Ezt a 7 dolgot kerüld, ha babát szeretnél

Gyermekvállalás

Amikor egy kapcsolatban eljön a gyermekvállalás ideje, és elkezdtek próbálkozni, izgalommal teli időszak következik. Sikerül-e, ha nem, miért nem… Néhány dologra érdemes odafigyelni, tudatos felkészüléssel biztosan hamarabb bekopogtat a gólya. Az alábbi cikkben a kerülendő dolgokról ejtünk néhány szót.

1. Síkosítók

Bár kaphatók olyan összetételű síkosítók, melyek teljesen természetesek, illetve a test saját nedveihez hasonló anyagokból állnak, a szakemberek azt javasolják, kerüljük a használatukat, amikor gyermeknemzés a cél. Mivel a hüvely pH értékét megváltoztathatják, kedvezőtlen “fogadókörnyezetet” alakíthatnak ki a spermiumok számára, illetve csökkenthetik azok mozgásképességét. A boltban kapható, illetve a házilagos megoldások között egyaránt akadnak a termékenységet befolyásoló szerek, ezért érdemes kerülni a használatukat. Ha másképp nem megy, kérj tanácsod orvosodtól és csak az általa ajánlott krémek közül válassz.
 

2. Különféle gyógyszerek

A teherbeesés, terhesség, szoptatás témakörében általánosan igaz tétel, hogy a gyógyszerek kerülendők. Némelyek – az úgynevezett teratogének – magzatkárosító hatással bírnak, más szerek befolyásolják a peteérést, vagy a beágyazódást nehezítik a méhnyálkahártyában.
Általában azokra a gyógyszerekre igaz, hogy problémát okozhatnak, melyek egyébként is vényköteles, orvos által felírt szerek, de a vény nélkül kaphatók között is akadnak, melyek megnehezítik a teherbeesést. Ha semmiképp nem elkerülhető a gyógyszeres kezelésed, mindenképp jelezd az orvosod felé, hogy babát tervezel, így ha egy mód van rá, találhattok más megoldást: olyan készítményt, mely nem sodorja veszélybe a babaprojektet. A próbálkozás idején pedig kerülj mindenféle gyógyszert, a hétköznapi panaszokat, fejfájást, hőemelkedést, megfázást igyekezz természetes úton, nagymamáink módszereivel kezelni.

Olvasd el ezt is: Trükkök, amelyek egy nap alatt megszabadítanak a megfázástól
 

3. Túl sok koffein

Egy nőstény egereken végzett kutatás kimutatta, hogy a petesejt méhbe jutását a petevezeték apró csillószőrein kívül a petevezeték falának izmai is segítik. A túlzott koffeinfogyasztás lassítja ezeknek az izmoknak a mozgását, így a petesejt lassabban halad, vagy akár meg is állhat. Természetesen nem tilos napi egy enyhe tejeskávé fogyasztása, azonban nem szabad túlszaladni a mennyiséggel. Az önmegtartóztatásban a leendő apucinak is érdemes részt vennie, ugyanis a túl sok koffein a spermiumok mozgékonyságát is befolyásolja. Fontos információ, hogy nem csak a kávéban van koffein, a különböző szénsavas üdítők, némely csokoládé, és a legtöbb tea is tartalmazza az élénkítő szert, ezért csak körültekintően fogyassz ezekből.

Kapcsolódó cikkünk: Szabad-e kávét inni terhesen? – A koffein hatásai a babára
 

4. Veszélyt jelentő élelmiszerek

Az egészséges táplálkozás egész cikket érdemel, vannak azonban általánosan ellenjavallt ételek és nem csak akkor, ha már várandós vagy – némely anyag gátolja a szabályos és megfelelő ciklus kialakulását, mások nem ürülnek ki a szervezetből azonnal, így veszélyeztethetik a babát is.
A tengeri halak és herkentyűk közül sok tartalmaz higanyt, ezért érdemes utána olvasni, miből pótold az omega3 zsírsavat ezek helyett. A nyers hal kifejezetten veszélyes lehet ilyenkor, ezért a sushi partykat jobb elhalasztani máskorra.

Olvass tovább: Szabad-e sushit enni terhesen?

A nyers tojás, bizonyos sajtok és pasztörizálatlan élelmiszerek is tartalmazhatnak olyan anyagokat, melyek kerülendők. A táplálkozásodban légy körültekintő és mindig olvasd el a cimkét a pontos összetevőkről.
 

5. Alkohol

A terhesség későbbi szakaszaiban közismerten káros az alkoholfogyasztás, azonban tanulmányok kimutatták, hogy a korai terhesség szakaszában – amikor talán te még nem is tudod, hogy várandós vagy – már kis mennyiségű alkohol is okozhat vetélést. Azért nincs teljes szesztilalom, de figyeld a ciklusod! Az ovulációt követően már ne igyál, hogy ha esetleg terhes lennél, ne veszélyeztesd az embriót.
 

6. Dohányzás

Talán ez a pont érdemli a legkevesebb szót, hiszen a dohányzás káros hatásai széles körben ismertek. A várandós kismamák többsége azonnal leteszi a cigit, amint kiderül, hogy gyermeket várnak, hiszen mindenki tudja, hogy károsítja a magzatot a füstölés. Azt azonban kevesen tudják, hogy a nők petesejtjeit károsítja a dohányzás, ami csökkenti a termékenység esélyét, míg a férfi spermiumszámát lecsökkenti. Ezért amint a babatervezés gondolata megszületik, legjobb azonnal leszokni a káros szenvedélyről – a leendő apának és anyának is.

Olvasd el ezt is: A dohányzó apa háromszorosára növeli az asztma kockázatát születendő gyermekénél
 

7. Stressz

Egy viszonylag nehezen elkerülhető nehezítő tényező, főleg ha nem öt perce kezdtétek el a babatervezést és a próbálkozást. Ha mások is tudnak róla, kérdezgetik, mikor lesz már, és folyamatosan azt mondogatják: nyugalom, majd összejön. A stressz azonban befolyásolja a hipotalamusz működését – ez az agyadnak az érzelmekért és viselkedésért felelős központja, de innen érkezik a parancs a peteérésre is. Ha megzavarja a stressz, talán késhet vagy elmaradhat a peteérés, ti pedig hiába nézitek a naptárat, az ovuláció napján nem lesz mit megtermékenyíteni. Keress módot arra, hogy kiűzd a testedből a stresszt. Bosszantó, de igazuk van azoknak, akik azt mondják: Nyugi!

Sok módja létezik a termékenység fokozásának, de egyik sem csodaszer. A lényeg, hogy ne pánikolj be az első sikertelen hónap után. Légy tudatos és higgadt, figyelj oda a táplálkozásodra és a szokásaidra, mert hidd el, a gólya már úton van felétek – és oda is talál hozzátok, ha segítesz neki. 

Fotó: StockSnap / pixabay