Ezt jelentik a rövidítések az ultrahangeredményen

Ultrahang

Az alábbiakban felsoroljuk az ultrahangleleten található rövidítéseket és jelentésüket.

Ultrahangos rövidítések jelentése


AC (haskörfogat): A has körfogatának méretéből ugyan a magzat kora nem állapítható meg, arról azonban képet kaphatunk, hogy fejlődésével minden rendben van-e. Alkategóriái: APAD (a has hosszirányú átmérője) és TAD (keresztirányú átmérő).

BDP (koponya harántátmérője): A koponya két oldala közti átmérő. Mérete normális esetben a 13. héten cm, a 40 héten 9,5 cm. Alkategóriái: OFD (hosszanti átmérő), HC (kerület), LV és CM (agykamrák tágasságai).

CRL (ülőmagasság): A koponya és a fenék közti távolság, az első trimeszterben mérik. Célja a magzat korának meghatározása. Amennyiben az így kapott érték nincs összhangban az utolsó menstruáció alapján számolt korral, a szülés várható időpontja is megváltozik.

EDD (a szülés várható időpontja): Alkategóriái: EDD by LMP (az utolsó menstruáció alapján számolt időpont), EDD by ultrasound (az ultrahang alapján számolt időpont)

EFW (becsült magzati súly): A haskörfogatból, a combcsont hosszából és a koponyaátmérőből számolják. Ez azonban csak becslés, nem mindig a valós értéket mutatja.

FL (combcsont hossza): A 11. héten 7-10 mm, a 40. héten 7 cm. Amit még néha mérnek: TIB (sípcsont), FIB (szárkapocscsont), HUM (felkarcsont) RAD (alkarban található orsócsont), ULNA (singcsont).

GS (gesztációs zsák): A zsák, amely az embriót körülveszi, és még azelőtt megfigyelhető, hogy a baba látszódna. Ez jelzi, hogy méhen belüli terhességről van szó.

Gr.s/Grav.s (gesztációs hét): A terhesség kora. Alkategóriái: GA (a menstruáció alapján számolt kor), Avarege US GA (az ultrahang alapján becsült kor)

HR/FHR: Pulzusszám

LMP: Az utolsó menstruáció időpontja

NB (orrcsont): A 13. heti vizsgálaton állapítják meg, elindult-e már a fejlődése, mivel a Down-szindrómás magzatok esetében csak később jelenik meg.

NT (nyaki redő vastagsága): Szintén a Down-szindróma felismerésében van szerepe, általában 3 mm-ig tartják normálisnak.