17 meglepő tény a terhességről és a magzatról

Terhességi tények

Orgazmus szülés közben, terhességi tünetek az apákon, saját vizeletüket kortyolgató babák és egyéb furcsaságok: jöjjenek a várandósság kevésbé ismert részletei.
17 furcsa tény a terhességről és a hasadban növekvő piciről:

1. A magzat hall, lát és mindent érez.

Simogasd gyakran a pocakod, beszélj hozzá vagy énekelj: hallani fogja a hangod és érezni fogja az érintésed. A szeme ugyan lassan fejlődik, de a fényváltozásokat csukott szemmel is érzékeli már a 16. héttől kezdve, 28. hetes korától fogva pedig nyitva is tartja azt. Egyesek azt is megfigyelték, hogy ha elemlámpával a hasuk egy pontjára világítanak, a baba valamilyen módon válaszol a jelzésre. Próbáld ki!

2. A magzat már sírni és mosolyogni is tud az anyaméhben.

Új-zélandi kutatók állapították meg, hogy a picik már odabent is képesek a sírásra: a Neonatal Edition című szaklapban publikált tanulmány szerint az alacsony decibelű hangokat kellemetlennek találták a magzatok, s hatásukra először csak fészkelődni kezdtek, majd egy idő után becsukták a szemüket, és pontosan úgy viselkedtek, mint egy ordító kisbaba. A magzati mosolygásról pedig számtalan tündéri ultrahangos fotó tanúskodik.

3. A magzat érzi az étel ízét, amit megeszel.

A kicsik már 12 hetes korukban megtanulják a nyelés mozdulatát, ízérzékelésük pedig kb. a 15. hétre alakul ki. Új tudományukat ezután előszeretettel gyakorolják, s folyamatosan kortyolgatnak az édes magzatvízből.

A magzatvíz ízét azonban az anyuka menüje is befolyásolhatja, főleg az aromás fűszerek és a növényi kivonatok. Ha például folyton fokhagymás ételeket eszel, akkor a babád is hasonló ízvilágú vízből iszogat a hasadban hónapokon át – s valószínű, hogy a későbbiekben is szeretni fogja a jól ismert aromájú, fokhagymás ételeket.

4. A kicsi a magzatvízbe pisil, majd meg is issza azt.

A burkoknak köszönhetően azonban a magzatvíz folyamatosan cserélődik, megújul.

5. 2000-ből 1 baba foggal születik.

Az apró fogacskákkal született babákra régebben úgy tekintettek, mint különleges teremtésekre – például táltosnak hitték őket. Ma már tudjuk: nem kell attól tartanod, hogy egy természetfeletti erővel megáldott táltosnak adtál életet, ha már a szülőszobán meglátod az apró kis fogacskákat – sokkal valószínűbb, hogy a terhesség alatt bekövetkezett anyai betegség, fertőzés áll a háttérben, mely megzavarhatta a fogfejlődés természetes folyamatát.

6. A méh a terhesség kezdetén barack nagyságú, a szülés idejére pedig nagyjából görögdinnye méretűre növekszik.

A változás általában a 4. hónap környékén lesz szemmel látható, ekkor kezd el ugyanis a méh teteje kiemelkedni a kismedencéből.

7. A friss anyukákkal és terhes nőkkel gyakran megesik, hogy azonnal beindul a tejelválasztásuk, amint babasírást hallanak – bármilyen idegen babáról legyen is szó.

Olyan erősen dolgozik az anyai ösztön és persze a hormonok, hogy ha egy szoptatós anyuka babasírást hall, legyen az bárkié, teste azonnal készenlétbe helyezi magát a kicsi táplálására.

8. A várandós nők lába gyakran egy számmal nagyobbra nő a terhesség során.

De akár 2 számmal is nőhet a cipőméret, így a teherbeesés időpontja nem épp a megfelelő alkalom az új cipő vásárlására. az American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation szakfolyóirat cikke és az azt megelőző tanulmány eredményei szerint a várandósság alatt a nők lábfeje jelentős változáson mehet át: az 50 kismama bevonásával végzett kísérletből kiderült, hogy a kismamák ⅔-ánál csökkent a lábboltozat magassága, a lábfej hossza pedig 2-10 mm-t nőtt a terhesség során.

9. A 9 hónap alatt megváltozhat a kismama hangja.

Megesik, hogy a nő hangszíne mélyebbé válik a 9 hónap során, ami főleg éneklésnél lesz szembetűnő: a magasabb hangokat lehet, hogy már sosem fogja tudni úgy kiénekelni, ahogy korábban.

10. A terhesség alatt javul a kismama szaglása.

A várandós nő olyan illatokat is megérezhet, amit mások nem – a javuló szaglás a természet bölcs ajándéka, és azzal állhat összefüggésben, hogy a kismama könnyebben felismerhesse, mi a legegészségesebb, legjobb táplálék a hasában növekvő babája számára.

11. A terhesség vége felé a kismama méhlepénye naponta termel annyi ösztrogént, mint amennyit azelőtt 3 év alatt összesen.

A kismama szervezete ezen kívül jelentős mennyiségű progeszteront is termel – érted már, miért mondják azt, hogy tombolnak a hormonjaid ebben az időszakban?

12. A mellbimbó ingerlése a terhesség utolsó heteiben segíthet a vajúdás megindításában.

A csavargatás, dörzsölés a szülés-megindító praktikák közé tartozik a várandósság végén, a mellbimbó ingerlésére ugyanis mérsékelt oxitocinválasz várható – a méh pedig a 36-37 héttől válik érzékennyé az oxitocinra.

13. Jót jelent, ha a kismama gyakran szenved hányingertől.

Bár átélni nem kellemes, egy új tanulmánynak köszönhetően némi vigaszt nyújthat a tény: jó jel, ha gyakran émelyeg a kismama. Aki várandósan reggeli rosszulléttől, hányingertől vagy hányástól szenved, annál kisebb a magzat elvesztésének a veszélye egy nagy létszámmal végzett friss amerikai kutatás szerint.

14. Ha gyakran szenved gyomorégéstől a kismama, a babája valószínű, hogy nagy hajjal fog születni.

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatói 2007-ben vizsgálták e népi megfigyelést 64 várandós nő részvételével. Abból a 28 nőből, akik közepes vagy erős gyomorégést éreztek, huszonháromnak átlagos, vagy átlagon felüli hajkoronával született meg a gyermeke.
A kutatók ezt az ösztrogénszint emelkedettségével hozták összefüggésbe, mivel ez a hormon képes ilyen panaszt okozni, ugyanakkor felel a haj növekedésért is. Nézd meg a babát, aki hatalmas hajkoronával született!

15. Lehet, hogy apa is “terhes lesz”…

Ritkán, de előfordulhat, hogy az apa is elkezdi produkálni felesége terhességi tüneteit: például nála is jelentkezhetnek a reggeli rosszullétek, megduzzadhat a hasa és a melle, kívánóssá válhat vagy épp megundorodhat egyes ételektől. A jelenség neve Couvade-szindróma, a kutatóknak egyelőre nem sikerült egységes álláspontra jutniuk a kiváltó okot illetően.

16. Az orgazmus méhösszehúzódásokat okozhat.

Nem kell megijedni: normális esetben nem indítja meg a szülést, csak jóslófájásokat, vagyis Braxton-Hicks összehúzódásokat okoz. Ennél sokkal meglepőbb a következő tény…

17. És viszont: a méhösszehúzódások orgazmust okozhatnak.

2009 óta terjedt el a döbbenetes hír: a nők egy része orgazmust él át vajúdás közben. Ekkor jelent meg ugyanis egy amerikai szülésfelkészítő filmje Orgazmikus szülés: A legjobban őrzött titok címmel (Az Orgasmic Birth: The Best-Kept Secret), melyben összefoglalta tapasztalatait a témáról. Később Thierry Postel, francia kutató felmérést készített 109 bába bevonásával, akik összesen 206.000 szülést vezettek le.
Válaszaik alapján kiderült: 668 anya nyilatkozott úgy a szülés után, hogy orgazmust élt át a vajúdás során, s további 868 kismamán látták úgy maguk a bábák, hogy élvezet számukra a szülés. A nők 0,3 %-ával tehát valóban megtörténik a hihetetlen: orgazmust élnek át a szülés során.

Kép: JÉSHOOTS / Pexels

A cikket lektorálta: Nováky Rita szülésznő