5 tényező, ami gátolja a termékenységet, és 5 módszer, amivel könnyebb lehet a teherbeesés

Terhességi teszt

Egyre több nő küzd teherbeesési problémákkal. Az új élet megfoganását számtalan apró körülmény befolyásolhatja, amelyek közül némelyik egészen magától értetődő, mások azonban egyelőre ismeretlenek. A lehetséges befolyásoló körülmények közül mutatunk most be néhányat.


Ami gátolja a teherbeesést:

 1. Túl sok edzés
  Miközben az egészséges mennyiségű testmozgás jótékonyan hat a termékenységre, a túl sok edzés többet árt, mint használ. A túlzásba vitt sport negatívan befolyásolja a hormonrendszert, összezavarja a menstruációs ciklust, és alacsony progeszteronszinthez vezet. Sok élsportoló ezért fagyasztatja le előre a petesejtjeit, hogy amikor eljön az ideje, fel tudják használni őket a megtermékenyítéshez.

  Edzés


  Azok a nők, akik fogyás céljából járnak gyakran sportolni, nagyobb valószínűséggel vesznek kevesebb kalóriát is magukhoz, ez pedig kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz vezethet. Ezen felül a túlságos rágörcsölés a fogyásra stresszt is okoz, ami szintén gátolja a fogantatást. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki gyereket akar, hagyjon fel a sporttal, de mindenképpen érdemes a testünk jelzéseit figyelni, és lelassítani, ha szükséges.

 2. Sok stressz
  A stresszes életmód és a teherbeesési problémák közti kapcsolat pontos oka nem ismert, de számos kutatás jutott már arra a következtetésre, hogy a feszültség és az aggodalom valamilyen módon negatívan hat a termékenységre. A nők stressztűrőképessége eltérő, így lehet, hogy egy bizonyos szintű feszültség egyikükre már rosszul hat, míg a másikuknál semmilyen negatív befolyással nem bír. Ugyanakkor a fogantatás – illetve annak sikertelensége – körüli aggódás sokakat kerget ördögi körbe, mivel az idegeskedés miatt a teherbe esés is egyre nehezebb lesz.

  Stressz
  A magas adrenalin- és kortizolszint hatással lehet a test működésére: súlyosbítja a krónikus panaszokat, új problémák – például elhízás vagy emésztési zavarok – előtt nyithat utat. A feszültséget érdemes lehet meditációs és relaxációs technikákkal kezelni.

 3. Életkor
  Minden nő meghatározott mennyiségű petesejttel születik, amelyek közül havonta egy érik meg. Ezek minősége az életkor előrehaladtával erősen romlik. Egy huszonéves nőnek minden egyes hónapban 25-30 százalék esélye van a teherbeesésre, ez a szám azonban 40 éves korra 5 százalékra zuhan.

  Életkor
  Ennek ellenére természetesen minden nő más, és pusztán az életkor alapján nem lehet megjósolni egy-egy próbálkozós hónap sikerét. Az orvosok azonban figyelmeztetnek, hogy az életkor nagyban befolyásolja a fogantatást, és a mesterséges megtermékenyítés sem képes az idős kor által okozott összes problémát kiküszöbölni.

 4. Egészségtelen testsúly
  Amerikai adatok szerint a terméketlenségi esetek 12 százalékában az elsődleges probléma a túl magas vagy túl alacsony testsúly. Mindkét állapot könnyen okoz hormonproblémákat, amelyek következménye többek között rendellenes peteérés, rendszertelen menstruációs ciklus, és a vetélésre való hajlam növekedése.

  Elhízás
  Ez a helyzet szerencsére általában viszonylag könnyen kezelhető. A normál testsúlyukat visszaszerző nők 70 százalékánál egyéb kezelés nélkül is megszűnik a termékenységi probléma. Ezért kell odafigyelni – és nem csak akkor, amikor gyereket szeretnénk – arra, hogy a testtömegindexünk az egészséges tartományban maradjon.

 5. Bizonyos vegyszerek
  Bár legtöbben meg vagyunk győződve arról, hogy az általunk használt kozmetikumok és tisztítószerek veszélytelenek, ez nem mindig felel meg a valóságnak. Kutatások azt mutatták, hogy bizonyos vegyszerek, mint például a ftalátok és a parabének összefüggésbe hozhatóak az endokrin betegségekkel. A probléma abból eredhet, hogy noha ezek a szerek biztonságosnak bizonyultak laboratóriumi körülmények között, azt senki nem vizsgálta, hogyan hatnak kölcsön egymással az emberi szervezetben.

  Vegyszer
  A témában még további kutatások szükségesek, addig azonban nem árt vigyázni. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokat, és használjunk minél kevesebb vegyszert a takarítás során is.


Ami segíthet:

 1. Jóga
  Jógázással anélkül tarthatjuk formában magunkat, hogy túlzásba vinnénk a sportot. Egyes jógapozíciók serkentik a kismedencei véráramlást, és jótékonyan hatnak az endokrinrendszer működésére.

  Jóga
  A jógapózok egy része kifejezetten segíti a fogantatást. A Setu Bandhasana és a Viparita Karani serkentik a vérkeringést. Ezután vedd fel az Uttanasana pózt a hormonszint egynesúlyba hozása érdekében. Végül a testet és lelket ellazító Balasanával fejezd be az edzést.
  Segítő videók a jógapózokról:
  https://www.youtube.com/watch?v=JY9TLhKIQdE
  https://www.youtube.com/watch?v=YHxoiq1YivE
  https://www.youtube.com/watch?v=uMZvZCE0vAk
  https://www.youtube.com/watch?v=2MJGg-dUKh0

 2. Hüvelybe kerülő vegyszerek
  Némelyik tusfürdő és intim mosakodó megváltoztatja a hüvely ph-értékét, gátolja a teherbeesést, sőt, akár fertőzések melegágya is lehet.

  Hüvely
  Síkosítók használata esetén figyeljünk oda, hogy kifejezetten „termékenységbarát” típust válasszunk. Ezek olyan, semleges kémhatású szerek, amelyek nem ölik meg a spermiumokat.

 3. Kiegyensúlyozott táplálkozás
  Az olyan általános alapelvek mellett, mint hogy fogyasszunk elegendő rostot, egészséges zsíradékokat, és kerüljük a gyorséttermeket, a gyermektervezés időszakában a speciális vitaminbevitelre sem árt odafigyelni. A grapefruit például gazdag olyan anyagokban, amelyek javítják a petesejtek minőségét, míg az elégtelen C-vitamin bevitel a hormonrendszer felborulását okozhatja.

  Táplálkozás
  Ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem! A fahéj például bizonyítottan rendezi a menstruációs ciklust

 4. Vitaminok
  A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a következő vitaminokból lehet szükség pótlásra:
  Folsav: A folsav a várandósság legkorábbi időszakában akadályozza meg bizonyos fejlődési rendellenességek – például a nyitott gerinc – kialakulását, ezért már akkor erősen ajánlott a szedése, amikor még csak tervezzük a babát.

  Vitamin
  Cink: A petesejtek minőségét javítja
  Omega-3 zsírsav: Jótékony hatással van az általános egészségi állapotra, javítja a véráramlást a méh körül és sűríti a méhnyaknyákot, ezzel segíti a beágyazódást.
  Vas: Alapvető fontosságú az energiaszint magasan tartásához, és a peteérést is rendezi.

 5. Kevesebb kávé
  Nem kell megijedni, nem szükséges teljesen leszokni a kávéról, mérsékelni azonban mindenképp érdemes a fogyasztását. Lehetőleg ne igyunk napi két csészénél többet.

  Kávé
  Tartsuk észben, hogy nem csak a kávé, hanem a fekete tea, a csokoládé, az energiaitalok és bizonyos üdítők is tartalmaznak koffeint.

Képek forrása:
Borítókép: Pikul Noorod / shutterstock
1 edzés: scottwebb / pixabay
2 stressz: Antonio Guillem / shutterstock
3 életkor: Engin_Akyurt / pixabay
4 elhízás: Suzanne Tucker / shutterstock
5 vegyszer: Michael-T / pixabay
6 jóga: Ataner007 / pixabay
7 hüvely: New Africa / shutterstock
8 táplálkozás: RitaE / pixabay
9 vitamin: stevepb / pixabay
10 kávé: GabiSanda / pixabay