Várandósság hétről-hétre: mekkora most a babád? Tárgyak, amikhez viszonyíthatod

mekkora most a babám?

“Mekkora? Ekkora! Mint egy babszem, akkora…” – szól a régi gyermekdal.

Először csak egy láthatatlan pötty, hamarosan már akkora, mint egy borsószem, néhány hónap múlva pedig összegömbölyödve egy görögdinnyével vetekszik a mérete: a magzat hihetetlenül gyorsan gyarapodik édesanyja méhében. Az alábbi összeállításban bemutatjuk, hány hetes korában mekkorának kell elképzelni a csöppséget.

4 hetes magzat mérete: akkora, mint egy homokszem

Egy négy hetes embrió valójában még csak két hete létezik, hiszen a terhességet a legutolsó menstruáció első napjától számoljuk, ám a megtermékenyítés csak a ciklus közepén történik meg. Ez az aprócska sejtcsomó ekkorra embrióformát ölt, méretre pedig akkora, mint egy homokszem. Igazán bájos lehet odabenn.

magzat mérete - homokszem

Kép: Efraimstochter / Pixabay

5 hetes magzat mérete: akkora, mint egy szezámmag

Egy hét alatt annyit nő a pici, hogy már szabad szemmel is egészen jól látható – nagyjából akkora, mint egy szem szezámmag a zsemle tetején.

magzat mérete - szezámmag

Kép: Pezibear / Pixabay

6 hetes magzat mérete: akkora, mint egy Tic-Tac cukorka

Bő fél centiméteres utódunk ekkor nagyjából akkora, mint egy kisebb cukorka.

magzat mérete - tic tac

Kép: jarmoluk / Pixabay

7 hetes magzat mérete: akkora, mint egy inggomb

Miközben a méretei rohamtempóban nőnek, az embrió egyre inkább emberformát vesz fel. Kialakul a kis űrlényszerű arca, kezet és lábat növeszt, amelyekkel már kalimpál is, te azonban ezt még jó ideig nem fogod érezni.

magzat mérete - gomb

Kép: Couleur / Pixabay

8 hetes magzat mérete: akkora, mint egy gumimaci

Gyermekünk eddigre olyan két centiméteresre nőtt, ami akkora, mint egy gumicukor mackó. Mégis ez az aprócska lény ebben az időszakban tudja a legtöbb kellemetlenséget okozni az édesanyjának. A rosszullét, fáradékonyság ezekben a hetekben szokta a leginkább meggyötörni a kismamákat.

(Kapcsolódó cikkünk: A várandósok reggeli rosszulléte csökkenti a vetélés veszélyét)

magzat mérete - gumimaci

Kép: Hans / Pixabay

9 hetes magzat mérete: akkora, mint egy dominó

A baba hossza már meghaladta a két centimétert, és immár a placentán, vagyis a méhlepényen keresztül táplálkozik.

magzat mérete - domino

Kép: Wokandapix / Pixabay

10 hetes magzat mérete: akkora, mint egy kávékapszula

Ha ebben az időszakban képes vagy anélkül meginni egy csésze kávét, hogy felfordulna a gyomrod, gondolj arra, hogy gyermeked most pont akkora, mint egy kávés kapszula.

(Ihatsz-e kávét terhesen? Kapcsolódó cikkünkből megtudhatod: A nők leggyakoribb kérdései a teherbeesésről, terhességről – és a válaszok)

magzat mérete - kávé kapszula

Kép: CITYEDV / Pixabay

11 hetes magzat mérete: akkora, mint egy kulcstartó

Négy centis magzatunk szívverése ekkor már Doppler-készülékkel is hallható.

magzat mérete - kulcstartó

Kép: mogoon / Pixabay

12 hetes magzat mérete: akkora, mint egy sült krumpli

Bár terhesen ellenjavallt a mekis gyorsétel, ha ebben az időszakban mégis megkívánnád, gondolj arra, hogy babád most pont akkora, mint az a sült krumpli, amit bűnös élvezettel eszegetsz éppen. (Nyugodj meg, semmi bajotok nem lesz, ha nagy ritkán elcsábulsz. Legfeljebb nem marad meg benned.)

magzat mérete - sültkrumpli

Kép: Pexels / Pixabay

13 hetes magzat mérete: akkora, mint egy névjegykártya

Végre elértétek a második trimesztert! Ha idáig eljutottatok, nagyban csökken a vetélés esélye, és a kellemetlen tünetek nagy részének is lassan búcsút mondhatsz. Bár minden várandósság más, ha minden rendben megy, most 3 hónapnyi valódi áldott állapot vár rád.

magzat mérete - névjegykártya


14 hetes magzat mérete: akkora, mint egy fahéjrúd

Vékony alkatú, vagy többedik gyermeküket váró kismamák terhessége eddigre már akár szabad szemmel is látható lehet, legalábbis az ismerősök számára. A babának odabent már minden szerve kifejlődött, melyek most kezdenek el hihetetlen tempóban növekedni.

magzat mérete - fahéj

Kép: Daria-Yakovleva / Pixabay

15 hetes magzat mérete: akkora, mint egy egér

A baba erre az időszakra 10 cm hosszúra nőtt, így nagyjából akkora, mint a számítógéped egere. Megjelenik rajta a lanugó, vagy piheszőr, ami az egész testét beborítja, a születésre azonban a nagy részétől megválik. Koraszülött babákon ez jól megfigyelhető, de aki időre jön világra, annak már legfeljebb csak a hátán lesz nyomokban megtalálható.

magzat mérete - egér

Kép: Fotocitizen / Pixabay

16 hetes magzat mérete: akkora, mint egy üdítős doboz

A pici megint nőtt egy hét alatt másfél centit, most 11 és fél cm-es, tehát akkora, mint egy fémdobozos üdítő. Ha szükséges, ilyentájt végzik el a genetikai vizsgálatokat, amelyek arra a nagy kérdésre is választ adhatnak, fiú vagy lány lakik-e odabent.

(Kapcsolódó cikkünk: Vizsgálatok a terhesség alatt – minden, amiről tudnod kell)

magzat mérete - üditő

Kép: stevepb / Pixabay

17 hetes magzat mérete: akkora, mint egy körte

A magzat már 13 cm-es, akkora, mint egy szép nagy körte. Súlyra 200 grammot nyom. Talán már azt is észrevetted, hogy mozog, de ha nem, néhány héten belül biztos, hogy megtapasztalod ezt a semmihez sem hasonlítható érzést.

magzat mérete - körte

Kép: PIRO4D / Pixabay

18 hetes magzat mérete: akkora, mint egy okos telefon

Vess egy pillantást a telefonodra: ha okos készüléket használsz, az pont akkora, mint most a kisbabád. Ezen a héten kerül majd sor a genetikai ultrahangra, amely mindenki számára kötelező, és egy sor rendellenesség kizárása mellett az esetek többségében a gyermek nemét is felfedi. Néhány baba azért szégyenlős, az ő esetükben a rejtély még fennmarad egy darabig.

magzat mérete - okostelefon

Kép: JESHOOTS / Pixabay

19 hetes magzat mérete: akkora, mint egy nagy üdítő

A gyors éttermi nagy üdítő az, amire végképp nincs szükséged! A babád méretre mindenesetre pont akkora, mint egy félliteres papírpohár.

magzat mérete - üditő

Kép: Mr.TinDC / Flickr

20 hetes magzat mérete: akkora, mint egy termosz

Hihetetlenül gyorsan nő a magzat, a terhesség félidejét elérve már 25 centiméter hosszú! Most jelenik meg rajta a magzatmáz, amely a szülésig megmarad. Várandóságod már mindenki számára látható, és ha eddig nem történt volna meg, szinte biztos, hogy a magzatmozgásokat is elkezded a hét folyamán érezni.

(Kapcsolódó cikkünk: Mozgolódik a magzat)

magzat mérete - termosz

Kép: 683440 / Pixabay

21 hetes magzat mérete: akkora, mint egy tortaforma

Kisbabád most már csak kényelmetlenül férne bele egy 26 cm-es tortaformába. Lassan téged is el fognak küldeni cukorterheléses vizsgálatra, hogy kiderüljön, nincs-e terhességi diabéteszed.

magzat mérete - tortaforma

Kép: silviarita / Pixabay

22 hetes magzat mérete: akkora, mint egy homokozó lapát

A magzat eddigre 27 cm hosszú, ami egy átlagos műanyag homokozó lapát mérete.

magzatmérete - homokozólapát

Kép: RAMillu / Pixabay

23 hetes magzat mérete: akkora, mint egy vonalzó

A kisbaba már közel 30 centiméteres, akkora, mint egy vonalzó. A teste már arányosan kifejlődött, de zsírszövet még nem található rajta, ezért nagyon vékonyka. A következő időszakban a fő feladata a hízás lesz.

magzatmérete - vonalzó

Kép: OpenClipart-Vectors / Pixabay

24 hetes magzat mérete: akkora, mint egy borosüveg

Ennek most nagyon hosszú időre búcsút mondtál (főleg akkor, ha viszonylag kis korkülönbséggel terveztek testvéreket, mert akkor az elkövetkező 4-5 éved a terhesség-szoptatás-újabb terhesség-újabb szoptatás jegyében fog telni), ezért legfeljebb a bolt polcán vizsgálj meg egy üveg bort, és merengj el rajta, hogy a babád már pont ekkorára nőtt. Ha most születne, már nagy valószínűséggel életben maradna.

magzat mérete - borosüveg

Kép: clarali / Pixabay

25 hetes magzat mérete: akkora, mint egy pezsgősüveg

A fentiek igazak erre a hétre is.

magzat mérete - pezsgősüveg

Kép: 123debbiei / Pixabay

26 hetes magzat mérete: akkora, mint egy merőkanál

Míg a várandóságod elején alig vártad, hogy nőjön a pocakod, most azt veszed észre, hogy hétről-hétre hízod ki az összes ruhádat. Ez nem is csoda, hiszen a gyermeked már 36 cm-es, ami szép méret. Most már valószínűleg kigombolva sem jön rád a megszokott farmerod, ezért mindenképpen be kell ruháznod néhány kismamáknak tervezett darabra. Otthon célszerű a párod pólóit hordanod.

(Kapcsolódó cikkünk: Terhességi hízás: számít a súly? Mennyit hízzon a kismama terhessége során?)

magzat mérete - merőkanál

Kép: stux / Pixabay

27 hetes magzat mérete: akkora, mint egy bőrcsizma

A baba már majdnem kilógna egy hosszú szárú női csizmából. Súlya is átlépte már a bűvös egy kg-os határt. Te ennek ellenére jóval többet híztál már.

magzat mérete - csizma

Kép: Photorama / Pixabay

28 hetes magzat mérete: akkora, mint egy vízipipa

Beléptél a harmadik trimeszterbe! A baba egyre többet mocorog, majd a hely szűke miatt inkább csak fészkelődik odabent. Lassan érdemes elkezdeni a gyakorlatban is ráhangolódni az érkezésére: lezárni a munkahelyi feladatokat, beszerezni a babaruhákat és egyéb felszereléseket.

magzat mérete - vizipipa

Kép: PublicDomainPictures / Pixabay

29 hetes magzat mérete: akkora, mint egy nagyméretű hangfal

A kisbaba már akkora, mint egy elég nagyméretű hangfal állítva: 38 cm. Már hall is, szülés után felismeri édesanyja hangját. Ha szeretnél, lassan ideje beiratkoznod szülésfelkészítő tanfolyamra.

magzat mérete - hangfal

Kép: phamtu1509 / Pixabay

30 hetes magzat mérete: akkora, mint egy reggeliző pehely doboza

A magzat már reagál külső ingerekre, ha megbököd, visszabök. Egyre nagyobb, erősebb, ha megszületne, jó eséllyel teljes életet élhetne, de azért jobb helye van még neki odabent.

31 hetes magzat mérete: akkora, mint egy kormányvédő

A baba 41 cm hosszú, akkora, mint egy kormányvédő kiegyenesítve. Hetente 200 grammot nő a súlya, egyre formásabbá válik. Sor kerül az utolsó előírt ultrahangvizsgálatra is.

magzat mérete - kormányvédő

Kép: Museo de Arte Popular / Wikimedia

32 hetes magzat mérete: akkora, mint egy darts-tábla

A nyolcadik hónapra a tüdőt kivéve a kisbaba minden szerve teljesen kifejlődött. Akármilyen könnyű is volt eddig a terhességed, lassan te is fáradni kezdesz. Mostanra, ha teheted, érdemes abbahagyni a munkát.

magzat mérete - darts

Kép: Pexels / Pixabay

33 hetes magzat mérete: akkora, mint egy monitor

A gyerek most már keresztben fektetve átérne egy 47 centis számítógépes képernyőt. Ha minden rendben van, akkor fejvég fekvésbe fordult, alszik és felébred, álmodik. Az örökölt babaruhákat kezdd el átmosni és vasalni: ez utóbbi művelet néhány hét múlva már komoly fájdalmakkal járna.

magzat mérete - monitor

Kép: Picography / Pixabay

34 hetes magzat mérete: akkora, mint egy billentyűzet

Ha már számítógép: a 34 hetes magzat méretre akkora, mint egy normál billentyűzet. Itt az ideje a Streptococcus B-szűrésnek: ez egy, az anyánál tüneteket nem okozó, igen gyakori fertőzés, amely súlyosan károsíthatja szülés közben a babát. A pozitívra szűrt nők a szülés megindulásakor antibiotikumot kapnak, amely minimálisra csökkenti a baba megfertőződésének esélyét.

magzat mérete - billentyűzet

Kép: geralt / Pixabay

35 hetes magzat mérete: akkora, mint egy grillező rács

A baba ekkor már 2,5 kg súlyú. Te egyre gyakrabban érezhetsz enyhe menstruációs görcsökre emlékeztető jósló fájásokat.

36 hetes magzat mérete: akkora, mint egy sodrófa

Talán már korábban is észrevetted, hogy a melledből fehér, tejszerű anyag szivárog. Ez a kolosztrum, vagy előtej. Ha nem tapasztalsz ilyet, az sem jelenti, hogy baj lesz a szoptatással. Ha eddig nem tetted, pakold össze a kórházi felszerelésedet!

(Kapcsolódó cikkeink: Mit vigyünk szüléskor a kórházba? és Kórházi lista: mire lesz szüksége apának a szülőszobán?)

magzat mérete - sodrófa

Kép: TerriC / Pixabay

37 hetes magzat mérete: akkora, mint egy nagyobb grillező rács

Itt a kilencedik hónap! A hó folyamán a baba közel egy kg-ot fog hízni, de már akár most is megszülethetne minden komplikáció nélkül. A tested napról napra nehezebb lesz, könnyen lehet, hogy amit most még gond nélkül megcsinálsz, az a jövő héten már nem fog menni, a buszon pedig azon kapod magadat, hogy tolakszol az ülőhelyért.

(Kapcsolódó cikkünk: Miért kell átadni a helyünket a terhes nőknek?)

magzat mérete - grillezőrács

Kép: webandi / Pixabay

38 hetes magzat mérete: akkora, mint egy polifoam széltében

Egyes nők ilyenkor semmi mást nem tudnak, csak pihenni, másokra rátör a fészekrakó ösztön, pakolnak, rendezkednek fáradhatatlanul. Mindkettő teljesen normális jelenség.

magzat mérete - polifoam

Kép: StockSnap / Pixabay

39 hetes magzat mérete: akkora, mint egy mikrohullámú sütő

A baba most már bármelyik pillanatban megérkezhet! Készülj fel minden lehetséges eshetőségre, tervezd meg, mikor, ki visz be a kórházba (az nem opció, hogy te vezess el odáig), ki vigyáz a nagy testvérre. Ha a második gyerekedet várod, és megérzed a szülési fájdalmakat, ne habozz, indulj azonnal!
A többedik gyerekek sokkal hamarabb ki szoktak bújni, mint az első, és nem jó élmény hirtelen jött félperces fájásokkal a dugóban araszolni. Ha a magzatvíz szivárog vagy hirtelen elfolyik, ne habozz: a mentő visz be leggyorsabban a kórházba!

magzat mérete - mikró

40 hetes magzat mérete: akkora, mint egy nagyobb plüss maci

A kisbaba elérte a születési súlyát, és ha eddig nem tette volna, egy-két héten belül megérkezik. Új szakasz kezdődik az életetekben. Sok boldogságot!

magzat mérete - plüssmaci

Kép: Alexas_Fotos / Pixabay

A cikket lektorálta: Makay Zsuzsa Védőnő, családterapeuta

Indexkép: Pixabay / Pexels