8 ok, amiért nem esel teherbe

Teherbeesés

Számtalan oka lehet annak, ha késlekedik a gyermekáldás. Ezek közül mutatunk most be néhányat.

Nem vagytok már fiatalok

Míg egy egészséges húszéves nőnek 88 százalék az esélye arra, hogy egy éven belül teherbe esik, addig ez az arány harmincévesen 63, negyvenévesen mindössze 36 százalék. Minél idősebb tehát egy nő, annál valószínűbb, hogy hosszú ideig kell várnia, amíg kopogtat a gólya.
A férfiak termékenysége is zuhanni kezd 40 éves koruk után.

Nem jókor vagytok együtt

A nők a ciklusuk közepén termékenyek 2-3 napig, ami a spermiumok élettartamát figyelembe véve azt jelenti, hogy havonta 3-4 olyan nap van, amikor kifejezetten a gyermekáldás érdekében érdemes szeretkezni. Hogy nálad ezek a napok mikor jönnek el, a tested megfigyeléséből és a havi ciklusod kiismeréséből tudod kikövetkeztetni.

Túl sokat edzel

A testmozgás jó és egészséges, túlzásba víve azonban káros a termékenységre. Mozogj akár naponta is, de ne hajszold túl magad!

Súlyproblémáid vannak

A túlsúly és a soványság egyaránt hátráltatja a fogamzást. Az ideális testtömegindex 18 és 25 között van, tehát ha a tied efölött vagy ezalatt van, próbálj meg először fogyni vagy magadra szedni pár kilót, és akkor valószínűbb, hogy a teherbeeséssel sem lesz probléma.

Keveset alszol

A napi 6 óránál kevesebb alvás gyengíti az immunrendszert, és azt az üzenetet közvetíti a testnek, hogy nem ez a megfelelő időszak egy baba kihordására.

Stressz

Nagyon nehéz elengedni a mindennapi stresszt, mégis meg kell próbálni, nem csak neked, hanem a párodnak is.

A sok feszültség ugyanis rengeteg adrenalint termel a szervezetben, ez pedig negatívan hat a fogamzásra. A stressz csökkentésére jó módszer az egészséges étkezés, a megfelelő mennyiségű alvás, a mértékkel végzett testmozgás és a különböző feszültségoldó technikák (relaxáció, meditáció).

Síkosítók használata

Ha szeretkezéshez síkosítót használtok, figyeljetek oda, hogy a kémhatása 7,2-8 között legyen, különben károsítja a spermiumokat. Kaphatóak ma már olyanok, amelyek kifejezetten erősítik a spermiumokat, más típusok magnéziumot tartalmaznak.

Nincs peteérésed

A rendszertelen menstruáció hátterében általában a peteérés hiánya áll. Ennek oka lehet a túlsúly, a PCOS, korai petefészek-kimerülés vagy a túlzásba vitt sportolás is. Kivizsgálása orvos feladata.

Kép: dw-lifestylefotografie / pixabay.com