Kocka pesszárium 40mm – Lekerekített hüvelykocka

9 355 Ft

A kockapesszárium szövetbarát, hajlékony szilikonból készül, segítségével különböző mértékű méh-, és hüvelysüllyedések kezelhetők. A kockapesszárium az általa kiváltott vákuum hatás miatt jobban tartja a szöveteket mint más pesszáriumok. A kockapesszáriumok hüvelyszűkületek és hegesedések kezelésére is kiválóan alkalmasak.

Cikkszám: Kocka pesszárium 40mm - Lekerekített hüvelykocka Kategória: Címkék: , , , , ,

Leírás

  • Kocka pesszárium (hüvelykocka) alkalmazási területe

A kockapesszárium szövetbarát, hajlékony szilikonból készül. Segítségével különböző mértékű méh-, és hüvelysüllyedések kezelhetők. Amennyiben a süllyedés következtében a hüvelyfal részlegesen a hüvelybemenet előtt látható, előreesésről beszélünk. Annak megfelelően, hogy milyen szervek követik a hüvelyfal süllyedését, beszélünk hólyag-, méh-, és végbélsüllyedésről, illetve előreesésről. A hüvelybe helyezett kockapesszárium lehetővé teszi a szerveknek visszahelyezését ezek eredeti állapotába.

A kockapesszárium az általa kiváltott vákuum hatás miatt jobban tartja a szöveteket mint más pesszáriumok.

A kockapesszáriumok hüvelyszűkületek és hegesedések kezelésére is kiválóan alkalmasak. A kezelés indikációi: a hüvely-, méhsüllyedés által okozott panaszok, a hegesedés illetve süllyedés okozta közösülési panaszok, valamint a tervezett műtétek előtti szövet-előkészítés. A szövetbarát anyag rugalmassága lehetővé teszi, hogy a kockapesszáriumot a felhasználó saját maga felhelyezze illetve eltávolítsa.

  • Kocka pesszárium (hüvelykocka) nagysága

A kocka oldalhosszúsága meghatározza ennek nagyságát. Hat különböző méret van forgalomban, a legkisebb oldalhosszúsága 25 mm („0”), a legnagyobbé 45 mm („5”). A megfelelő méret kiválasztása a kezelőorvos feladata, amely alapvető feltétele a kockapesszárium hatásos és panaszmentes alkalmazásának.

A kocka méretének akkorának kell lennie, hogy ez köhögés, hasűri préselés és mozgás közben is jól tartson, ugyanakkor egy túl nagy pesszárium nyomhatja a hólyagot vagy a végbelet, és eltávolítása is nehézkessé válhat.

A kezelést azzal a mérettel kell kezdeni, amely köhögés, hasűri préselés esetén még éppen a helyén marad. Előfordulhat, hogy a méreten egy-két nap, illetve hét után változtatni kell. Süllyedéses problémák kezelésénél inkább egy kisebb -, hegesedési problémák kezelésénél inkább egy nagyobb méretű pesszárium alkalmazása válhat szükségessé.

  • Kocka pesszárium (hüvelykocka) használata

A kockapesszáriumot általában az orvostól vagy a szakápolótól kapott kezdeti útmutatások alapján a felhasználó maga cseréli. A kockapesszáriumot naponta reggel fel kell helyezni este el kell eltávolítani. Ezáltal a hüvelyfal éjjel regenerálódni tud. Néhány esetben érdemes lehet műtéti előkészítés szempontjából a pesszáriumot éjszaka is használni. Ez csak a kezelőorvos utasítására fordulhat elő.

Nagy prolapszus és gondozásra szoruló beteg esetén éjszakára egy kisebb pesszáriumot lehet felhelyezni, illetve a pesszáriumot egyszer egy héten a gondozó eltávolíthatja és másnap bőséges ösztrogén krémmel újra visszahelyezheti.

A beteg korától függetlenül felhelyezéskor előnyös a kockapesszárium 2-3 élét ösztrogén tartalmú krémmel bekenni. Ez nemcsak a pesszárium könnyebb felhelyezését szolgálja, hanem a szövetek jobb vérellátását és a normális hüvelyflóra felépítését is. Mivel a jó sikamlósság eléréséhez relatív nagy mennyiségű krémre van szükség (nagy felület), egy alacsony hormontartamú készítmény (0,1 mg östriol/1gr, ritkán 0,5 mg östriol/1 gr) alkalmazását javasoljuk.

A kocka pesszárium felhelyezése hasonló egy tamponéhoz. Helyezze az egyik lábat egy székre illetve az ágyszélére , ha ez nehezére esik, elégséges lehet, ha a combokat – esetleg a falnak támaszkodva – széttárva illetve fekve helyezi fel. A kockapesszáriumot amilyen mélyen csak lehet, fel kell tolni a hüvelybe. Csak ebben az esetben helyezkedik helyesen és nem nyom.

Az eltávolításnál az eltávolító hurok segítségével, annak különböző irányba történő lefelé húzásával és – esetleg – enyhe haspréssel, a kockapesszáriumot mozdítsa lefelé, amíg a gátizomzat ellenállása érezhetővé válik. Ekkor a mutató-, és/vagy a középső ujj segítségével az elérhető pesszárium és a hüvelyfal közötti vákuumot tovább lehet oldani és a pesszárium az eltávolító hurokra fenntartott egyenletes, enyhe húzással eltávolítható.

  • Mellékhatások/komplikációk

Azoknál a hölgyeknél, akiknél rejtett formában egy vizelettartási zavar áll fenn, a kocka pesszárium alkalmazása esetén ez a probléma a felszínre kerülhet. Ezekben az esetekben a kezelőorvossal kell megbeszélni, hogy esetleg egy másik pesszárium terápia/forma (pl. urethrapesszárium) vagy más gyógymód ajánlható. Az ösztrogén tartalmú krémekre vonatkozó ellenjavallatokat figyelembe kell venni (pl. terhesség, szoptatás, ösztrogénfüggő daganatok).

Ápolásra szoruló illetve nagyon félénk betegek esetében javasolható, hogy egy ápoló/nő vagy egy családtag a pesszáriumkezelésbe segédkezzen.

  • Egyéb információ

Egy terméket csak egy beteg használhat, a pesszáriumot szobahőmérsékleten kell tárolni.

A kockapesszáriumot langyos folyóvíz alatt tisztíthatjuk fertőtlenítőszer alkalmazása nélkül.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…