Így étkezz, ha babát tervezel!

Felkészülés a babára

Már a fogantatás előtt sem árt ügyelni az egészséges táplálkozásra, mivel a megfelelő vitaminbevitel segítheti a megtermékenyülést is. Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Vitaminok

Még a legkiegyensúlyozottabb táplálkozást követő nőknek is erősen ajánlott a tervezett teherbeesés előtt néhány hónappal elkezdeni a folsavszedést. Ennek legfőbb célja a nyitott gerinc megelőzése, ugyanis mire a nő tudatába kerül a várandósságának, ez a rendellenesség már kialakult, így az ilyenkor elkezdett vitaminos pótlás nem tud már segíteni rajta.
 

Koffein

Nem tisztázott, hogy a koffein hatással van-e a termékenységre, ennek ellenére a túlzott (napi 500 mg-nál vagy három erős/négy gyenge csésze kávénál több) fogyasztása egészen biztosan nem használ. A szakértők azt javasolják, hogy akiknek problémájuk van a teherbeeséssel, azok mérsékeljék napi 300 mg-ra (egy-két csésze) a napi koffeinadagot.
A várandósság elején sok kismama eleve megundorodik a kávétól. Aki nem, annak is legfeljebb 200 mg (egy nagy csésze) ajánlott naponta.
 

Zöldségek és gyümölcsök

Alapvetőnek számít, mégsem mindenki fordít rá figyelmet. Pedig érdemes lenne. A spenót, a fejes saláta a spárga és a brokkoli gazdag B vitaminban, amelynek szintetikus formája a fentebb tárgyalt folsav. A C-vitamin tartalmú ételek – mint a citrusfélék, az eper, a brokkoli és a paradicsom – segítenek a szervezetnek a vas lekötésében. Válassz minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt, hogy a legváltozatosabb tápanyagokhoz juss!
 

Hal

A legjobb omega-3 zsírsav-forrás, amely egyes szakértők szerint a termékenységre is jótékony hatással van. Egyes tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavba gazdag étrend segíti a rendszeres peteérést, javítja a petesejt minőségét, és késlelteti a petefészkek öregedését. Más eredmények azt mutatták, hogy ez a táplálkozás nagyban hozzájárul az agy és a szem fejlődéséhez, megakadályozza a koraszülést és a terhességi magas vérnyomást.
Oda kell azonban figyelni, milyen halfajtát fogyasztasz, némelyik ugyanis nem csupán jótékony anyagokban, hanem higanyban is gazdag, ami semmiképpen nem tesz jót. Általánosságban elmondható, hogy a következő tengeri ételekből érdemes hetente két-három alkalommal fogyasztani: konzerv tonhal, lazac, garnélarák, tőkehal, harcsa. Mérsékeld a fehér tonhal fogyasztását, a fagyasztott kardhalat, cserepeshalat és makrélát pedig kerüld. Ha esetleg eszedbe jutna cápát enni, azonnal felejtsd el.

Vas

Sam Tatcher, a Fogantatás: Minden, amit tudni akartál a terhességről című könyv szerzője szerint a havi vérzés rendszeresen megcsapolja a nők vastartalékait. Hazánkban a terhesgondozás során rutinszerűen szűrik a vas szintjét a szervezetben, és szükség esetén pótlást írnak fel.
A vastablettákkal azonban vigyázni kell, mivel sok embernek okoznak emésztési zavarokat, székrekedést. Ezért amíg megoldható, inkább táplálkozással próbáld ezt is a szervezetedbe vinni. Ennek legjobb módja, ha elegendő vörös húst fogyasztasz.
 

Teljes kiőrlésű gabona

Az ajánlások szerint a napi bevitt gabonamennyiség legalább felének teljes kiőrlésűnek kellene lennie. Noha a hagyományos pékáruk, a fehér kenyér, a tészta vagy a rizs sem csökkentik a teherbeesés esélyét, nem a legjobb tápanyagforrások. A PCOS-sel küszködő nőknek különösen oda kell figyelniük arra, hogy napi szénhidrátadagjukat milyen ételekkel fedezik. Mark Leondires termékenység-specialista elmondta: ha egy PCOS-es nő túl sok finomított szénhidrátot fogyaszt, inzulin kerül a véráramába, ez visszahat a petefészkekre, és rendszertelen ovulációt eredményez.
 

Alkohol

A mérsékelt alkoholfogyasztás nem valószínű, hogy hátrányosan befolyásolná a megtermékenyülést, a vetélés kockázatát azonban már ennyi is növeli. Napi két pohárnál több ital már a teherbeesést is megnehezíti. A legbiztonságosabb, ha már a fogamzásra való felkészülés időszakában teljesen kiiktatjuk az életünkből az alkoholt.


Liszteriózis

A liszteriózist okozó Lysteria monocytogenes baktérium a nyers húsban, a lágy sajtokban és a pasztörizálatlan tejtermékekben található. Egészséges emberek a fertőzést tünetmentesen átvészelik, várandósan azonban komoly szövődményekkel – agyhártyagyulladással, halvaszüléssel vagy akár halállal is – járhat. Babát várva ezért mindenképp kerüld az ilyen tejtermékeket, a tatár beafsteak-et, a löncshúst és a szusit.

Kapcsolódó cikkünk: Szabad-e sushit enni terhesen?


Fehérje

A fehérjefogyasztás kritikus pont az egészséges táplálkozás szempontjából. Míg a „klasszikusan” egészségtelenül étkezők jellemzően alig fogyasztanak belőle, a túlzásba vitele sem jó, főleg, ha a napi adagot jórészt hússal fedezzük. A Harvard Egyetem kutatása szerint azok a nők, akik sok fehérjében gazdag növényt – dióféléket, babot, borsót, szóját és tofut – fogyasztottak, az átlagosnál ritkábban szenvedtek termékenységi problémáktól. Ezek az ételek kalóriából is kevesebbet tartalmaznak, mint a hús.


A férfiak étrendje

A fentiek azt sugallják, mintha a sikeres megtermékenyítés kizárólag a nőn múlna, ez azonban a legkevésbé sincs így. Az ejakulációkor kilövellt spermium 74 nappal korábban kezdett kifejlődni. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknak is érdemes már hónapokkal a megtermékenyítés előtt életmódot váltani. Főleg a szelénben és cinkben gazdag multivitamin szedése van jó hatással a hímivarsejtek fejlődésére.

Fotó: 089photoshootings / pixabay