Ferretab kemény kapszula 100x

2 619 Ft

Leírás

Milyen típusú gyógyszer a Ferretab és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer két aktív hatóanyagot tartalmaz, vas‑fumarátot és folsavat, elhúzódó felszabadulású mini tabletták formájában. Így elkerülhető a nyálkahártyát irritáló magas helyi vaskoncentráció kialakulása.

A vas a szervezet számára létfontosságú nyomelem. A hemoglobin (egy a vérben található festékanyag) és több fontos enzim alkotóelemeként a vas a szervezet számos anyagcsere‑folyamatában vesz részt.

A folsav a fehérje‑anyagcsere számos területén játszik fontos szerepet és elengedhetetlen különböző biológiai anyagok, mint pl. a gének, az agy ‘hírvivő’ molekulái, valamint a vérsejtek közül a vörösvérsejtek létrehozásához.

Terhesség alatt megnő a szervezet vas és folsav szükséglete. A Ferretab alkalmas a folsav és vasszükséglet pótlására és a normális vas- és folsavszintek fenntartására. Ezzel megakadályozható egyes terhességgel kapcsolatos komplikációk kialakulása, mint pl. a vérszegénység, a vetélés, a vérzések és a koraszülés. A terhesség alatti folsavpótlás csökkenti egyes fejlődési rendellenességek kockázatát (pl. a velőcső‑záródási rendellenességek).

A Ferretab‑ot az alábbiak kezelésére alkalmazzák:

Egyidejű vas- és folsavhiány kezelése, főként terhesség alatt.

Tudnivalók a Ferretab szedése előtt

Ne szedje a Ferretab‑ot

 • ha Ön allergiás a vas(II)‑fumarátra, folsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
 • ha Önnek olyan betegsége van, amely a vas túlzott felszaporodásával jár a szervezetben (hemokromatózis, hemosziderózis, idült hemolízis),
 • ha Önnek olyan vérszegénysége van, amely a vasfelhasználás zavarával jár (szideroakresztikus anémia, ólommérgezéshez társuló anémia, talasszémia),
 • ha Önnek vészes vérszegénysége (B12‑vitamin‑hiány), hemolítikus anémiája vagy aplasztikus anémiája, ill. olyan vérszegénysége van, amely nem a vas- vagy folsavhiány következménye,
 • ha Önnek kóros hemoglobinja van (a vér festékanyaga),
 • ha Önnek gyomor-bélrendszeri zavarai vannak.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A vastúladagolás elkerülése érdekében különös elővigyázatosság javasolt, ha Ön vasat tartalmazó étrendkiegészítőket vagy egyéb készítményeket is szed.

Legtöbb esetben a vashiányos vérszegénység kezelése során megfelelő eredmény érhető el, azonban rendkívül fontos a vashiányos vérszegénység okának feltárása.

Ha Önnek B12–vitamin‑hiány okozta vérszegénysége van (vészes vérszegénység), a folsav adagolása (napi 1 mg vagy nagyobb adagban) során rendeződhet a vérképe, de az idegrendszeri tünetek súlyosbodhatnak. Ezért folsav adása előtt ki kell zárni egy esetleges B12‑vitamin‑hiány miatti állapotot.

Előfordulhat, hogy a széklet fekete színűvé válik, de ennek nincs jelentősége.

A vörösvérsejtszám normalizálódása után a vaspótlást további 4‑12 héten keresztül folytatni kell, a vashiány teljes megszűnéséig. Fontos, hogy mindig megjelenjen az orvosa által előírt ellenőrzéseken.

Egyéb gyógyszerek és a Ferretab

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Ferretab befolyásolhatja egyes egyéb gyógyszerek hatását, ill. ez fordítva is előfordulhat. Elsősorban az alábbi kölcsönhatások fordulhatnak elő:

Kölcsönhatás az alábbi szerekkel Lehetséges következmény
Gyomorsavkötők (gyomorsavtúltengés kezelésére alkalmazott gyógyszerek), magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek (kolesztiramin és kolesztipol), kalcium‑bromid‑laktobionát, nátrium‑bikarbonát, vaskötő anyagok, pl. foszfátok, fitátok és oxalátok Csökken a vas szintje a szervezetben
Epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. fenitoin, fenobarbitál, primidon) A folsavadagolás miatt csökken ezeknek az epilepszia ellenes gyógyszereknek a vérszintje, amely miatt fokozódhat az epilepsziás rohamok kockázata
Aszkorbinsav (C-vitamin) Fokozódik a vas felszívódása
Kinolon‑típusú antibiotikumok (pl. ciprofloxacin, levofloxacin, norfloxacin, ofloxacin) A vassók befolyásolják a kinolon‑típusú antibiotikumok felszívódását
Kloramfenikol Fokozódik a kloramfenikol lebontása, csökken a vas hatása
Fluorouracil vagy orális fluoropirimidinek (pl. kapecitabin), amelyeket egyes daganatok kezelésére alkalmaznak Nagy adag folsav egyidejű alkalmazásakor fokozódhat a hatásuk, amely fokozhatja a fluorouracil vagy az orális fluoropirimidinek sejtkárosító hatását. Ez pl. súlyos hasmenésben nyilvánulhat meg.
Folsav ellen ható szerek (pl. kemoterápiás szerek, mint a trimetoprim, proguanil, pirimetamin és citosztatikumok, mint a metotrexát) Nagy adag folsav egyidejű alkalmazásakor egymás hatását gátolhatják
Levodopa, metildopa (Parkinson‑kór kezelésére alkalmazott gyógyszerek) A vassók csökkentik a levodopa és a metildopa felszívódását
Tápanyagok Csökken a vas felszívódása (ezért a Ferretab kapszulát üres gyomorra kell bevenni)
Penicillamin Mindkét szer vérszintje csökken
Tetraciklinek Csökken a tetraciklinek szintje
Tiroxin (egy pajzsmirigyhormon, amelyet a pajzsmirigy‑alulműködés kezelésére alkalmaznak) A vassók csökkentik a tiroxin felszívódását
E-vitamin (tokoferol) Csökken az E-vitamin hatása
Cink Csökken a cink szintje

A Ferretab egyidejű bevétele étellel és itallal

Egyes tápanyagok csökkenthetik a vas felszívódását. Ezért a Ferretab‑ot üres gyomorra kell bevenni.

A Ferretab kemény kapszula és a tej (tejtermékek), valamint koffeintartalmú italok (tea, kávé) egyidejű fogyasztásakor csökken a vas felszívódása.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Ferretab alkalmazható terhesség és szoptatás alatt.

Terhesség alatt jelentősen megnő a szervezet vasszükséglete, amelyet nem képesek pótolni a szervezet vasraktárai, ill. az étellel történő bevitel. A vasat pótolni kell, ha vérvizsgálattal vashiány igazolható. A vasszintet rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén az adagot módosítani kell.

A vas bejut az anyatejbe. Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek az anyatejben levő vas esetleges káros hatásait vizsgálták volna. A Ferretab‑ot csak akkor szabad szoptatás alatt alkalmazni, ha erre egyértelműen szükség van.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Ferretab nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Ferretab laktózt (tejcukrot) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Ferretab azorubin (E122) festékanyagot tartalmaz.

Az azorubin allergiás reakciót válthat ki.

Hogyan kell alkalmazni a Ferretab‑ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Ferretab‑ot egészben (nem szétrágva), sok vízzel kell bevenni 30 perccel a reggeli vagy más étkezés előtt. Legjobb, ha éhgyomorra veszi be a kapszulát, amikor csak lehetséges.

Fekete/zöld tea, kávé vagy tej nem alkalmas a gyógyszer bevételéhez, mert ezek csökkentik a vas felszívódását.

Felnőttek és 12 évnél idősebb serdülők

Amennyiben orvosa másképpen nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja 1 kapszula naponta.

Súlyos vas- és folsavhiány esetén az adag 1 kapszula napi 2-3 alkalommal.

Terhesség alatt a maximális javasolt adag naponta két kapszula.

A Ferretab nem javasolt 12 évnél fiatalabb gyerekek számára.

Kezelőorvosa fogja meghatározni, a vérvizsgálatok eredményeitől függően, hogy mennyi ideig kell szednie a kapszulát.

A napi 1 kapszula szedését még legalább 4‑12 héten keresztül folytatni kell a vér vas és hemoglobin szintjének normalizálódását követően.

Ha az előírtnál több Ferretab‑ot vett be

Nagyon nagy adagok alkalmazása vasmérgezést okozhat az alábbi tünetekkel:

 • 1‑ 6 órával a Ferretab bevétele után:
  gyomorfájdalom, hányás, feketeszínű hasmenés, gyomor- vagy bélvérzés, a vérkeringés összeomlása (sokk), eszméletlen állapot
 • 6‑24 órával a Ferretab bevétele után:
  láz, a fehérvérsejtszám növekedése (leukocitózis), a vér túlzott savassága (metabolikus acidózis), alvadási zavarok, máj- és vesekárosodás

Kisgyerekeknél az életveszélyes mérgezés kockázata különösen nagy. Ezért a vaskészítményeket mindig gyermekektől elzárva kell tárolni.

Ha Ön túl sok kapszulát vett be vagy gyermeke lenyelt néhány tablettát, azonnal vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi kórház sürgősségi részlegével vagy kezelőorvosával.

Információ az orvosnak: A betegtájékoztató végén a túladagolás kezelésére vonatkozó információk találhatók.

Ha elfelejtette bevenni a Ferretab‑ot

Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására. A megszokott rend szerint folytassa a kapszula szedését.

Ha idő előtt abbahagyja a Ferretab szedését

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná a Ferretab szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakoriságát az alábbi csoportokra osztjuk:

 • nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érint)
 • gyakori (100-ből 1-10 beteget érint)
 • nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
 • ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)
 • nagyon ritka (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érint)
 • gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka: a vaspótló‑kezelés kiválthatja egyes veleszületett vagy szerzett vérbetegségek tüneteit (paroxizmális nokturnális hemoglobinúria, eritropoetikus porfíria vagy porfíria kutánea tarda)

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Gyakoriság nem ismert: teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorégés, émelygés, hányás, hasmenés vagy székrekedés

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Ritka: a vas allergiás bőrreakciókat válthat ki

Nagyon ritka: a folsav allergiás reakciókat válthat ki, pl. bőrpírt, viszketést, légúti szűkület okozta légzészavart, émelygést vagy anafilaxiás sokkot (allergiás túlérzékenységi reakció, amely vérnyomáseséssel, szédüléssel, émelygéssel és esetleg légzészavarral járhat)

Hogyan kell a Ferretab‑ot tárolni?

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ferretab?

 •  A készítmény hatóanyagai a vas(II)-fumarát és a folsav. Egy kapszula 152,10 mg vas(II)‑fumarátot tartalmaz, ami 50 mg két vegyértékű vassal és 0,50 mg folsavval egyenértékű.
 • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, 30%-os poliakrilát diszperzió, vízmentes kolloid szilícium‑dioxid, magnézium‑sztearát, mikrokristályos cellulóz, azorubin (E122), kinolinsárga (E104), titán‑dioxid (E171), zselatin.

Milyen a Ferretab külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Ferretab vörös színű kapszula, amely 3 vöröses-barna mini tablettából és egy sárga mini tablettából áll.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.