. Felhelyezését követően – normális esetben – nem igényel semmilyen további törődést, foglalkozást, az éves nőgyógyászati ellenőrzésen kívül. Mivel évekre megoldja a fogamzásgátlást, az ára is igen kedvező hosszútávon. Már szült nőknek, családanyáknak ideális fogamzásgátló módszer. A legmodernebb fogamzásgátló módszer a hormonleadó méhen belüli eszköz LNG-IUD), mely Nyugat-Európa után hazánkban is széles körben terjedt el, és hamar népszerű lett a nők körében. Egyszerre nyújtja a hormonális fogamzásgátlás és az eszközös fogamzásgátlás kényelmét és biztonságosságát. Mini változatban, még nem szült nőknek is ajánlott.

Mik az IUD-spirál hátrányai?

Nem mindenki élhet az IUD eszközökkel. Szülés előtt és nagyon fiatal korban ritkán javasolják. Bár egyre ritkábban fordulnak elő, de léteznek szövődmények, ezek kockázata azonban kicsi. Felhelyezéskor igen ritkán sérülhet a méh fala, melynek ellátása kórházban szükséges. Maga a steril gyulladás is egy kockázati tényező, hiszen ettől a méhfal érzékenyebbé válik, a vérzés ritkán, de erősödhet. A jelzőszál ottléte érdemben nem növeli a fertőzés veszélyét, jóllehet, gyakori partner váltogatás esetén annak mentén baktériumok juthatnak a méhbe, fokozódhat a szexuálisan terjedő betegségek kockázata. Stabil párkapcsolatban élőknek nem kell ilyesmitől tartani, nekik ideális fogamzásgátló módszer a méhen belüli eszköz. Néhányan görcsölhetnek jobban a menstruáció ideje alatt. A spirált használó nők körében kissé gyakrabban fordul elő méhen kívüli terhesség és ezt követően spontán vetélés, ritka jelenség a kismedencei vagy méhgyulladás is. Megesik, hogy a szexuális partner érzi a vezetőszálat és zavaróvá válik.

Hogyan hozzáférhető az IUD-spirál?

A hormonmentes spirált bárki megveheti a patikában, nem vényköteles, szemben a hormonleadó eszközzel, mely csak receptre kapható. Mindkét típus alkalmazását alapos orvosi vizsgálat előzi meg, mivel már a megfelelő méret meghatározása is az orvos feladata, ahogy a felhelyezés is. Negatív cytológiai lelet szükséges hozzá, illetve olyan kórelőzmény, mellyel vállalható a spirál. Ehhez tartozik, hogy nemi úton terjedő fertőzés jelenléte is kizárja a használatát. Felhelyezés után ultrahanggal ellenőrizheti az orvos, hogy megfelelő helyen van-e az eszköz. Mivel kilökődés, elmozdulás nagyon ritkán előfordulhat, időről időre ellenőrizni kell a jelzőszálat. Ezt, valamint cseréjét és eltávolítását szintén csak orvos végezheti el. Ára nagyon változatos, 6-8 ezer forinttól akár 60 ezer forintig kaphatók a különféle méhen belüli eszközök. pl.: Mirena, Levosert, Jaydess, Rézgyöngy (IUB), GoldLily, SilverLily, Pregna Copper Feminin, Gold T, Helene

Szakmailag lektorálta: dr Melczer Zsolt

A cikkben szereplő kép forrása: wikimedia commons

Vélemény, hozzászólás?