Technikai fogamzásgátló módszerek

A fogamzásgátlás fontosságáról már középiskolás kora óta sokat hall mindenki, a jelek szerint azonban mégsem eleget. Sok fiatal pár nincs tisztában a lehetőségek tárházával, pedig igen sok módszer létezik arra, hogy a nem kívánt terhességet elkerüljük. Közöttük vannak elterjedtek és kevésbé ismertek is. Sorozatunk befejező részében azokról a módszerekről lesz szó, melyek a testi biológiai folyamatok megfigyelésén, kiismerésén és azok úgymond “kijátszásán” alapulnak.

Megszakított közösülés

Hogyan működik a megszakított közösülés?

A szexuális aktus megszakítása egyike a legősibb módszereknek. Lényege, hogy a férfi orgazmusa, vagyis a hímivarsejtek kilövellése előtt, a péniszt ki kell húzni a hüvelyből, így spermiumok elméletileg nem kerülhetnek a méh és a petesejt közelébe. Sikeressége a férfi partner önuralmán múlik, illetve jórészt szerencse kell hozzá, mivel már az előváladék is tartalmazhat élő, fogamzóképes hímivarsejteket. Elterjedt a fiatalok körében, valamint a szegénységgel sújtott területeken világszerte, mivel anyagi ráfordítást nem igényel.

Mi a megszakított közösülés előnye?

Semmit nem igényel, sem orvosi vizsgálatot, sem eszközhasználatot a közösülést megelőzően. Ilyen formán bárki számára elérhető módszer, nincs orvosi ellenjavallata, nem létezik betegség vagy gyógyszeres kezelés mellyel ne lenne összeegyeztethető.

Mi a megszakított közösülés hátránya?

Nagy felelősségtudatot és önuralmat követel meg elsősorban a pár férfitagjától, hiszen nagyon jól kell “időzíteni”. Ha túl korán szakítják meg az aktust, az orgazmus esetleg elmaradhat, ha viszont egy tizedmásodperc késéssel kerül ki a hímvessző a hüvelyből, a spermiumok bejutnak. Igen gyakran fordul elő, hogy még rutinosabb férfiak is lekésik a megfelelő pillanatot, ezért csak szexuálisan érett és tapasztalt párok képesek hatékonyan alkalmazni ezt a módszert. Tévhit, hogy ha sikeres a megszakítás, akkor garantáltan nem következik be a terhesség. A megszakított közösülés pearl-indexe egyes felmérések szerint akár 40 is lehet, ami azt jelenti hogy majdnem minden második nő mégis teherbe esik alkalmazása mellett. Ennek az az oka, hogy az előváladék is tartalmazhat hímivarsejteket, tehát nem jelent védelmet ha az orgazmus előtt kihúzzák a hímvesszőt a hüvelyből.

Naptármódszer és változatai

Hogyan működik a naptármódszer?

Ebbe a kategóriába tartozik a hagyományos naptármódszer (a ciklus napjainak számlálása), a Hillebrandt – módszer (más néven hőmérőzés) és a Billings – módszer is ( a méh nyáktermelésén alapuló számítás). Az összes ilyen jellegű módszer lényege, hogy a nő a teste jelzéseit egy ideig figyelve meg tudja ítélni, mikor van peteérése, illetve melyek azok a napok amelyek termékenyek az adott ciklusban. Ilyenkor kerülendő a közösülés (illetve ellenkezőleg, szükséges, ha a pár éppen babát szeretne). Gondos naplózást igényel, a menstruáció megérkeztét, elmúltát, és a kísérő tüneteket is érdemes feljegyezni. Minél tovább jegyzi fel az illető nő, hogy mikor jött meg, múlt el a menstruációja, mikor érzett érzelmi hullámokat, hőérzet változást, fejfájást, mikor tapasztalt erősödő folyást, és így tovább, annál pontosabban ki tudja számítani minden hónapban, hogy mely napokban termékeny. A pearl index 10 körül mozog, tehát nem a legmegbízhatóbb módszerek közé tartozik, ennek oka, hogy sok tényező összessége szükséges a hatékonysághoz.
Az alapelv, hogy a legrövidebb ciklus napjaiból ki kell vonni 18-at, a leghosszabból pedig 11-et, az így kapott különbség megadja a potenciálisan termékeny napokat. Az egyszerű számítás ritkán elegendő önmagában, csak stabil, “svájcióra” pontosságú ciklus esetén megbízható. Aki például rendszertelenül menstruál (akár 18 és 46 napos ciklusa is volt már) az minden esetben csak saccolni tud, emiatt az egyéb tüneteket (folyás, hőmérséklet, hangulatingadozás, bőrelváltozások stb…) is figyelembe kell vennie.
A hőmérőzés lényege, hogy a nő minden reggel ébredés után megméri a testhőmérsékletét. A tűszőérés idején a test hőmérséklete 0,2-0,5 fokkal megemelkedik, így megállapítható, mikor történik meg a tüszőrepedés.
A nyáktünet vizsgálatakor azt kell ellenőrizni, hogy milyen mennyiségű és minőségű váladék távozik a hüvelyből. A menstruációt követően száraz napok következnek, majd egyre nagyobb mennyiségű, hígabb váladék várható. A termékeny időszak elmúltával szárazabb, sűrűbb és csekélyebb mennyiségű folyás jellemző. Minden testi tünet gondos nyomon követésével és naplózásával szinte percre pontosan belőhető mely napokon termékeny az adott nő. Szerencsére napjainkban már nem szükséges hosszasan táblázatokat rajzolgatni és töltögetni, számtalan mobilapplikáció létezik, melyekbe csak be kell vinnünk az adatokat és a telefon elvégzi a számításokat helyettünk. Pl.: Period Tracker, OvuView, Softelle, Natural Cycles és még rengeteg más található ha rákeresünk a periódus-, vagy menstruációs naptár szavakra. Mindenki könnyen megtalálhatja a számára megfelelőt. Aki igazán komolyan veszi a termékenység követését akár egy speciális készülékre is beruházhat, mellyel mérhetők és tárolhatók az adatok. Igaz ez jelent némi anyagi terhet.

Mi a naptármódszer előnye?

A módszer egyik nagy előnye, hogy nem feltétlenül igényel anyagi ráfordítást – kivéve persze ha fizetős applikációt, vagy profi perióduskövető készüléket választunk segítségül. Némi idő után elég biztonságosan alkalmazható és természetes. Semmiféle beavatkozást nem kíván a természet rendjébe, a szervezet saját működésébe, sem fizikai sem pedig hormonális úton. Mindegy, hogy valaki szeretné elkerülni a teherbeesést, vagy pedig már nagyon várja a gólyát, bátran használható mindkét esetben. Nincs rá befolyással, hogy milyen alapbetegségünk van, vagy gyógyszerérzékenységünk, bárki alkalmazhatja.

Mi a naptármódszer hátránya?

Eltökéltséget és odafigyelést igényel, hogy igazán megbízható legyen a módszer. Ha feledékenyek vagyunk, csökken a módszer hatékonysága, hiszen ha csak pár naponta jut eszünkbe megmérni a hőmérsékletünket, vagy nem jegyezzük fel gondosan a menstruációnkat, vagy nem figyeljük a nyáktünetet, már kevésbé pontosan tudunk számolni (mi vagy az applikáció) és pontos kiszámításból egyre inkább becsléssé válik majd a módszer. Alkalmazásánál figyelembe kell venni. hogy egy egészséges férfi spermiumai kb. 48-72 óráig termékenyítőképesek a női szervezetben, Ez azt jelenti, hogy ha csak 24 órát /1 napot) nyúlik meg a nő ciklusa (pl. 28 nap helyett 29 lesz az adott hónapban) egy biztonságosnak vélt napon is bekövetkezhet a nem kívánt terhesség.

Sterilizálás

Hogyan működik a sterilizálás?

A művi meddővé tétel orvosi beavatkozás. Lényege, hogy kisebb beavatkozás, műtét keretében olyan elváltozást hoznak létre a férfi vagy a nő testében, mely az ivarsejteket megakadályozza a rendeltetési helyükre jutásban. A férfi ondóvezetékének átjárhatóságát helyi érzéstelenítésben szüntetik meg. Egy apró bemetszésen keresztül az ondóvezetéket kiemelik, és átvágják, lezárják. A szexuális aktus során így csak ondó távozik a hímvesszőből, a spermiumok felszívódnak – ettől eltekintve minden ugyanúgy zajlik a férfi testében, ahogy korábban. Az úgynevezett vazektómia gyakorlatilag veszélytelen, a férfi potenciájára nincs hatással, és bár nem teljesen biztos sikerrel (kb. 50% eséllyel) de elméletben visszafordítható.
A nő petevezetéke nehezebben megközelíthető, kisebb hasüregi műtétet jelent, hogy az orvosok hozzáférhessenek. Az eljárást altatásban végzik, így különféle megelőző vizsgálatokat szükséges elvégezni. Ilyenkor a petesejt útját zárják el a méhtől, így a nő meddővé lesz. A petefészek átjárhatóságát több módszerrel is megszűntethetik, a legmodernebb és leggyakoribb eljárás a petevezetékek elektromos roncsolása, és több helyen történő átvágása. Mindkét nem esetén a sterilizáció nem visszafordítható, gyakorlatilag végleges, ezért szigorú szabályozás köti.
Családtervezési célból művi meddővé tételt kérelmezhet a cselekvőképes, 40. életévét betöltött, vagy három vérszerinti gyermekkel rendelkező 18. életévét betöltött cselekvőképes személy, ugyanakkor a nyilatkozatot kétszer, hat hónap különbséggel kell megtenni, így bizonyosodhat meg róla a kezelőorvos, hogy nem bosszúból, dühből vagy csalódottságból meghozott, hirtelen döntésről van szó. A ciklust nem zavarja meg az eljárás, hormonális eltérést nem okoz. A menstruáció rendszeressége nem szakad meg, majd a menopauza is ugyanúgy zajlik le mint bárki másnál.

Mi a sterilizálás előnye?

Mind a férfi, mind a női testén végrehajtott beavatkozásra igaz, hogy egy életre megoldja a védekezés problémáját. A beavatkozás kellemetlenségeinek elmúltával és a sikerességet ellenőrző vizsgálatot követően semmilyen hatással nincs az életünkre és a testünkre, hormonális változást nem jelent. Ha átestünk a beavatkozáson, nem kell továbbá odafigyelnünk semmire, sem gyógyszeres, sem másféle kezelés nem szükséges. Biztonságos – bár hallottunk már olyat, hogy vazektómiát követően nemzőképes maradt egy férfi, illetve hogy a test korrigálta a hibát valakinél, és évek múltán visszatért a fogamzóképesség, de az ilyesmi igen ritka.

Mi a sterilizálás hátránya?

A beavatkozás végleges, nagyon nehezen visszafordítható (férfiaknál teljesen), így nagyon alaposan meg kell fontolni, hogy meghozzuk-e ezt a döntést. Ha utóbb meggondolnánk magunkat, már többnyire nincs mit tenni, maximum a lombikprogramra számíthatunk. Magától a beavatkozástól sokan megrettennek, ami különösen a nőknél nem is csoda, hiszen ott valójában egy műtétről van szó, az ezzel járó kockázatokkal és kellemetlenségekkel, fájdalommal együtt. Hacsak nem orvosi javallatra történik – vagyis egészségügyi oka van -, a művi meddővé tétel költségtérítéses, a tb nem finanszírozza. Tény ugyanakkor, hogy egyszeri kiadást jelent. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a test korrigálja a beavatkozás hatásait és helyreáll a fogamzóképesség.

Önmegtartóztatás

Bár kézenfekvő de érdemes megemlíteni mint a legbiztosabb fogamzásgátló módszert, az egyetlent, melynek 100%-os a hatásfoka és a Pearl-indexe 0. Ideig-óráig lehet megfelelő megoldás – ha például egészségügyi okból egy darabig nem szabad teherbe esnie a nőnek – de hosszú távon a párkapcsolat rovására mehet a teljes megvonás.

Pearl-index

A Pearl-index egy olyan statisztikai irányszám, mely azt mutatja meg, hogy a vizsgálatok során, az adott fogamzásgátló módszert egy éven keresztül alkalmazva, 100 nőből hányan lettek várandósak. Minél alacsonyabb ez a szám, annál megbízhatóbb az adott módszer. Összehasonlításképpen: a védekezés nélküli szexuális aktus Pearl-indexe 85, vagyis száz nőből 85 egy éven belül édesanya lett, ha elhagyta a védekezést. Bizonyos módszerek, például egyes fogamzásgátló gyógyszerek esetében ez a szám 0,1 ami azt jelenti, hogy egy évig alkalmazva a készítményt, ezerből csupán egy nő került áldott állapotba. Mielőtt egy-egy készítményt, eszközt, vagy eljárást használni kezdünk, érdemes utánanézni milyen Pearl-számmal rendelkezik, hogy tudjuk, mennyire bízhatunk annak sikerében.

Szakmailag lektorálta: dr Melczer Zsolt

Designed by Freepik