Feminin Silver intrauterin spirál Cu-380Ag

12 449 Ft

Cikkszám: e7ce264b60ad Kategória:

Leírás

A tartós fogamzásgátlás egyik legkorszerűbb, legbiztonságosabb módja az intrauterin eszköz (IntraUterine Device – IUD), hagyományos magyar nevén a “spirál”. A világ szinte minden országában használják, nagyon sok változata kapható.
A Feminin Safe Load TCu 380 A és a Feminin Silver Cu 380 Ag ma a legelterjedtebb IUD-k világszerte. Az amerika hatóságok (FDA) 1984-es engedélye óta ezen eszközök szenzációs “karriert” futottak be, több millió nő hordja testében.
Miért érdemes IUD-t használni?
Az intrauterin eszköznek számos előnye van a többi fogamzásgátló módszerrel szemben:
Nem tartalmaz hormonokat. Ezzel kivédi a hormonális fogamzásgátlók minden hátrányát, sem véralvadási zavarokat, sem más betegséget nem okoz.
Nem szükséges hozzá a hölgy együttműködése. A tablettát nem szabad elfelejteni bevenni, az óvszert, pesszáriumot megfelelően kell tudni alkalmazni ahhoz, hogy valóban hatékonyak legyenek. IUD esetében nincs szükség arra, hogy a pár bármely tagja tevékenységével alakítsa ki vagy segítse elő a védettséget. Éppen ezért a hatékonysága messze felülmúlja a többi módszerét.
Nem végleges fogamzásgátlás. Hasonlóan a többi fogamzásgátló módszerhez, használata nem befolyásolja a későbbi teherbeesés valószínűségét.

Hogyan hat egy ilyen eszköz?
A tudomány fejlődésével egyre korszerűbb intrauterin eszközök kerültek forgalomba.
Az első eszközök úgy működtek, hogy megakadályozták a megtermékenyült petesejt (embrió) beágyazódását azzal, hogy enyhe helyi gyulladást idéztek elő a méhüregben.
Ma a fogamzásgátló hatás jórészt a réztartalomnak köszönhető. Mindnyájan tudjuk, hogy a rézionok bizonyos típusú sejteket elpusztítanak. Emlékszünk még, hogy nagyapáink réz-gáliccal permeteztek, vagy láttuk már képeken, ahogy az egyiptomi fáraók rézvegyülettel festették a szemhéjukat azért, hogy az akkor népbetegségként százezreket megvakító trachoma fertőzést elkerüljék. Éppen így pusztítja el a “spirál” a méhüregbe jutott spermiumokat is.
Ha mégis maradna túlélő, azok mozgása is megszűnik, tehát nem tudnak eljutni a petevezetékekig, mert a mozgásukhoz szükséges Zn (cink) ionok rézre cserélődnek ki.
Természetesen a helyi izgalom okozása ezek után is megakadályozza a beágyazódást, ha mégis létrejönne embrió.

Intrauterin eszköz elhelyezkedése a méh üregében.
A viselője nem érzi, hogy bármilyen idegen test lenne a szervezetében.

Kinek ajánlott IUD-t használni?
A magyar szabályozás lényegesen szigorúbb, mint más országoké, ahol gyakorlatilag bárki használhat “spirált”. Nálunk elsősorban:
Már szült nőknek
Szoptatós anyáknak
Hormont szedni nem akaró, vagy eü. okokból nem szedő hölgyeknek
35 év feletti nőknek
ajánlják.

Meddig maradhat fent egy ilyen eszköz?
A Feminin az egyetlen olyan intrauterin eszköz Magyarországon, melyet az FDA szigorú előírásai alapján is 10 évig szabad hordani. A hazai szabályozás ebben is eltér, nálunk általában 5 évenként lecserélik az ilyen eszközöket, ezzel akadályozva meg egy esetleges fertőzéses szövődményt.
Hogyan juthatok hozzá?
“Spirált” csak nőgyógyász helyezhet fel ill. távolíthat el. El kell tehát menni hozzá, megbeszélni az esetleg felmerülő kérdéseket (ellenjavallatok, esetleges szövődmények, stb.), és ha minden rendben van, akkor kérni, hogy írja fel. Mivel több típus van forgalomban, érdemes megkérdezni az orvost, melyik lenne Önnek a legmegfelelőbb. Mai tudásunk szerint a legtöbb tapasztalat, ismeret a Copper T tipusú “spirálokkal” és az ezüsttartalmú spirálokkal van, említse meg orvosának a Feminin-t, mint lehetőséget!
Ma egy ilyen eszköz 4-10 ezer forint között van, az árak azonban nem mindig egyenesen arányosak a minőséggel!
Ha bármilyen kérése, kérdése, hozzászólása van, írjon nekünk az info@unicorp.hu e-mail címre!

forrás: unicorp.hu