Tényleg óriásbébik születnek tőle? – Tévhitek a terhesvitaminokról, amiknek ne dőlj be, ha babát tervezel

Terhesvitaminok

Hallottad már, hogy a terhesvitamin szedése óriásbabákat eredményez? Úgy tudod, bőven elég a 12. héttől, vagy legalábbis a pozitív teszt napjától szedni őket? Különben sincs semmi értelmük, hiszen nagyanyáink sem szedtek semmit, mégis egészséges gyerekeik lesznek? Ez mind olyan tévhit, amelyet a tudomány ma már könnyen megcáfol.

1. „Régen sem szedtek semmit, mégis egészséges gyerekeik születtek.”

Az egyik legnépszerűbb tévhit a magzatvédő vitaminokkal kapcsolatban, hogy semmi szükség rájuk, hiszen a régi asszonyok is képesek voltak ilyesmi készítmények nélkül is egészséges gyerekeket világra hozni. Ez a megállapítás azonban több szempontból sántít.

Először is, régen, az üvegházi gyümölcsök és műanyag ételek előtti világban lényegesen könnyebb volt csupán a táplálkozással magukhoz venni a szükséges vitaminokat, amelyek a magzat megfelelő fejlődéséhez szükségesek. Másodszor, száz évvel ezelőtt a vetélés, a halvaszülés és a korai csecsemőhalálozás sokkal inkább az élet részének számított, mint manapság. A magzati egészségnek az sem tesz feltétlenül jót, hogy a szülés időpontja 10-15 évvel kitolódott a néhány évvel korábbihoz képest, márpedig kora huszonéves korban lényegesen kevesebb kockázattal kell számolni, mint negyven év felett.
 

2. „A terhesvitaminoktól óriásbabák születnek.”

Széles körben elterjedt a nézet, hogy a magzatvédő készítmények hatalmas méretű – 4-5 kilós – újszülötteket eredményeznek, ez azonban a szülész-nőgyógyászok egybehangzó véleménye szerint nem felel meg a valóságnak. Dr. Angyal Géza nőgyógyász a ratkotunde.hu oldalnak elmondta, hogy ha valamilyen vitaminból túl sokat juttatunk be a szervezetünkbe, két dolog történhet:

  • A vízben oldódó vitaminoktól – mint a C-vitamin – könnyen megszabadul a szervezet, mert a felesleget egyszerűen kipisiljük.
  • A zsíroldékony vitaminok esetében már léphetnek fel problémák, de inkább csak az anyánál, mivel a méhlepény optimalizálja a felvett tápanyagok felszívódását.

Az átlagosnál jóval nagyobb újszülöttekért sokkal inkább a genetika okolható – ha körülnézünk az ilyen babák családjában, rendszerint azt látjuk, hogy a szülők, nagyszülők között szintén vannak, akik nagy mérettel látták meg a napvilágot.


3. „A terhesvitaminól kiszőrösödnek a babák.”

Valóban előfordul, hogy egy baba szőrös testtel születik, ám ennek semmi köze a vitaminokhoz. A magzaton a 12-14. héten jelenik meg a lanugo nevű selymes fekete szőrzet, a 19. hétre pedig már az egész testét beborítja. Ez a szőr általában a szülésre eltűnik, legfeljebb a baba hátán található meg még egy darabig, de néhány esetben – különösen, ha a vártnál korábban érkezik az újszülött, de néha időre született babák esetében is – ez nem következik be. Nem kell megijedni, ha szőrös a kisbaba, a pihe néhány héten belül ki fog hullani.


4. „Elég a vitamint szedését a terhesség megállapításakor elkezdeni.”

A probléma ezzel annyi, hogy amikor kimarad a menstruáció, és a pozitív teszthez is elegendő Hcg termelődik a szervezetben, addigra az embrió már nagyjából 14 napja fejlődik az édesanyja testében. Erre az időpontra már több kritikus fejlődési szakaszon túl van, a legjelentősebb a gerinc megfelelő záródása, amelyet megfelelő folsavbevitellel lehet támogatni. Ezért már a várandósság tervezésekor érdemes elkezdeni a folsavtartalmú készítmények szedését, amellyel minimálisra csökkenthetjük a nyitott gerinc valószínűségét.

Kép: Pexels / Pixabay