Kockapesszárium: szuperegyszerű eszköz a méh- és hüvelysüllyedés kezelésére

Kockapesszárium

A méh- és hüvelysüllyedés rendkívül kellemetlen, az életminőséget jelentősen rontó állapot. Kezelésére új módszert jelent a kockapesszárium, amelyet orvosi javallatra otthon is egyszerűen használhat a beteg.

Mi az a kockapesszárium?

A kockapesszárium hatféle méretben kapható, hüvelybarát, hajlékony szilikonból készült eszköz. Akkora méretet kell választani belőle, ami jól tart köhögés, tüsszentés vagy hasprés esetén is, de még nem nyom. A hüvelybe helyezve lehetővé teszi a szervek visszahelyeződését az eredeti állapotukba. Hajlékony kialakításának köszönhetően könnyen kezelhető, otthon is nehézség nélkül felhelyezhető és eltávolítható.
 

Milyen tünetek mellett javasolt a használata?

A kockapesszárium a kismedencei szervek süllyedésének (hüvelysüllyedés) kezelésére használható. A probléma több módon is jelentkezhet:

Méhsüllyedés: amikor a méh a hüvelycsatornába ereszkedik. Tünetei: Derékfájdalom, vizelet- és székletürítési panaszok, hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzése, fájdalmas nemi élet.

Hólyagsüllyedés (hólyagsérv): a hüvely és a húgyhólyag közötti kötőszövet kitágulása. Tünetei: A hüvelyben tapasztalható idegentest-érzés (mintha egy tojás lenne ott folyamatosan), gyakori vizelési inger, vizelettartási gondok, ismétlődő húgyúti fertőzések, fájdalom vizelés és szex közben.

Végbélsüllyedés (végbélsérv): a hüvely és végbél közti kötőszövet kitágulása. Tünetei: Székelési nehézségek, folyamatos székelési inger, amely ürítés után sem szűnik meg.

A tünetek elsősorban szülés után és a menopauza idején jelentkeznek; valamilyen formájuk a középkorú nők felét érinti.

Kocka pesszárium, lekerekített hüvelykocka
Kocka pesszárium, lekerekített hüvelykocka

Hogyan kell használni a kockapesszáriumot?

 

Mindenekelőtt fontos a probléma orvos általi diagnosztizálása, és a kezelés megbeszélése.

Az eszközt a beteg minden reggel magának helyezi fel, este pedig eltávolítja, hogy a hüvelyfal éjjel regenerálódni tudjon. Mivel a kezelendő panaszok általában az alacsony ösztrogénszinttel állnak összefüggésben, érdemes a kocka 2-3 élét felhelyezés előtt ösztrogéntartalmú géllel bekenni.

A kockapesszárium felhelyezése leginkább a tamponhoz hasonlít. Akkor van jó helyen, ha nem érezni. A felhelyezést speciális hüvelysíkosító zselé használatával tudjuk megkönnyíteni. Az eltávolítást a rajta található hurok segíti.

Kiknek nem ajánlott a használata?

A kockapesszárium előhozhat rejtett vizelettartási zavarokat. Terhesség, szoptatás és ösztrogénfüggő daganatos betegségek esetén az éleket nem szabad hormontartalmú krémmel bekenni.

Az eszköz itt rendelhető meg.

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást. Használat előtt mindenképp kérd ki kezelőorvosod véleményét!