Fogamzásgátlási lehetőségek a termékeny időszakban

Fogamzásgátlás módszerei

Amennyiben a termékenységtudatos módszert nem a babatervezéshez, hanem épp ellenkezőleg, fogamzásgátlási célból alkalmazzuk, el kell döntenünk, milyen módszerrel védekezünk a termékeny napokon.

Ha már az ébredési hőmérséklet mérésével és a méhnyaknyák változásának vizsgálatával ügyesen ki tudjuk tapasztalni, melyek a termékeny napjaink, örömmel tapasztalhatjuk, hogy a hónap nagyobbik részében egyáltalán nem is kell a védekezéssel foglalkozni. Ott van azonban a ciklus közepe, amikor a teherbeesés igencsak valószínű. A következő módszerekkel kerülhetjük el ebben az esetben a gyermekáldást:

Önmegtartóztatás

A legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer. Lényege annyi, hogy el kell kerülni az aktust. Hatékonysága 100 százalék.

Előnye: Egyszerű, ingyenes. Kis fantáziával fejleszti a szexuális kreativitást, mivel a konkrét aktuson kívül minden egyéb megengedett ilyenkor is.

Hátránya: Nem történik behatolás.

Megszakítás

A megszakítás a legrégebben alkalmazott fogamzásgátlási módszer, már a bibliai időkben is ismert volt. A Mózes első könyvében szereplő történet szerint Onant azért büntette meg az Úr, mert nem akart gyermeket nemzeni a halott bátyja özvegyének, ezért „magját a földre vetette.” Noha tévesen innen ered az onanizálás kifejezés az önkielégítésre, itt valójában szinte biztos, hogy megszakításos közösülésről volt szó.

A módszer lényege, hogy a magömlés előtt kihúzzák a hímvesszőt a hüvelyből. Eredményessége nagyban függ a férfi ügyességétől és önuralmától. Hatékonysága még megfelelő alkalmazás esetén is viszonylag alacsony, mivel már az előváladék is tartalmazhat hímivarsejteket.

Előnye: Bárki számára hozzáférhető, ingyenes

Hátránya: Nagy önuralmat és felkészültséget kíván, a hibázás lehetősége igen nagy, sokak számára kiábrándító lehet.

Óvszer

A legnépszerűbb módszer, az egyetlen, amely a nemi betegségektől is megvéd. Elterjedtebb típusát, a férfi óvszert közösülés előtt kell a merev hímvesszőre helyezni. Számtalan típusban elérhető, így mindenki megtalálhatja, ami neki tetszik: kapható bordázott, ízesített, extra vékony stb. változat is. Sőt, női óvszer is kapható, bár ez hazánkban nem igazán elterjedt. A női óvszer a férfi változat fordítottja, közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni.

Hatékonysága megfelelő használat esetén 98 százalék.

Előnye: Viszonylag egyszerű használat, könnyen beszerezhető, véd a nemi betegségek ellen, hatékony.

Hátránya: Gátolja a bőr-bőr kontaktust, ezért sokan panaszkodnak arról, hogy rontja a szexuális élet minőségét. Egyeseknél allergiás reakciót válthat ki.

Pesszárium

A pesszáriumot közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni, hogy megakadályozza a spermiumok méhbe jutását. Ehhez hasonló eszközöket is már évszázadok óta használnak: régebben félbevágott citrommal vagy olajozott papírral próbálkoztak a nők. A viszonylag modernebb változatai is megjelentek már a 19. században, és népszerűségük az 1960-as évekig töretlen volt. Ma már sokkal kevesebben használják.

A pesszárium több méretben kapható, hogy kinek mekkora kell, nőgyógyász határozza meg. Az aktus után 6-8 órát kell a hüvelyben hagyni, majd alaposan megtisztítani.

Előnye: Kényelmesebb az óvszernél, nem akadályozza a bőr-bőr kontaktust. Évekig használható, így nem termelünk vele szemetet.

Hátránya: Felhelyezése gyakorlatot kíván, hatékonysága önmagában igen alacsony (70 százalék körüli). Spermiciddel kombinálva a hatékonysága 95 százalék körüli.

Méhszájsapka:

A pesszáriumhoz hasonló elven működő, modernebb és hatékonyabb módszer. Felhelyezéskor a méhszájra simul, így képez akadályt a spermiumok előtt. Használatát minden esetben spermaölő készítményekkel együtt ajánlják, hatékonysága így 94-96 százalék.

Előnye: 100 százalék orvosi szilikonból készült, így latetxallergiások is használhatják, hormonmentes, kényelmes.

Hátránya: Felhelyezését gyakorolni kell, helytelen használat esetén nem véd.

Spermaölő készítmények

A spermaölő készítmények kaphatóak krém, kúp vagy tabletta formájában. Ezeket minden esetben az aktus előtt kell a hüvelybe helyezni. Hatékonyságuk önmagukban igen alacsony, inkább kiegészítésként szokták őket használni méhszájsapka, pesszárium, esetleg a biztonság kedvéért óvszer mellé.

Külföldön jobban elterjedt a spermiciddel átitatott szivacs, amit szintén a hüvelybe kell felhelyezni. Hatékonysága ennek is legfeljebb 90 százalék.

Kép: Anqa / pixabay