Barna, rózsaszín, szürke vagy élénkpiros: ezt árulja el a menstruációs vér színe az egészségről

Tampon, menstruációs vérzés

A különböző színű, mennyiségű és halmazállapotú menstruációs – vagy egyéb okból fellépő – vérzés akár természetes jelenség is lehet, de néha komoly betegségek is állhatnak a hátterében. Mikor milyen színű vérzés természetes, és mikor kell óvatosnak lennünk?

Élénkpiros

Az egészséges menstruáció színe a vérzés elején vagy akár annak egész időtartama alatt.

Fekete

A kevés színű, fekete, gyakran őrölt kávéra emlékeztető halmazállapotú vérzés ijesztő látvány lehet, de rendszerint csak azt jelenti, hogy a távozó vér már nem friss. Okai megegyeznek a barna vérzéssel.

Barna

A következő esetekben szokott jelentkezni:

  • Menstruáció elején és végén: Ilyenkor a vérzés még/már nem túl erős, és viszonylag hosszabb ideig tartózkodik a méhben, mielőtt kiürül. Ártalmatlan jelenség
  • A gyermekágyi vérzés későbbi szakaszában: Ugyanaz az oka, mint a menstruáció idején, szintén ártalmatlan.
  • Terhesség alatt: A várandósság alatti pecsételő vérzés lehet ártalmatlan, de okozhatja hormonális probléma és hematóma is, sőt, akár a vetélés első jele is lehet, ezért jelentkezése esetén mindenképp orvosi ellenőrzés szükséges!

Rózsaszín

Ha a menstruációs vér méhnyaknyákkal keveredik, világos rózsaszínűre vált. A jelenség okai a következőek lehetnek:

  • Alacsony ösztrogénszint. Versenysportolóknál különösen gyakori, de egyéb okok is állhatnak a háttérben.
  • Hirtelen testsúlycsökkenés
  • Vashiányos vérszegénység
  • Hormonális fogamzásgátlók használata
  • Egészségtelen, tápanyagokban szegény étrend

Vannak, akiknél ciklus közepén is jelentkezik pár csepp rózsaszín folt, ami szintén nem más, mint ovulációs vér méhnyaknyákkal keveredve.

A nagyon világos rózsaszín, szinte áttetsző vérzés az egészségtelen étrend mellett akár petefészekrákra is utalhat. ezért jelentkezése esetén orvost kell felkeresni!

Narancssárga

Bakteriális fertőzésre vagy nemi úton terjedő betegségre utalhat. Ha a ciklus közepén jelentkezik, és elképzelhető terhesség, pár csepp narancssárga folyadék akár a beágyazódási vérzést is jelentheti.

Szürkés árnyalatú

A szürkés árnyalatú vérzést, csakúgy, mint a narancssárgát, okozhatja nemi úton terjedő betegség vagy bakteriális fertőzés. Ha mellette láz, fájdalom, viszkető érzés, fájdalmas vizelés vagy kellemetlen szagok jelentkeznek, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Sűrű, kocsonyás állagú

A sűrű, kocsonyás állagú vérzés általában alacsony progeszteron- és magas ösztrogénszintre utal, de az is okozhatja, hogy sok rostszerű anyag található a méhben.

Noha a menstruáció színe és mennyisége egyénenként változó, általános tanács, hogy minden szokatlan tünet jelentkezésekor érdemes orvost felkeresni.

Kép: EME / pixabay.com