Így készülj a teherbeesésre: 6 javasolt teendő és vizsgálat még a fogantatás előtt

Orvosi konzultáció

A legtöbb kismama ma is akkortól kezd vigyázni magára, amikor észreveszi, hogy gyermeket vár, pedig a magzat és a saját egészsége érdekében célszerű lenne a felkészülést már a tervezett teherbeesés előtt hónapokkal elkezdeni.

Magyarországon a legkomplexebb szűrővizsgálatot az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetben végzik.


Fontos vizsgálatok és teendők a fogantatás előtt

 

1. Védőoltások

A rubeola és a bárányhimlő a két leggyakoribb, könnyen kivédhető fertőző betegség, amely az anyát és a magzatot veszélyeztetheti. Hazánkban 1989 óta kötelező a rubeola elleni védőoltás, így aki ennél korábban született, járjon utána, volt-e rubeolás vagy kapott-e vakcinát ellene. A mai kismamák generációjának nagy része a bárányhimlőn még átesett, de aki nem biztos benne, érdeklődjön utána. Megfelelő védettség hiányában erősen ajánlott a védőoltások beadatása még a terhesség előtt.
 

2. Toxoplasma-szűrés

A toxoplasma fertőzés nyers hússal és macskaürülékkel terjed. Egészséges immunrendszerű emberek tünetmentesen esnek át rajta, és onnantól egész életükben védettek maradnak, a várandós anyára és a magzatára azonban nagyon veszélyes a betegség. Ezért terhesen mindenképpen kerüljük a nyers húsételek (pl. tatár beefsteak) fogyasztását, akiről pedig kiderül, hogy fogékony a fertőzésre, különösen tartsa magát távol a macskaürüléktől.
 

3. Genetikai szűrés

A leggyakoribb örökletes betegségek, mint a sarlósejtes vérszegénység és a cisztás fibrózis mellett még több mint százféle olyan mutáció létezik, amelyet a hordozó szülők gyermekeiknek átadhatnak. Akik génjeikben hordozzák ezeket, nem biztos, hogy meg is betegszenek, de az igen valószínű, hogy a hajlamot gyermekeikre is át fogják örökíteni. Különösen javasolt a genetikai szűrés elvégzése azokban az esetekben, amikor a családban előfordult már ilyen betegség. Ha beigazolódik a gyanú, a szülők választhatják a mesterséges megtermékenyítés valamilyen formáját, amelynek során kiszűrik a beteg embriókat, akiknek pedig ez a megoldás nem elfogadható, sokszor inkább az örökbefogadás mellett döntenek.
 

4. Általános nőgyógyászati vizsgálat

Az amúgy is évente esedékes rákszűrést érdemes még a teherbeesés előtt elvégeztetni. Ugyanígy javasolt a nemi úton terjedő betegségek, herpesz, hüvelygomba szűrése is.
 

5. Férfiak vizsgálatai

A leendő apák számára javasolt egy általános labor valamint az ondóvizsgálat. Ilyenkor kiderülhetnek olyan problémák, mint a csökkent spermiumszám, ha a hímivarsejtek túl lassúak, károsodottak, esetleg az ondóban meg sem találhatóak. Több hónap vagy akár év sikeretlen próbálkozása előzhető meg ezzel.


6. Folsav szedése

megfelelő folsavbevitellel a nyitott gerinc és a koponyahasadékos esetek 90 százaléka megelőzhető lenne. A probléma az, hogy ezek a fejlődési rendellenességek a várandósság legkorábbi szakaszában alakulnak ki, így ha a kismama csak a pozitív teszttel a kezében kezdi meg a folsavszedést, már elkésett vele. Javasolt, hogy mindenki, aki gyermeket szeretne, a tervezett teherbeesés előtt legalább egy hónappal kezdjen vitamint szedni.

Indexkép: flickrsergio santos

Vélemény, hozzászólás?